Connect with us

Πολιτική

Tα παράδοξα των τελευταίων δημοσκοπήσεων: Ποιον θεωρούν οι Έλληνες, ηγέτη;

Σαν γενικό συμπέρασμα των περισσοτέρων δημοσκοπήσεων μπορούμε να σημειώσουμε την απόλυτη κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε όλους τους δείκτες με διαφορά που παγιώνεται στην πρόθεση ψήφου πέριξ των 20 μονάδων.

H πιο πρόσφατη δημοσκόπηση που έγινε τον Ιούνιο είναι αυτή της OpinionPoll για την εφημερίδα Παρασκήνιο η οποία προσδίδει στον Κυριάκο Μητσοτάκη doublescore έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

VIRAL ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Όπως επισημαίνει ο Υπεύθυνος Ερευνών της εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης , σε 14 κριτήρια για την ανάδειξη ηγετών και σε 12 τομείς πολιτικής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας διπλάσια ποσοστά προτίμησης στη χειρότερη περίπτωση για αυτόν. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά κατά 36,8 μονάδες στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός.

Ένα από τα σημαντικότερα ευρήματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης είναι η απάντηση του εκλογικού σώματος στο ερώτημα «τι ηγέτη αναζητά ο ελληνικός λαός;».

Οι απαντήσεις των ερωτηθέντων δείχνουν ότι το εκλογικό σώμα έχει αλλάξει ως προς τις προσδοκίες του από το πολιτικό προσωπικό.

Δεν αναζητά έναν ηγέτη που να δείχνει δήθεν κοινωνική ευαισθησία, ούτε κάποιον που να είναι επικοινωνιακός και λαϊκός.

Αντίθετα, αναζητούν έναν ηγέτη που να βάζει πάνω από όλα την πατρίδα, τα συμφέροντα της χώρας μας. Συνεπώς το εκλογικό σώμα επιθυμεί, θα λέγαμε, έναν «Εθνάρχη», ο οποίος να διαθέτει το προνόμιο της ειλικρίνειας.

Όλα αυτά φαίνεται, μέχρι στιγμής να τα συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δείχνει να έχει απομακρυνθεί από το παλαιό μοντέλο με το οποίο πολιτευόντουσαν αρκετοί Έλληνες πρωθυπουργοί.

Ταυτόχρονα, από την έρευνα της OpinionPoll φαίνεται ξεκάθαρα ότι εδώ και δεκαετίες ο ελληνικός λαός διατηρεί ξεκάθαρα στην έννοια του Ηγέτη το μοντέλο διακυβέρνησης τριών ανθρώπων: του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Τα ποσοστά των τριών πολιτικών στην συνείδηση του ελληνικού λαού είναι συντριπτικά.

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι οι ενέργειες του Κυριάκου Μητσοτάκη βρίσκουν τεράστια απόκριση από τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ., αλλά και από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Το 19,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 65,2% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ εμπιστεύονται το σχέδιο Μητσοτάκη για τη αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Οι οκτώ δημοσκοπήσεις του Μαΐου

Πριν από λίγες ημέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια πολιτική ανάλυση των κυριοτέρων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν εντός Μαΐου του 2020.

Η μελέτη αυτή χαρακτηρίστηκε ως η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» καθώς αποτελεί το απόσταγμα οκτώ δημοσκοπήσεων που έγιναν εντός του Μαΐου 2020 από ισάριθμες δημοσκοπικές εταιρείες.

H μελέτη των οκτώ δημοσκοπήσεων έγινε από τον Νίκο Καρδούλα (Αγρονόμο Τοπογράφο Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc_UK, Συνταγματάρχη ε.α.) εφαρμόζοντας τη μέθοδο υπολογισμού του μέσου όρου των προβλέψεων όλων των πολιτικών ερευνών, που δημοσιεύθηκαν τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται διεθνώς poll of polls και στα ελληνικά μεταφράζεται «Μητέρα των δημοσκοπήσεων» και θεωρείται μια απολύτως παραδεκτή μέθοδος, αφού κυριαρχούν οι μέσες και όχι οι ακραίες εκτιμήσεις. Η «μητέρα των δημοσκοπήσεων» διεθνώς θεωρείται από τα πλέον αξιόπιστα δημοσκοπικά εργαλεία, διότι συνεκτιμά τις προβλέψεις περισσότερων δημοσκοπικών εταιρειών στο ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα και επιτρέπει έτσι την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων.

Για την παρούσα ανάλυση ελήφθησαν υπόψη οι έρευνες οκτώ εταιρειών, που δημοσιεύθηκαν τον Μάιο και συγκεκριμένα των εταιρειών Alco, GPO, Interview, Metron Analysis, Mrb, Opinion Poll, Prorata και Pulse. Για την τελική εκτίμηση, υπολογίσθηκε πρώτα η εκτίμηση ψήφου μετά την αναλογική αναγωγή των λευκών, άκυρων, αποχής και αναποφάσιστων, στη συνέχεια εφαρμόσθηκαν οι αποκλίσεις που είχαν οι συγκεκριμένες εταιρείες στις εθνικές εκλογές 2019, πλην της GPO που δεν είχε διεξάγει τότε έρευνα και στη συνέχεια υπολογίσθηκε ο μέσος όρος τους, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, όπου απεικονίζονται και τα ποσοστά των κομμάτων στις εθνικές εκλογές 2019.

Τα συνολικά συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την εκλογική επιρροή των κομμάτων είναι:

Επιβεβαιώνεται η πολιτική εκλογική κυριαρχία της ΝΔ, η οποία αν γινόταν εκλογές σήμερα θα εξασφάλιζε ποσοστό 49,3%, η δε διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ των 22 ποσοστιαίων μονάδων είναι συντριπτική.

Σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019 η ΝΔ έχει αυξήσει την εκλογική της επιρροή κατά 24%, αφού από το 39,9% εκτινάχθηκε στο 49,3%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει το 13% της εκλογικής του επιρροής σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2019, αφού από το 31,5% έπεσε στο 27,3%.

Στα άλλα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σε σχέση με το 2019, παρατηρείται μείωση του ποσοστού του ΚΙΝΑΛ κατά 14%, αύξηση του ποσοστού του ΚΚΕ κατά 8%, αύξηση του ποσοστού της Ελληνικής Λύσης κατά 18% και μείωση του ποσοστού του ΜΕΡΑ25 κατά 12%.

Στο παρακάτω διάγραμμα απεικονίζεται ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων Μαΐου και ο μέσος όρος των ποιοτικών στοιχείων των δημοσκοπήσεων.

Τα συμπεράσματα από τα ποιοτικά στοιχεία

Τα συμπεράσματα που προκύπτουν από τα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων είναι:

Το 63,5% των ερωτώμενων αξιολογεί θετικά το έργο της κυβέρνησης.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει ποσοστό 52,4%, έναντι 20,5% του Αλέξη Τσίπρα.

Στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος Μητσοτάκης αξιολογείται θετικά με ποσοστό 66,1%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας με 34,3%.

Το 80,3% των ερωτώμενων κρίνει θετική την αντίδραση της κυβέρνησης στην κρίση της νόσου του κορoνοϊού.

Το 65,9% κρίνει θετικά τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις.

Το 58,8% των πολιτών κρίνει θετικά τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας, των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, του τουρισμού και της εστίασης.

Το 63% συμφωνεί με τις ενέργειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την προστασία των θέσεων απασχόλησης τις κρίνει θετικά το 52,5%.

Το 80,5% διαφωνεί με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Πηγή: Amp.newsbomb.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending