Connect with us

Κόσμος

8 νοσοκομεία σε 15 ώρες: Νεκρή μια έγκυος και το μωρό της σε μια Ινδία υπό κατάρρευση λόγω κορωνοϊού

Η κρίση κορωνοϊού στην Ινδία έχει επιδεινωθεί δραματικά, με τη χώρα να καταγράφει πλέον τα περισσότερα ημερήσια κρούσματα παγκοσμίως, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία και το ήδη επιβαρυμένο σύστημα υγείας της να βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η περίπτωση μιας εγκύου που κατέληξε μετά από περιπέτεια 15 ωρών και 8 νοσοκομείων επιβεβαιώνει την τραγικότητα της κατάστασης στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη.

Η ετοιμόγεννη Νίλαμ Κουμάρι Γκαούταμ (Νeelam Kumari Gautam) ξύπνησε στις 5 τα ξημερώματα με φρικτούς πόνους. Ο σύζυγός της Μπιτζέντρα Σινγκ (Bijendra Singh) την έβαλε προσεκτικά σε ένα ρίκσο και τη μετέφερε στο νοσοκομείο. Και μετά σε ένα δεύτερο νοσοκομείο. Και σε ένα τρίτο. Οι ωδίνες ήταν τόσο έντονες που μετά βίας μπορούσε να αναπνεύσει.

Ωστόσο, κανείς δεν την αναλάμβανε. «Γιατί οι γιατροί δε με δέχονται; Τι συμβαίνει; Θα πεθάνω» έλεγε στο σύζυγό της η 30χρονη γυναίκα.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στο πρώτο νοσοκομείο, το πρώτο πράγμα που της είπε ο γιατρός ήταν «θα σε χαστουκίσω αν βγάλεις τη μάσκα σου». Η 30χρονη και ο σύζυγός της σοκαρίστηκαν. Και παρά τη δυσκολία ανάσας της γυναίκας, δεν ήρθαν σε αντιπαράθεση. Η 30χρονη ικέτευε για οξυγόνο. Όμως, ο γιατρός αντί να βοηθήσει, έστειλε το ζευγάρι σε άλλο νοσοκομείο.

Ακομα και πριν την πανδημία, τα ινδικά νοσοκομεία ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένα – ΕΡΑ

Και εκεί, όμως, την απέρριψαν, με το πρόσχημα πως χρειαζόταν εισαγωγή στη ΜΕΘ που το νοσοκομείο δεν διέθετε.

Στο τρίτο νοσοκομείο οι γιατροί τής έδωσαν λίγο οξυγόνο, όμως φοβούμενοι πως ίσως πάσχει από κορωνοϊό, την έδιωξαν ξανά.

Για άλλη μια φορά στο ρίκσο, μόνο που τώρα η 30χρονη ήταν πλέον σε ημιλυπόθυμη κατάσταση, ανήμπορη να μιλήσει και κάθιδρη.

«Δεν ήταν απλώς πως οι γιατροί δεν μπορούσαν να τη βοηθήσουν. Ήταν σαν να μην ήθελαν να τη βοηθήσουν. Δεν τους ενδιέφερε αν ήταν νεκρή ή ζωντανή» περιέγραψε εκ των υστέρων ο 31χρονος Σινγκ.

Στο τέταρτο νοσοκομείο, όταν ο σύζυγος ζήτησε να μπει σε αναπνευστήρα, η απάντηση του γιατρού τον άφησε ακόμα πιο απελπισμένο: «Θα πεθάνει. Πήγαινέ την όπου θέλεις».

Ακολούθησαν άλλα τρία νοσοκομεία, νέα χιλιόμετρα στους δρόμους του μποτιλιαρισμένου Δελχί και νέες χαμένες ώρες. Όταν όλα τούς απέρριψαν, ο Σινγκ κάλεσε την αστυνομία.

Οι δύο αστυνομικοί συνάντησαν το ζευγάρι στην είσοδο ενός μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου, προσπαθώντας να πείσουν τους γιατρούς να κάνουν εισαγωγή στην έγκυο. Μάταια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς, η Ινδία μετρά 13.700 θανάτους και πάνω από 425.000 επιβεβεβαιωμένα κρούσματα – ΕΡΑ

Στο όγδοο πλέον νοσοκομείο, 8 ώρες αφότου είχαν ξεκινήσει από το σπίτι τους το πρωί, τούς ενημέρωσαν πως δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια.

Επέστρεψαν με ασθενοφόρο στο πρότελευταίο νοσοκομείο όπου, μόλις μπήκαν, η γυναίκα σταμάτησε να αναπνέει. Ο σύζυγός της τη μετέφερε σε κατάσταση πανικού στα επείγοντα.

Στις 8.05 το βράδυ, μετά από 8 διαφορετικά νοσοκομεία και 15 ώρες, η Νίλαμ Κουμάρι Γκαούταμ ανακηρύχθηκε νεκρή. Το ίδιο και το μωρό τους.

Η προκαταρκτική έρευνα ανέφερε: «Η διοίκηση και το προσωπικό του νοσοκομείου κρίνονται ένοχοι για αμέλεια».

Υπό κατάρρευση το σύστημα υγείας

Η οδύσσεια και η τραγική κατάληξη της 30χρονης δεν είναι η μοναδική περίπτωση στην Ινδία. Αντιθέτως. Σύμφωνα με μια βάση δεδομένων των πρόσφατων θανάτων, αποκαλύπτεται πως πλήθος ανθρώπων πέθαναν στους δρόμους ή στα ασθενοφόρα, στερούμενοι στοιχειώδη υγειονομική περίθαλψη στα υπερπλήρη, από ασθενείς κορωνοϊού, νοσοκομεία της χώρας. 

Ακομα και πριν την πανδημία, τα ινδικά νοσοκομεία ήταν εξαιρετικά επιβαρυμένα. Η ινδική κυβέρνηση ξοδεύει λίγοτερες από 2.000 ρουπίες (περίπου 26 δολάρια) ετησίως ανά άτομο για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα του.

Η ελπίδα κατά τη διάρκεια του lockdown -που τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Μαρτίου, αλλά ήρθη μερικώς στις αρχές Ιουνίου- ήταν πως οι περιορισμοί θα καθυστερούσαν την εξάπλωση του ιού και θα διασφάλιζαν στις πόλεις πολύτιμο χρόνο για την προετοιμασία των νοσοκομείων πριν την κορύφωση της πανδημίας.

Αυτό δεν συνέβη. Και το Νέο Δελχί βρέθηκε ενώπιον μιας τρομακτικής έλλειψης κλινών – η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εκατοντάδες βαγόνια ως «νοσηλευτήρια»- και η σύγχυση και η έλλειψη πρόνοιας για όσους δεν πάσχουν από Covid-19 είναι χαρακτηριστική.

Λόγω έλλειψης κλινών, η κυβέρνηση έχει μετατρέψει εκατοντάδες βαγόνια σε «νοσηλευτήρια» – ΕΡΑ

«Η κατάσταση στο Δελχί είναι τρομακτική, φρικτή και αξιολύπητη» ανέφεραν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας μετά τα ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμου με τα νεκρά σώματα ανθρώπων στο λόμπι δημόσιου νοσοκομείου και ασθενείς που ικετεύουν κλαίγοντας, αλλά αγνοούνται.

Η ινδική κυβέρνηση ξοδεύει λίγοτερες από 2.000 ρουπίες (περίπου 26 δολάρια) ετησίως ανά άτομο για την ιατροφαρμακευτική φροντίδα του – ΕΡΑ

Η μεγαλύτερη εικόνα

Όμως, η κρίση του κορωνοϊού δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Ινδού πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι. Την περασμένη εβδομάδα, κινεζικά στρατεύματα χτύπησαν μέχρι θανάτου 20 Ινδούς στρατιώτες σε διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων, πυροδοτώντας το πιο επικίνδυνο επεισόδιο μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων μετά από δεκαετίες.

Την ίδια ώρα, η ινδική οικονομία διαγράφει ελεύθερη πτώση και η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσεισ τη χώρα πάνω από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανατρέψει την πορεία της οικονομίας, ο Μόντι αγνόησε τις οδηγίες των ειδικών περί νέου ολικού lockdown, λέγοντας πως η Ινδίας πρέπει να «ξεκλειδώσει».

Κι έπειτα, το χάος με τα νοσοκομεία και τις αμέτρητες καταγγελίες περί απόρριψης ασθενών -που πιστώνεται ασφαλώς στην πολιτική της κυβέρνησης- ανάγκασε το υπουργείο Εσωτερικών να εκδώσει εμφατικά οδηγία πως «όλα τα νοσοκομεία πρέπει να είναι ανοιχτά για όλους τους ασθενείς, νοσούντες με Covid-19 ή μη».

Προφανώς, κάτι τέτοιο δεν εισακούστηκε από όλους. Τον Απρίλιο, ένας 13χρονος με στομαχικό πρόβλημα από την Άγκρα πέθανε μετά από απόρριψή του από έξι νοσοκομεία. Ενώ ένα άλλο αγόρι στην Πουντζάμπ, με φραγμένο αεραγωγό, απορρίφθηκε από επτά νοσοκομεία και πέθανε στα χέρια ενός οικογενειακού φίλου που έτυχε να είναι γιατρός, αλλά χωρίς τα απαραίτητα εργαλεία για να σώσει το παιδί.

Ενώ οι αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο ποινικών διώξεων στην περίπτωση της 30χρονης εγκύου, ο σύζυγός της περνά τις μέρες του φροντίζοντας τον εξάχρονο γιο τους. Ο μικρός ζήτησε από τον πατέρα του να πετάξει όλα τα ρούχα της μαμάς του για του τη θύμιζαν.

Ο 31χρονος λέει πως ο Ρουντράς έχει χάσει τη λάμψη από τα μάτια του. Πριν λίγες μέρες δε, του είπε πως όταν μεγαλώσει, θέλει να γίνει γιατρός «ώστε να μπορώ να κάνω τους νεκρούς ξανά ζωντανούς».

Με πληροφορίες από New York Times

 

Πηγή: M.lifo.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending