Connect with us

Πολιτική

12 μίλια: Η τοποθέτηση Μητσοτάκη, η πρόταση Τσίπρα και η παρέμβαση της Ρωσίας

Πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια αρχικά στην Κρήτη και στη συνέχεια στο Καστελόριζο, τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κάσο;

Το ζήτημα άνοιξε ύστερα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας που υπογράφτηκε την 1η Δεκεμβρίου 1982 στο Montego Bay της Τζαμάικα, δίνει το δικαίωμα στα κράτη να επεκτείνουν τα χωρικά ύδατά τους στα 12 μίλια. Υπενθυμίζεται ότι τα χωρικά ύδατα αποτελούν πεδίο άσκησης εθνικής κυριαρχίας, ενώ σε ό,τι αφορά την ΑΟΖ υπάρχουν μόνο κυριαρχικά δικαιώματα. Θεωρητικά τα 12 μίλια είναι αναπαλλοτρίωτο δικαίωμα κάθε χώρας που δεν τίθεται υπό την αίρεση τρίτων. Τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν υπογράψει 156 κράτη στα οποία δεν συμπεριλαμβάνεται η Τουρκία.

Το casus belli

Στις 8 Ιουνίου 1995 η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση κήρυξε casus belli (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι μια τέτοια κίνηση θα μετέτρεπε το Αιγαίο σε ελληνική λίμνη, θα απέκλειε την Τουρκία και θα εμπόδιζε τη διεθνή ναυσιπλοΐα. Έκτοτε, πάγια θέση όλων των ελληνικών κυβερνήσεων είναι ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα της να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια. Ωστόσο, καμία κυβέρνηση δεν επιχείρησε να το πράξει.

Στις 28 Αυγούστου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο. Το όριο που τέθηκε ήταν το ακρωτήριο Ταίναρο, δηλαδή η επέκταση δεν συγκρούστηκε με το τουρκικό casus bell.

Η πρόταση Τσίπρα

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου στον Real, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε αναλυτικά την πρότασης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μεταξύ άλλων είπε:

«Το λέω με βαθύτατη ευθύνη αυτό που λέω, πιστεύω ότι τούτη είναι η ώρα να ασκήσουμε αυτό το δικαίωμα (στα της επέκτασης στα 12 μίλια) , ξεκινώντας από την Κρήτη, νότια και ανατολικά της Κρήτης και αναλόγως των εξελίξεων προχωρώντας και νοτίως των νησιών μας της Ανατολικής Μεσογείου. Δηλαδή της Κάσου, της Κάρπαθου, της Ρόδου και του συμπλέγματος του Καστελόριζου.»

Προσέθεσε ότι:

«Και το λέω αυτό διότι όταν υπάρχει μια τόσο έντονη αμφισβήτηση του κυριαρχικού σου δικαιώματος ντε φάκτο αμφισβήτησης με έρευνες πιθανότατα εντός του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων, έτσι λέει η NAVTEX, δεν έχει γίνει ακόμα. Ελπίζω να μη συμβεί. Δεν έχεις άλλο δρόμο. Δεν έχεις άλλο δρόμο να το υπερασπιστείς αυτό το κυριαρχικό δικαίωμα από το να το ασκήσεις.»

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι:

«Σας λέω ότι τούτη την ώρα που η Τουρκία ακολουθεί μια πρωτοφανή κλιμάκωση της προκλητικότητας και της παραβατικότητας, ο διεθνής παράγοντας, που έκανα την ανάλυσή μου αρχικά, δεν θέλει να μπλέξει, έτσι φαίνεται, δεν επιδιώκει να τα βάλει, θέλει να παίξει τον ρόλο του διαιτητή κρατώντας ίσες αποστάσεις. Έχει το πάτημα το νομικό, αν θέλετε, το νομικίστικο πάτημα ότι εντάξει, βρε αδερφέ, δεν σου παραβιάζει κυριαρχία η Τουρκία, έρχεται σε μια περιοχή όπου δεν έχει οριστεί η ΑΟΖ.»

Να σημειωθεί ότι κατά τον κ. Τσίπρα, η πρότασή του δεν συγκρούεται με το casus belli.

Η τοποθέτηση Μητσοτάκη

Για το ζήτημα των 12 μιλίων τοποθετήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Ο πρωθυπουργός επισήμανε:

«Η Ελλάδα υπερασπίζεται την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Είναι γνωστό ότι έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανακοίνωση της απόφασης στο Ιόνιο να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 μίλια. Τα χωρικά ύδατα συνιστούν πυρήνα κυριαρχίας, σκληρής κυριαρχίας.»

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι;

«Όλη αυτή η συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών μας υδάτων, όπως την άκουσα να εκφράζεται δημόσια από την αντιπολίτευση, θεωρώ ότι είναι μία συζήτηση η οποία δεν μπορεί να γίνεται με αυτό τον τρόπο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Γνωρίζετε ότι αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια. Γνωρίζετε όμως επίσης, και το γνωρίζουν όλοι, γιατί αυτό στο Αιγαίο δεν έχει γίνει ακόμα.»

Υπογράμμισε ακόμα ότι:

«Κατά συνέπεια, είναι μία πολύ σύνθετη συζήτηση για να απλοποιείται με αυτό τον τρόπο. Εγώ θα επαναλάβω το αυτονόητο: Ότι η Ελλάδα διατηρεί στο ακέραιο το αναφαίρετο δικαίωμά της να επεκτείνει, όποτε το κρίνει, όπως το κρίνει, τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια.»

Το συμπέρασμα από τα λόγια του πρωθυπουργού είναι ότι δεν σκοπεύει να κάνει την κίνηση αυτή τη στιγμή, χωρίς όμως να την αποκλείει σε δεύτερο χρόνο.

Η ρωσική παρέμβαση

Στο ζήτημα παρενέβη με tweet της η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα. Το tweet έγραφε

«Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.

Η θέση της Ρωσίας ως μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ είναι η θέση αρχής. Θεωρούμε τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 «ακρογωνιαίο λίθο» του διεθνούς καθεστώτος των θαλασσών.
1/2 pic.twitter.com/QwNdN0ZStG

— Rus Embassy, Greece (@RFEmbassyGr) October 15, 2020

Η Σύμβαση προβλέπει ρητά το κυρίαρχο δικαίωμα όλων των κρατών για χωρικά ύδατα έως 12 ναυτικά μίλια και ορίζει τις αρχές και τους τρόπους της οριοθέτησης ΑΟΖ. Αυτό αφορά και τη Μεσόγειο.»

Παρά το ότι έχουμε να κάνουμε με για tweet και όχι επίσημη ανακοίνωση, πρόκειται για εξέλιξη όχι άνευ σημασίας. Η Ρωσία εμφανίζεται να αναγνωρίζει το ελληνικό δικαίωμα στα 12 μίλια χωρίς τον αστερίσκο της ανεμπόδιστης διεθνούς ναυσιπλοΐας. Η τοποθέτηση θα μπορούσε να ερμηνευτεί και ως μήνυμα στην Άγκυρα σχετικά με τα όρια της παρέμβασής της στον Καύκασο.

Κόσμος45 δευτερόλεπτα πρίν

Brexit: Βιασύνη της τελευταίας στιγμής για συμφωνία εως τις 15 Νοεμβρίου

Κόσμος3 λεπτά πρίν

ΗΠΑ: “Επείγουσα έγκριση χρήσης” για νέο κατ’ οίκον rapid test

Ελλάδα4 λεπτά πρίν

Στρατιωτική θητεία: Αύξηση στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Πολιτική5 λεπτά πρίν

H Eλλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα: Οι 6 κινήσεις Μητσοτάκη για ρουά

Ελλάδα5 λεπτά πρίν

Επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ: «Το Oruc Reis δεν παραβιάζει την κυριαρχία μας όταν βρίσκεται έξω από τα 6 ναυτικά μίλια»! (video)

Οικονομία6 λεπτά πρίν

Τέλος στο γνωστό 8ώρο στον ιδιωτικό τομέα – Τι ισχύει για υπερωρίες

Κοινωνία6 λεπτά πρίν

Μαθητικό συλλαλητήριο: Στη ΓΑΔΑ 14χρονος μαθητής εδώ και 4 μέρες- Στο αυτόφωρο για κακουργήματα

Ελλάδα6 λεπτά πρίν

Στρατιωτική θητεία: Αύξηση στους 12 μήνες για τον Στρατό Ξηράς ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας

Covid196 λεπτά πρίν

Κορωνοϊός: Θετικοί φοιτητές μετά το πάρτι στο ΑΠΘ το Σάββατο

Covid193 ώρες πρίν

Στα εγκαίνια 50 κλινών ΜΕΘ στο Σωτηρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία4 μήνες πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ελλάδα4 μήνες πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Lifestyle4 μήνες πρίν

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης δίνει το 50% του χρηματικού επάθλου στον Σταυρή

Κόσμος4 μήνες πρίν

Πατέρας ανάγκασε τον 11χρονο γιο του να πιει τρία λίτρα νερό σε 4 ώρες και πέθανε

Ελλάδα4 μήνες πρίν

Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι – «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν»

Ελλάδα4 μήνες πρίν

EKTAKTO: Νουλέζας – «Κατέρρευσε» η 33χρονη- Μπαίνει σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

trending