Connect with us

Οικονομία

Χρυσός: Πάνω από τα $1.900 για πρώτη φορά από το 2011-Συστήνει “αγορά” ο Mobius

Συνεχίζει το ράλι του ο χρυσός, που πλέον διαπραγματεύεται στο επίπεδο των 1.900 δολαρίων η ουγγιά, πλησιάζοντας στο ιστορικό υψηλό που κατέγραψε πριν από σχεδόν εννέα χρόνια, καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη εξακολουθούν να στρέφουν τους επενδυτές προς τα ασφαλή καταφύγια, όπως το πολύτιμο μέταλλο.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παρατεταμένη πανδημία του κορονοϊού καθυστερεί την οικονομική ανάπτυξη και η πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας είναι οι καταλύτες που ενισχύουν τη ζήτηση για το κίτρινο μέταλλο. 

Έτσι, ο χρυσός έχει βάλει ρότα να κλείσει με κέρδη για έβδομη διαδοχική εβδομάδα, ενώ το ασήμι βρίσκεται σε τροχιά να καταγράψει την μεγαλύτερη εβδομαδιαία απόδοσή του σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών.

Τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια, η εξασθένιση του δολαρίου, οι ανησυχίες για το οικονομικό κόστος της υγειονομικής κρίσης και οι γεωπολιτικές αβεβαιότητες έχουν θέσει, μάλιστα, τόσο τον χρυσό όσο και το ασήμι σε τροχιά να σημειώσουν τα υψηλότερα ετήσια κέρδη τους σε διάστημα δεκαετίας.

Η UBS Group AG, δε, αύξησε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις της όσον αφορά την τιμή του κίτρινου μετάλλου, βλέποντας τον χρυσό να φτάνει τα 2.000 δολάρια η ουγγιά στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τις θετικές προοπτικές του χρυσού τονίζει και ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius, συνιδρυτής της Mobius Capital Partners, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV. “Όταν τα επιτόκια είναι μηδενικά ή κοντά στο μηδέν, τότε ο χρυσός αποτελεί μια ελκυστική επιλογή, καθώς δεν χρειάζεται να ανησυχείς για το αν θα υπάρχει ζήτηση, ενώ βλέπεις ότι η τιμή του θα αυξηθεί καθώς εντείνεται η αβεβαιότητα στις αγοράς”, σημείωσε.

Ο βετεράνος επενδυτής πρόσθεσε μάλιστα: “Θα αγόραζα τώρα και θα συνέχιζα να αγοράζω, δεδομένου ότι ο χρυσός καταγράφει ράλι”.

Ο χρυσός ενισχύεται την Παρασκευή κατά 0,57% στα 1.900,80 δολάρια η ουγγιά, πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής από το ρεκόρ των 1.921,17 δολαρίων που σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011. Από την πλευρά του το ασήμι σημειώνει άνοδο 0,07% στα 23,005 δολάρια η ουγγιά, με το μέταλλο να βρίσκεται σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από το 1980.

Παρότι, όμως, οι τιμές του χρυσού κινούνται περίπου 20 δολάρια μακριά από το ιστορικό υψηλό τους, ορισμένα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Comex διαπραγματεύονται ήδη ακόμη υψηλότερα. Το συμβόλαιο Δεκεμβρίου, που ξεπέρασε αυτό του Αυγούστου ως το συμβόλαιο με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των ασιατικών αγορών την Πέμπτη, άγγιξε τα 1.927,10 δολάρια η ουγγιά. Τιμή υψηλότερη από το ρεκόρ των 1.923,70 δολαρίων που κατέγραψε το πιο ενεργό συμβόλαιο τον Σεπτέμβριο του 2011.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και ιδιαίτερα στο μέτωπο ΗΠΑ – Κίνα, μετά την πρόσφατη επίθεση προς στο Πεκίνο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος χαρακτήρισε τους ηγέτες της Κίνας τυράννους, προσθέτοντας ότι προσβλέπουν σε παγκόσμια ηγεμονία. 

Το σχόλιό του ακολούθησε την απρόσμενη εντολή των ΗΠΑ στην Κίνα να κλείσει το προξενείο της στο Χιούστον εντός 72 ωρών, καθώς -όπως ανέφερε- η διπλωματική αποστολή για χρόνια κατασκόπευε τις ΗΠΑ βάζοντας στο στόχαστρό της επιχειρηματικά και κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Η Κίνα από τη μεριά της αρνήθηκε τις κατηγορίες και την Παρασκευή προέβη σε αντίποινα, διατάζοντας την Ουάσιγκτον να κλείσει το προξενείο της στην πόλη Τσενγκντού στη Νότια Κίνα.

Οι επενδυτές, παράλληλα, προσβλέπουν σε περαιτέρω μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, καθώς η οικονομική ανάκαμψη παραμένει αβέβαιη. Σημειώνεται ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αυτήν την εβδομάδα επί ενός πρωτοφανούς πακέτου τόνωσης της οικονομίας, ύψους 750 δισ. ευρώ, ενώ η Federal Reserve στη συνεδρίαση που θα έχει την επόμενη εβδομάδα θα εξετάσει εάν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας.

Εν τω μεταξύ, αν και παραμένει περισσότερο αναγκαίο από ποτέ οι κυβερνήσεις να συνεχίσουν να παρέχουν οικονομική στήριξη, η εκτύπωση χρήματος πιθανότατα θα ωθήσει τους επενδυτές να αυξήσουν την έκθεσή του στον χρυσό, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV ο Jake Klein, εκτελεστικός πρόεδρος της Evolution Mining Ltd.

“Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε αυτό το ρεκόρ”, δήλωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στις τιμές, προσθέτοντας:     “Ο χρυσός έχει πολύ δρόμο ακόμα μπροστά του και οι τιμές θα παραμείνουν υψηλά”.

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending