Οικονομία
Χρηματιστήρια: Ο πακτωλός ρευστότητας, η “κόντρα” άνοδος και η αισιοδοξία για το Χρηματιστήριο Αθηνών


Της Ελευθερίας Κούρταλη
Σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται σε υψηλά τριμήνου, έχοντας καταγράψει ένα δυναμικό ράλι από τα χαμηλά του Μαρτίου, και προσπαθεί να καλύψει το χαμένο έδαφος λόγω πανδημίας, αγνοώντας και αυτό την… πραγματικότητα της σοβαρής ύφεσης στην οποία έχει ήδη μπει η διεθνής και η εγχώρια οικονομία, του “χτυπήματος” που αναμένεται να δεχτεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων και, κυρίως, της μαζικής κοινωνικής αναταραχής που έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ.
Οι… ωκεανοί ρευστότητας και πρωτοφανούς στήριξης που έχουν δημιουργήσει κεντρικές τράπεζες και θεσμοί κινούνται με απίστευτη ταχύτητα προς τα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε μια πλήρη και χωρίς προηγούμενο αποσύνδεση των αγορών και της πραγματικής οικονομίας.
Οι αναλυτές, αν και διατηρούν την επιφυλακτικότητά τους εν όψει και ενός πιθανού νέου κύματος της πανδημίας το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ύφεση με διπλό πάτο (doubledip, σχήματος W) τις οικονομίες διεθνώς, ωστόσο δεν προβλέπουν κάποια… καταστροφή στις αγορές, καθώς αυτήν τη φορά, και σε αντίθεση με τις πρόσφατες κρίσεις του παρελθόντος (χρηματοπιστωτική κρίση, κρίση χρέους της Ευρωζώνης), οι θεσμοί και οι ηγέτες, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δείχνουν να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο και να προχωρούν εκ των προτέρων, και όχι εκ των υστέρων, σε δραστικές κινήσεις.
Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε και η Teneo Intelligence μετά και την πρόταση της Κομισιόν, η “μαγεία” δεν βρίσκεται στους αριθμούς, αλλά στο πολιτικό προηγούμενο που δημιουργείται. Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ ήρθε μαζί με το σχέδιο για τον Προϋπολογισμό 2021-2027, ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, και με μέτρα στήριξης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, ύψους 500 δισ. ευρώ – ένα συνολικό πακέτο ύψους 2,4 τρισ. ευρώ για 27 κράτη για έως και επτά έτη. Αυτά τα ποσά από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν τις οικονομικές και δημοσιονομικές προκλήσεις, ούτε θα επιλύσουν τα διαρθρωτικά προβλήματα που στοιχειώνουν την Ευρωζώνη, ειδικά σε ό,τι αφορά την αμοιβαιοποίηση χρέους. Ωστόσο, η ενθαρρυντική αλλαγή τώρα είναι ότι, αντίθετα με τη χρηματοπιστωτική κρίση, τα κράτη-μέλη “κλειδιά” προσεγγίζουν τον κίνδυνο οικονομικής και δημοσιονομικής αναταραχής με πολιτικά πιο προληπτικό τρόπο. Αισθάνονται όχι μόνο περιορισμένοι, αλλά και παρακινούμενοι από ένα πολιτικό τοπίο που έχει γίνει πιο περίπλοκο παντού σε ολόκληρο το μπλοκ την τελευταία δεκαετία.
Το μίνι ράλι και οι αναβαθμίσεις
Σε αυτό το τοπίο το Χρηματιστήριο Αθηνών δράττεται της ευκαιρίας να ξεκολλήσει από τον δρόμο των ισχυρών πιέσεων και της συναλλακτικής καθίζησης που το χαρακτήρισε κατά το προηγούμενο διάστημα. Βλέπει αναβαθμίσεις της αξιολόγησής του από διεθνείς οίκους, αναβάθμιση της συναλλακτικής δραστηριότητας και επιστροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος με την απουσία των shorts.
Παρά την επιστροφή του short selling έπειτα από δύο μήνες απαγόρευσης, δεν έχει σημειωθεί κάποια επιθετική κίνηση στις ελληνικές μετοχές, και ειδικά στις τράπεζες, που συνήθως είναι στο επίκεντρο των διαθέσεων αυτών των funds, αντίθετα η ελληνική αγορά και ο δείκτης των τραπεζών έχουν σημειώσει ένα μίνι ράλι το οποίο υπόσχεται πολλά για τη συνέχεια, αρκεί να το επιτρέψουν και οι διεθνείς αγορές, στα βήματα των οποίων το Χ.Α κινείται πιστά πλέον.
Από τα χαμηλά του Μαρτίου και τις 484 μονάδες ο Γενικός Δείκτης έχει ενισχυθεί κατά σχεδόν 40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος “άργησε” να ξεφύγει από τις πιέσεις, από τα ιστορικά χαμηλά των 266 μονάδων που άγγιξε εντός του Μαΐου, έχει καταγράψει κέρδη άνω του 30%, με τις τελευταίες αναλύσεις των οίκων να δίνουν στις περισσότερες από τις συστημικές τράπεζες σημαντικά υψηλότερες τιμές-στόχους από τις τρέχουσες και, αντίθετα με ό,τι περίμεναν πολλοί, η αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI δεν έφερε πιέσεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά και την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων του α’ τριμήνου των τραπεζών η Bank of America, η οποία δίνει σύσταση “Βuy” για τις Alpha Bank και Eurobank και σύσταση υπο-απόδοσης για Πειραιώς και ΕΤΕ, έδωσε τιμές-στόχους οι οποίες διαμορφώνονται έως και 60% υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό (Alpha Bank). Από την πλευρά της, η Goldman Sachs τηρεί σύσταση “Βuy” για την Alpha Bank και “Νeutral” για τις υπόλοιπες τρεις ελληνικές τράπεζες μετά τα αποτελέσματα α’ τριμήνου, με τις περισσότερες τιμές-στόχους να δίνουν σημαντικό περιθώριο ανόδου, το οποίο αγγίζει το 125%. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος διαμορφώνεται στα 1,91 ευρώ, για τη Eurobank στα 0,72 ευρώ, για την Alpha Bank στα 1,37 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 1,15 ευρώ (που είναι και η μόνη που είναι χαμηλότερη από την τρέχουσα).
Πριν από μερικές ημέρες η Axia Research είχε έγκαιρα προβλέψει το ράλι των τραπεζικών μετοχών, δίνοντας σύσταση “αγοράς” και για τις τέσσερις, τονίζοντας πως παρουσιάζουν εντυπωσιακές και άκρως ελκυστικές αποτιμήσεις, ακόμα και αν ληφθούν υπόψη οι προκλήσεις του επόμενου διαστήματος. Επίσης, απόλυτα θετικό για την πορεία των μετοχών τους είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες έχουν πλήρη στήριξη από την ελληνική κυβέρνηση και τις ευρωπαϊκές Αρχές σχετικά με τη ρευστότητα, τα κεφάλαια και την αναγνώριση των NPEs.
Στο “παιχνίδι” της ανόδου έχουν μπει πολλοί τίτλοι τόσο από την υψηλή όσο και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, κάνοντας έτσι “ουσιαστικό” το θετικό “γύρισμα” της αγοράς. Σε αυτό το θετικό κλίμα έχει βοηθήσει τόσο η κινητοποίηση των θεσμών της Ευρωζώνης, με την τελευταία να αφορά το σχέδιο της Κομισιόν, όσο και η πολύ καλή πορεία των ελληνικών ομολόγων, προσελκύοντας το ενδιαφέρον βραχυπροθέσμων και πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων. Είναι χαρακτηριστικό πως έως τα τέλη Μαΐου η μέση αξία συναλλαγών στο Χ.Α. διαμορφώθηκε 13% υψηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη του 2019, ενώ τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί έκρηξη της συναλλακτικής δραστηριότητας πάνω από τα 80-100 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Καταλύτης το σχέδιο της Κομισιόν
Η Ελλάδα θεωρείται από τους μεγάλους ωφελημένους του πακέτου που σχεδίασε η Κομισιόν, με πολλούς επενδυτές να αξιοποιούν αυτή την εξέλιξη. Όπως σημείωσε η Oxford Economics, τo Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., εάν συμφωνηθεί, θα προσφέρει μια σημαντική δημοσιονομική ώθηση στην οικονομία της Eυρωζώνης, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγάλη νικήτρια σε όρους ΑΕΠ. Αν και οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο διάστημα είναι αυτές που θα καθορίσουν την τελική κατανομή των κεφαλαίων, ωστόσο σημειώνει πως οι χώρες που σύμφωνα με τις προβλέψεις της κινδυνεύουν από μια αργή ανάκαμψη από την κρίση λόγω πανδημίας –Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιταλία– θα κερδίσουν περισσότερο από αυτό το πακέτο.
Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα δει το ΑΕΠ της να αυξάνεται κατά 3,5% περισσότερο σε σχέση με τα επίπεδα που θα αυξανόταν εάν δεν υπήρχε το πακέτο της Κομισιόν, σε όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2021-2024, που θα είναι και η μεγαλύτερη εκτόξευση στην Eυρωζώνη.
Το προτεινόμενο “play”
Αφορμή για τη διπλή αναβάθμιση των ελληνικών μετοχών από τη Morgan Stanley σε στάση “Οverweight”, από “Underweight” πριν, ήταν επίσης το Ταμείο Ανάκαμψης. Η Ελλάδα καθώς και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης αναμένεται να είναι οι μεγάλοι ωφελημένοι από το σχέδιο της Κομισιόν, όπως τόνισε, και το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει την “αλλαγή του παιχνιδιού” για την Ευρώπη, ενώ επισήμανε πως οι ελληνικές μη τραπεζικές μετοχές αποτελούν το προτεινόμενο “play” μακροπρόθεσμα.
Οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, σημείωσε, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης και, εάν εγκριθεί το σχέδιο της Κομισιόν, οι τιμές τους θα ενισχυθούν. Επίσης, αν και παραμένει επιφυλακτική για τον τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης γενικότερα, αναγνωρίζει πως οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές, οι οποίες έχουν επίσης πολύ χαμηλές αποτιμήσεις, θα μπορούσαν να δουν μια σημαντική ανάκαμψη. Μάλιστα, αναφέρει πως η “έξοδος” των τριών συστημικών τραπεζών από τον βασικό δείκτη MSCI Αναδυόμενων Αγορών ενδέχεται να αποδειχθεί θετική για την πορεία των μετοχών τους, θυμίζοντας το ράλι που σημείωσαν στο διάστημα μετά την προηγούμενη έξοδό τους, το 2018.
Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνέχιση της ανόδου
Θετικοί εμφανίζονται και οι εγχώριοι αναλυτές για την πορεία του Χ.Α. στη συνέχεια. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές αναβαθμίστηκε μετά και τις ανακοινώσεις του σχεδίου της Κομισιόν, σε συνέχεια και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, υπεύθυνος επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή. Οι τοποθετήσεις σε τραπεζικές μετοχές εν όψει της πιθανολογούμενης αύξησης των δανειοδοτήσεων στο επόμενο διάστημα, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των κριτηρίων για τα “κόκκινα” δάνεια από τις εποπτικές Αρχές, αλλά και σε άλλους δεικτοβαρείς τίτλους με αιχμή τις μετοχές που συνδέονται με την ενέργεια (ΔΕΗ κ.ά.), καθώς τα κονδύλια για την πράσινη ανάπτυξη αφορούν τον ενεργειακό μετασχηματισμό, θα έχουν προτεραιότητα.
Με τα παραπάνω δεδομένα, όπως προσθέτει, δημιουργούνται προϋποθέσεις για μονιμότερη συναλλακτική αναβάθμιση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και, με τη συντήρηση του θετικού momentum για τις ευρωπαϊκές αγορές, το αισιόδοξο σενάριο είναι δυνατό να οδηγήσει σε συνέχιση της αναρρίχησης του Γενικού Δείκτη προς τις 700 μονάδες.
Σύμφωνα με την Beta Securities, τόσο η μορφή όσο και το μέγεθος της χρηματοδότησης της Κομισιόν ενδυνάμωσαν το θετικό κλίμα στις αγορές και έδωσαν λόγους για να επανεξεταστούν ακόμα και οι περιπτώσεις εταιρειών που είχαν ενσωματώσει ισχυρά σενάρια αμφιβολιών για την ύπαρξή τους, δίνοντας έτσι σημαντικά καύσιμα στο Χ.Α. Ωστόσο, εκτιμά πως ο χρόνος της ανάκαμψης θα είναι μακρύς, η πορεία θα δοκιμάσει αντοχές και υπομονή και συχνά −κρίνοντας από την ανάκαμψη που σημειώθηκε μετά το 2015− θα κλονίσει την πίστη ακόμα και απέναντι σε εταιρείες παντός καιρού. Βέβαια, με τα νέα δεδομένα μπορεί να υποστηριχθεί ότι πλέον η ψυχολογία έχει μερικώς βελτιωθεί και υπάρχει ένα πλαίσιο αναφοράς στις δράσεις που θα υποστηριχθούν από σημαντικά κεφάλαια σε ικανό βάθος χρόνου.
Πηγή: Capital.gr