Connect with us

Ελλάδα

Φωτιά στο Μάτι: Οι καταθέσεις Λιότσιου στριμώχνουν τους υπευθύνους – Του ζήτησαν να κόψει τον χρόνο της φωτιάς

«Κάνε τον Κινέζο» τον προέτρεπε ο πρώην αρχηγός της πυροσβεστικής Βασίλης Ματθαιόπουλος – «Δεν ήξερα, δεν αντιλήφθηκα» η γραμμή Γεροβασίλη, Τούσκα, Σκουρλέτη – Διαβάστε τις 7 καταθέσεις του εμπειρογνώμονα στον ανακριτή Μαρνέρη

Το ντόμινο των καθημερινών αποκαλύψεων για τα όσα έπρεπε να γίνουν και δεν έγιναν την τραγική εκείνη ημέρα του Ιουλίου του 2018 που η Ελλάδα θρήνησε 102 συνανθρώπους μας με την φωτιά στο Μάτι, τόσο από την πλευρά της τότε πολιτικής ηγεσίας όσο και από τις ηγεσίες των ταγμένων και ορκισμένων ανώτατων κρατικών οργάνων να υπηρετούν το κράτος και τους πολίτες τους, αλλά και όσα κατατίθενται στα ανακριτικά γραφεία ότι έγιναν μετά προκειμένου να πέσει πέπλο σιωπής και να επέλθει λησμονιά και συγκάλυψη, όχι μόνο συγκλονίζουν τους συγγενείς των θυμάτων, αλλά εξοργίζουν κάθε σώφρονα πολίτη που ζητεί να λειτουργήσει επιτέλους άμεσα και καθοριστικά η Δικαιοσύνη.

Όσο κυλάει ο χρόνος καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα στοιχεία και μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνουν ότι την μαύρη εκείνη ημέρα υπήρξαν τραγικές κακουργηματικού χαρακτήρα παραλήψεις, των αρμοδίων οργάνων τόσο της τότε πολιτικής ηγεσίας, όσο και των οργάνων της πολυεπίπεδης κρατικής μηχανής.

Από το γραφείο του ανακριτή Αθανάσιου Μαρνέρη πέρασαν και κατέθεσαν τρεις υπουργοί της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Νίκος Τόσκας και ο Παναγιώτης Σκουρλέτης. Οι δύο πρώτοι, οι οποίοι ήταν οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι υπουργοί, στις καταθέσεις τους στο ανακριτικό γραφείο με περίσσια προκλητικότητα κατέθεσαν ότι τίποτα δεν ήξεραν, τίποτα δεν αντιλήφθηκαν και όλα λειτούργησαν κατά το συνήθη τρόπο, όπως γίνεται σε κάθε εκδήλωση πυρκαγιάς.

Ενδεικτική, αν όχι προκλητική, είναι η κατάθεση του κ. Τόσκα, ο οποίος δεν δίσταξε να καταθέσει, μεταξύ των άλλων, ότι «καμία οδηγία δεν έδωσε, ζητούσε ενημέρωση και δικαιολογητικές σκέψεις».

Ρίγη αγανάκτησης για κάθε σκεπτόμενο πολίτη αποτελεί το περιεχόμενο των επτά συνολικά καταθέσεων που έδωσε στον ανακριτή κ. Μαρνέρη, ο δικαστικός εμπειρογνώμονας του Πυροσβεστικού Σώματος Δημήτρης Λιότσιος τον οποίο ο πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής προέτρεπε «κάνε τον Κινέζο».

Αναλυτικτερα, ο κ. Λιότσιος έδωσε 7 καταθέσεις (3-6.3.2020, 9.3.20202, 1.6.2020 και 20. 7.2020) στον ανακριτή.

Στην κατάθεσή του της 6ης Μαρτίου 2020, ο κ. Λιότσιος αναφέρει ότι ο τότε αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος του ζήτησε στο πόρισμα που θα συντάξει να μην γράψει ότι «υπάρχουν ευθύνες για ανωτέρους, ότι για αυτό με κάλεσε εκεί, ισχυριζόμενος ότι η υπουργός του είπε να μην γράψω για ευθύνες ανωτέρων, για ευθύνες Δημάρχου, της κυρίας Δούρου, του καθενός ή κάποιας υπηρεσίας ή του Δασαρχείου».

Και συνεχίζει: «Όσον αφορά την υπουργό, πιθανότητα μιλάει για την αρμόδια τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ως πολιτικός προϊστάμενος του αρχηγού του ΠΣ. Διότι μόνο από την αρμόδιας υπουργό δέχεται υπηρεσιακές εντολές σχετικές με το Σώμα».

Σε άλλο σημείο των καταθέσεων του, ο εμπειρογνώμονας υπογραμμίζει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον απείλησε ότι όσοι κατηγορηθούν από εκείνον λόγω του πορίσματος του, «θα μαζευτούμε και θα σε σκίσουμε».

Ακόμη, στις καταθέσεις του αυτές γίνεται αναφορά ότι είχαν ενημερωθεί πολιτικά πρόσωπα της τότε Κυβέρνησης από τον τότε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ματθαιόπουλο, όπως και ότι ο τελαυταίος από την πρώτη στιγμή και συνεχώς τον προειδοποιούσε και τον απειλούσε.

Στην κατάθεσή του την 4η Μαρτίου 2020, ανέφερε ότι ο κ. Ματθαιόπουλος του είπε ότι «κλήθηκε σε ανώτερο επίπεδο (όπου υπονοούσε πολιτικά πρόσωπα)», όπου εκεί διαβεβαίωσε ότι “ο Λιότσιος είναι εντάξει και θα βοηθήσει”. Παράλληλα, όμως το ανώτερο πολιτικό επίπεδο είπε στον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ότι «ο Λιότσιος πρέπει να φτιάξει ένα πόρισμα για την πυρκαγιά στο Μάτι ώστε να μη φαίνεται ποιος φταίει, δηλαδή αν φταίει ο Ματθαιόπουλος, ο Τερζούδης ή κάποιος άλλος». Στην ίδια κατάθεση ο κ. Λιότσιος καταγγέλλει ότι ο κ. Ματθαιόπουλος τον παρότρυνε να γράψει ψευδώς ότι η φωτιά στο Μάτι έκανε την καταστροφή της σε μια ώρα «πράγμα που δεν ισχύει αφού από την έναρξη της πυρκαγιάς στις 16:41 έως και την ώρα 19:00 περιπου που έφτασε στη θάλασσα μεσολαβούν δύο ώρες και τριάντα λεπτά περιπου, χρόνο κατά τον οποίο δεν επιχείρησαν τα αναγκαία εναέρια μέσα {…} προσπαθώντας να αποσείσει τυχόν ποινικές ευθύνες δικές του και πιθανόν συναδέλφων».

Ακόμη, από τον περασμένο Μάρτιο ο κ. Λιότσιος είχε καταθέσει για το περιστατικό με τις πυρκαγιές στα Κύθηρα και στην Μάνη και τα «παιχνίδια». Συγκεκριμένα είχε καταθέσει:

«Έτσι έγιναν πέρυσι τα ίδια παιχνίδια με Καπέλιο (πρώην Αρχηγό Π.Σ.) Βασιλειάδη (πρώην Υπαρχηγό Επιχειρήσεων Π.Σ.), για να καθαρίσει ο Καπέλιος τον Βασιλειάδη τον άφησε χωρίς εναέριες δυνάμεις τόσο στα Κύθηρα όσο και στη Μάνη, με αποτέλεσμα από όσο πληροφορήθηκα μεταγενέστερα να γίνουν ανυπολόγιστες καταστροφές στις περιουσίες πολιτών των εν λόγω περιοχών, μη γνωρίζοντας εάν υπήρχε και κάποιο θύμα ή τραυματίας σε αυτές τις πυρκαγιές».

Δολιοφθορά στην μηχανή του Λιότσιου

Ειδική αναφορά κάνει κ. Λιότσιος στην δολιοφθορά της μηχανής που χρησιμοποιούσε, την οποία τελικά την έκλεψαν για να εξαφανίσουν τα ίχνη τους. Όπως χαρακτηριστικά κατέθεσε η αντιπροσωπεία της ΗΟΝDA στην τεχνική έκθεσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για παρέμβαση ανθρώπινού παράγοντας στο κεντρικό παξιμάδι του πίσω άξονα, με σκοπό την πρόκληση δυστυχήματος» και προσθέτει ότι ένα μήνα αφού έγινε γνωστή η έκθεση της αντιπροσωπείας, η μηχανή του κλάπηκε για να μην υπάρχουν στοιχεία.

Κακουργήματα ή πλημμελήματα αντιμετωπίζουν οι 20 κατηγορούμενοι

Την ίδια στιγμή ερωτηματικά ανακύπτουν για το ζήτημα της αναβάθμισης των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν οι 20 κατηγορούμενοι για την απώλεια 102 συνανθρώπων μας και για τις καταστροφές περιουσίων, καταστροφές στο περιβάλλον και το οικοσύστημα της Ανατολικής Αττικής.

Και αυτό, γιατί ο ανακριτής Αθανάσιος Μαρνέρης είχε προτείνει τα αδικήματα σε βάρος των 20 κατηγορουμένων να αναβαθμιστούν από πλημμελήματα σε κακουργήματα. Ο κ. Μαρνέρης επικαλέστηκε ότι υπάρχουν νέα στοιχεία, χωρίς όμως να είναι γνωστό εάν τα νέα αυτά στοιχεία τα περιέλαβε και τα επικαλέστηκε όταν κατέθεσε την πρότασή του στον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σπυρόπουλος. Ο εισαγγελέας κ. Σπυρόπουλος απέρριψε το αίτημα του ανακριτή για μετατροπή των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα, με το επιχείρημα ότι δεν αποδεικνύεται δόλος.

Η κατάθεση 3.3.2020 εδώ

Η κατάθεση  4.3.2020 εδώ

Η κατάθεση  5.3.2020 εδώ

Η κατάθεση  6.3.2020 εδώ

Η κατάθεση  9.3.2020 εδώ

Η κατάθεση 1.6.2020 εδώ

Η κατάθεση  20.7.2020:

Πηγή: Protothema.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending