Connect with us

Ελλάδα

Το Spitfire επιστρέφει στους ελληνικούς ουρανούς

Ας αρχίσω σήμερα με κάτι διαφορετικό. Μετά από 73 χρόνια, το ιστορικό μαχητικό Spitfire επιστρέφει στους ελληνικούς ουρανούς. Αυτό το θρυλικό μονοκινητήριο αεροσκάφος που είχε πρωταγωνιστήσει στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ξαναζωντανέψει, έχει ολοκληρώσει με επιτυχία τις πτητικές του δοκιμές και τον Οκτώβριο θα βρεθεί στην Ελλάδα, θα φέρει τα ελληνικά σήματα, δηλαδή τα χρώματα και το όνομα της Πολεμικής Αεροπορίας και θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Τατοϊου φέρνοντας στο μυαλό ιστορικές μνήμες.

***
Το ιστορικό αυτό αεροπλάνο για όσους το θυμούνται, βρισκόταν παροπλισμένο στην είσοδο του Πολεμικού Μουσείου όταν το ΓΕΑ, σε συνεργασία με το κοινωφελές Ιδρυμα «Ικαρος», συμφώνησαν στην ανακατασκευή του με σκοπό να το κάνουν πτητικά ικανό, να το επαναφέρουν δηλαδή, όπως λένε στην Αεροπορία, σε «πτήσιμη κατάσταση», έτσι ώστε να μπορεί να συμμετάσχει σε αεροπορικές εκθέσεις ή και σε επιδείξεις ιστορικών αεροσκαφών. Το αεροπλάνο αποσυναρμολογήθηκε και συναρμολογήθηκε πάλι στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου η εταιρία Spitfire Company LTD διατηρεί ακόμα εργοστάσιο. Εκεί, σ΄αυτό το μικρό εργοστάσιο, ξαναζωντάνεψε. Απέκτησε πτητική ισχύ.

«Οι επιβάτες στα αστικά λεωφορεία είναι ήρωες…»

***
Να σημειώσω εδώ και τούτο: Το ιστορικό καταδιωκτικό, θα το πετάνε την πρώτη περίοδο της αφίξεώς του στην Ελλάδα, Βρετανοί πιλότοι εκπαιδευμένοι στα Spitfires, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν εν συνεχεία και τους Ελληνες πιλότους. Η αρχική σκέψη είναι να πετάξει (εκτός απροόπτου) κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου, μαζί μ΄ένα F-16. Εκείνο που θεωρείται σίγουρο είναι ότι το ελληνικό Spitfire θα πάρει μέρος στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια του ελληνικού κράτους.

***
Ουδείς βεβαίως ξεχνά ότι το Supermarine Spitfire, υπήρξε ένα από τα πιο διάσημα καταδιωκτικά όλων των εποχών, αντιμέτωπο στην διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου με τα γερμανικά Στούκας (Stuka) ή τα επίσης γερμανικά Focke-Wulf (FW-190), σύμβολο της βρετανικής αεροπορικής ισχύος. Χρησιμοποιήθηκε και από την Πολεμική Αεροπορία ακόμα και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Στα Spitfires βρέθηκαν να πολεμούν τους Ναζί και πολλοί Ελληνες πιλότοι της ομογένειας, όπως ο Ιωάννης Αγοραστός Πλαγής που είχε ενταχθεί στην RAF από τη Ροδεσία (σημερινή Ζιμπάμπουε) και πήρε μέρος σε αερομαχίες καταρρίπτοντας γερμανικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα. Για τα κατορθώματά του κέρδισε το παράσημο του «Διακεκριμένου Σταυρού Πτήσεων».

***
Είμαστε ένας συγκροτημένος στρατός

Αφού έγινε παραπάνω λόγος για τις Ενοπλες Δυνάμεις θυμήθηκα ότι στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας που έγινε στο Προεδρικό, μεσούσης της κρίσεως με τους τούρκους, με το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis, ένας ανώτατος αξιωματικός εξηγούσε σ’ ένα πηγαδάκι πολιτικών την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο Αιγαίο, με την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, συνιστώντας παράλληλα ψυχραιμία: «Εμείς είμαστε συγκροτημένος στρατός και όχι ένοπλη πολιτικοφυλακή με σαγιονάρες και με t-shirts που γράφουν πάνω σ΄αυτά make love not war», είπε στους πολιτικούς και όλοι κατάλαβαν τι ακριβώς εννοεί.

***
Πενταμελής επιτροπή για αυστηροποίηση των μέτρων

Ανησυχούν οι Λοιμωξιολόγοι και δικαίως ανησυχούν για τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίζονται καθημερινώς. Τόσο που αποφάσισαν να συγκροτηθεί πενταμελής επιτροπή προκειμένου να εισηγηθεί την αυστηροποίηση των μέτρων αλλά και των ελέγχων. Επιπλέον, θα συνεδριάζουν πιο συχνά, τρεις φορές την εβδομάδα με τηλεδιάσκεψη, ο Πρωθυπουργός με τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά.

***
Εννέα χιλιάδες τεστ την ημέρα

Η κατάσταση με τον Covid-19, βρίσκεται ναι μεν ακόμα υπό έλεγχο, αλλά θέλει συνεχή παρακολούθηση. Οπως μου λένε οι λοιμωξιολόγοι περισσότερο τους απασχολούν και τους προβληματίζουν τα εσωτερικά κρούσματα, παρά τα εισαγόμενα. Γιατί τα εσωτερικά κρούσματα μπορούν να μεταδώσουν γρηγορότερα τον ιό. Με τα 9.000 τεστ που πραγματοποιούνται καθημερινώς στις πύλες εισόδου της χώρας, με τους ταξιδιώτες να αυτοπεριορίζονται για ένα 24ωρο έως την έκδοση των αποτελεσμάτων των τεστ, η κατάσταση ελέγχεται. Αλλωστε στην ουσία έχει απαγορευτεί η έξοδος στους εργάτες γης. Γιατί εάν πάνε έστω για ένα Σαββατοκύριακο στην πατρίδα τους (το έκαναν κυρίως οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι) όταν επιστρέψουν να μπουν σε 14 ημέρες καραντίνα.

Μάσκες και σε ανοιχτούς χώρους όταν υπάρχει συνωστισμός

Ρώτησα τους λοιμωξιολόγους τι εννοούν με την αυστηροποίηση των μέτρων. Μου είπαν ότι εάν συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων τότε, να είστε βέβαιοι, πως δεν πρόκειται να αποφύγουμε την υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε ανοικτούς χώρους. Είναι το πρώτο πράγμα που έχουν υπόψη τους. Όπου παρατηρείται συνωστισμός θα είναι υποχρεωτική η μάσκα. Επιπλέον προτείνουν απαγόρευση λειτουργίας των μπαρ όταν παρατηρείται (ή καταγγέλλεται) συνωστισμός. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς στα μπαρ δεν επιτρέπονται πλέον όρθιοι. Ακόμα προτείνουν εντατικοποίηση των ελέγχων σε παραλίες, σε συγκεντρώσεις, υποχρεωτική χρήση μάσκας ακόμα και σε δεξιώσεις γάμων εάν στις δεξιώσεις αυτές υπάρχουν πολλά άτομα που δεν κρατούν τις αποστάσεις. Να ξέρετε ότι υπάρχει στο τραπέζι πρόταση για υποχρεωτική χρήση μάσκας σε συγκεντρώσεις άνω των δέκα ατόμων.

***
Ολιγοήμερες οι διακοπές για τους υπουργούς

Πρόθεση του Πρωθυπουργού ήταν να μην κάνει την τελευταία ημέρα του Ιουλίου το Υπουργικό Συμβούλιο με τηλεδιάσκεψη, όμως για λόγους συμβολισμού, όπως είπε, και λαμβάνοντας υπόψη και τη σημασία που αποδίδει στο να τηρούνται απόλυτα τα μέτρα, έκρινε ότι θα πρέπει να κρατήσει και για το επόμενο διάστημα τα Υπουργικά Συμβούλια μ΄αυτή τη μορφή. Δηλαδή με τηλεδιάσκεψη. Ετσι έκανε Υπουργικό Συμβούλιο με μάσκες (αφού δίπλα τους είχε υπουργούς όπως τον Γ. Γεραπετρίτη και Ακη Σκέρτσο).

***
Η Βουλή έκλεισε (αφού έως τώρα έχουν κατατεθεί 100 νομοσχέδια από τα οποία τα 95 έχουν ψηφιστεί από την Ολομέλεια) και οι περισσότεροι βουλευτές πήγαν διακοπές. Αλλά ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο συνέστησε στους υπουργούς λίγες ημέρες διακοπές. Δηλαδή να μην κάνουν διακοπές έως στις 24 Αυγούστου που ξανανοίγει η Βουλή. Και το σημαντικότερο τους είπε ότι φεύγοντας να μην κλείσουν και το υπουργείο. Τα υπουργεία και τα υπουργικά γραφεία θα πρέπει να παραμένουν ανοικτά, όλο το καλοκαίρι. Να υπάρχει δηλαδή συνέχεια στην στη διοίκηση ακόμα κι αν οι υπουργοί φύγουν για ολιγοήμερες διακοπές. Οι πιο παρατηρητικοί υπουργοί παρατήρησαν ότι ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου δεν ευχήθηκε στους υπουργούς του ούτε «καλό καλοκαίρι» ούτε «καλές διακοπές», με ό,τι σημαίνει αυτό.

***
Χαμηλές πλέον οι προσδοκίες για ανασχηματισμό

Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε σ΄αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο από τον Πρωθυπουργό για τον ανασχηματισμό. Οι πιο πληροφορημένοι μάλιστα έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός θα απουσιάσει το Σαββατοκύριακο (θα πάει λένε στα Χανιά), αλλά τη Δευτέρα το πρωί θα βρίσκεται στο γραφείο του στο Μαξίμου. Στις 6 Αυγούστου πάει Χάλκη και μετά Κρήτη (για ολιγοήμερες διακοπές). Οσον αφορά τον ανασχηματισμό οι ίδιοι οι καλά πληροφορημένοι μου έλεγαν ότι οι προσδοκίες έχουν… μειωθεί. «Συμπλήρωση κενών και εφαρμογή των δεδομένων του Ταμείου Ανάκαμψης». Τώρα αυτό λένε.

Οι έμπιστοι τεχνοκράτες του Μητσοτάκη και η «γέφυρα» με τους υπουργούς για τα 72 δισ.

Πηγή: Tovima.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Covid1947 λεπτά πρίν

Θετικός στον κορονϊό ο Αντόνιο Μπαντέρας! Νιώθει «σχετικά καλά»

Κοινωνία2 ώρες πρίν

ΕΚΤΑΚΤΟ – Επίθεση με τσεκούρι σε γυναίκα στην Καλλιθέα

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ2 ώρες πρίν

Προπαγανδίζει η Τουρκία: Το Oruc Reis στη Μεσόγειο συνοδεία πολεμικών πλοίων

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ3 ώρες πρίν

Νύχτα – θρίλερ στο Αιγαίο: Προχωρά ακάθεκτο το Oruc Reis – Έτσι θα απαντήσει η Ελλάδα

Πολιτική4 ώρες πρίν

Μητσοτάκης στην Εύβοια: Δεσμεύτηκε ότι οι εκταμιεύσεις στους πληγέντες θα είναι ταχύτατες

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ4 ώρες πρίν

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Τουρκία να σταματήσει εδώ και τώρα τις προκλητικές ενέργειές της

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ4 ώρες πρίν

Εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν: Γελοίοι και αβάσιμοι οι ελληνικοί ισχυρισμοί

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ4 ώρες πρίν

Oruc Reis: Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν οι ελληνικές φρεγάτες στον κυβερνήτη του ερευνητικού

ΚΡΙΣΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ5 ώρες πρίν

Αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ με εντολή Δένδια

Covid196 ώρες πρίν

Κορονοϊός: Μικρή αλλά επιτέλους μείωση – 126 νέα κρούσματα στην Ελλάδα σήμερα

Trend2 μήνες πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία2 μήνες πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Trend2 μήνες πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ελλάδα2 μήνες πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Lifestyle2 μήνες πρίν

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης δίνει το 50% του χρηματικού επάθλου στον Σταυρή

Trend2 μήνες πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Κόσμος2 μήνες πρίν

Πατέρας ανάγκασε τον 11χρονο γιο του να πιει τρία λίτρα νερό σε 4 ώρες και πέθανε

Ελλάδα2 μήνες πρίν

Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι – «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν»

Trend2 μήνες πρίν

EKTAKTO: Νουλέζας – «Κατέρρευσε» η 33χρονη- Μπαίνει σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Trend2 μήνες πρίν

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

trending