Κόσμος
Τουρκία – Αντιπρόεδρος AKP: Ελπίζουμε η Αγιά Σοφιά να ανοίξει για προσευχή πριν τις 15/7


Με μια δήλωση – βόμβα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Νουμάν Κουτρουμούς αναφέρει ότι η Αγιά Σοφιά μπορεί να ανοίξει “για προσευχή”, δηλαδή ως τζαμί, ακόμη και πριν τις 15 Ιουλίου.
Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα, απαντώντας σε ερώτηση ο αντιπρόεδρος του AKP είπε: “Αν με ρωτούσατε θα την άνοιγα σήμερα. Ελπίζουμε η Αγία Σοφία να ανοίξει νωρίτερα και πριν τις 15/7. Περιμένουμε να ανοίξει για προσευχή. Ελπίζουμε σε θετική απόφαση του ΣτΕ”.
Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Mehmet Ardıç, το τουρκικό ΣτΕ αποφάσισε να ακυρώσει την απόφαση του Κεμάλ, η οποία από το 1934 όριζε πως το σύμβολο της Ορθοδοξίας είναι μουσείο.
“Ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα” αναφέρει σε ανάρτησή του.
Danıştay oy birliğiyle 27.11 1934 tarihili Ayasofya kararını iptal etti.
Cami olmalı dedi Ve nokta konuldu geri sayım başladı.
— Mehmet Ardıç ?? (@MehmetArdic_) July 8, 2020
Ayasofya açıklamaları vatandaşı heyecanlandırmıştı! AK Parti’den son dakika açıklaması https://t.co/HjoZgdIgkt pic.twitter.com/IG8Up3CKWv
— Yeni Akit Gazetesi (@yeniakit) July 8, 2020
Αρκεί ένα φιρμάνι Ερντογάν για τη μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί
Σημειώνεται ότι πριν από έξι ημέρες, στις 2 Ιουλίου, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας γνωμοδότησε ότι η υπογραφή του Κεμάλ είναι αυθεντική, πετώντας με τον τρόπο αυτό το “μπαλάκι” για την Αγιά Σοφιά, στον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος, λοιπόν, μπορεί να λάβει όποια απόφαση επιθυμεί, εκδίδοντας απλά και μόνο ένα Προεδρικό Διάταγμα. Πρόκειται, με δύο λόγια, για μια γνωμοδότηση που αφήνει λυτά τα χέρια στον Ερντογάν ώστε να χρησιμοποιήσει όπως θέλει και όποτε θέλει -ακόμη και ως εργαλείο ψηφοθηρίας- το “χαρτί” της μετατροπής ή μη του μνημείου της Αγιά Σοφιάς σε τέμενος.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ανώτατο Δικαστήριο παρέπεμψε σε παλαιότερη δικαστική απόφαση για το ζήτημα. Αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομες οι προηγούμενες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί για το ζήτημα αυτό, όπως η απόφαση του 2008, αλλά και η απόφαση του 1934, σύμφωνα με την οποία προστατεύεται το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς. Εκείνο που αποτελεί την κρίσιμη διαφορά είναι ότι το τουρκικό ΣτΕ γνωμοδοτεί πως αρκεί ένα Προεδρικό Διάταγμα του Ερντογάν για να αλλάξει το μουσιακό καθεστώς της Αγιά Σοφιάς -άρα να προχωρήσει σε πιθανή μετατροπή της σε τέμενος.
Ωστόσο, η απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έχει καθαρογραφεί, ούτε έχει επισήμως ανακοινωθεί. Οι δηλώσεις του αντιπρόεδρου του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας μπορεί να σημαίνει ότι ίσως βρεθούμε απάναντι σε μια “έκπληξη” σε σχέση με την απόφαση του τουρκικού ΣτΕ και με τις έως τώρα πληροφορίες που έχουν διαρρεύεσει σχετικά με αυτήν.
ΠΗΓΗ: thetoc.gr
Πηγή: Capital.gr