Connect with us

Οικονομία

Στο “κόκκινο” έκλεισε ο Ιούλιος για το Χρηματιστήριο – “Βουτιά” 16,8% στις τράπεζες

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Στο “κόκκινο” έκλεισε ο Ιούλιος για το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας τη σκυτάλη στον παραδοσιακά υποτονικό Αύγουστο, τουλάχιστον σε επίπεδο συναλλαγών, κάτι που δεν αναμένεται πάντως να προκαλέσει κάποια… εντύπωση στην αγορά καθώς έχει εδώ και καιρό συνηθίσει στη χαμηλή και σχεδόν απούσα συναλλακτική δραστηριότητα. 

Το… καλό νέο από την τελευταία αυτή συνεδρίαση του μήνα είναι πως όταν ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στο όριο να αγγίξει τις 610 μονάδες (και όταν ο τραπεζικός “έχασε” τις 300 μονάδες), ενεργοποιήθηκαν τα αντανακλαστικά των αγοραστών τα οποία περιόρισαν την πτώση –για μικρό χρονικό διάστημα μάλιστα “ανέβασαν” το Χ.Α και στα θετικά– γλιτώνοντας τον Γενικό Δείκτη από τα χειρότερα και από τη στροφή του σε δύσκολα μονοπάτια. 

Το κακό νέο είναι πως για μία ακόμη φορά το Χ.Α δεν μπόρεσε να διατηρήσει την ανοδική του αντίδραση, δείχνοντας πως δεν διαθέτει επαρκή καύσιμα, ό,τι και αν σημαίνει αυτό για τη συνέχεια.

Η “συμπεριφορά” των τραπεζών ήταν για μία ακόμη συνεδρίαση καθοριστική, καθώς το γύρισμά τους στα αρνητικά μετά το θετικό άνοιγμα βάρυνε το κλίμα, στέλνοντας τον Γενικό Δείκτη αρκετά κάτω από τις 620 μονάδες. Ωστόσο όταν “αποφάσισαν” οι λίγοι αγοραστές να μπουν στα χαμηλά ημέρας, ο συγκεκριμένος κλάδος ήταν αυτός που κυρίως άλλαξε το κλίμα. Βέβαια, σημαντική στήριξη έδωσαν και τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι οποίοι κράτησαν “χαρακτήρα”, όπως η Τέρνα Ενεργειακή (+3,16%), ο ΟΤΕ (+1,12%), η ΔΕΗ (+0,85%) και η ΕΧΑΕ (+0,84%). 

Κατά τα άλλα, στις μικρές απώλειες του Χ.Α βοήθησε και το κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές το οποίο αν και μετά την ανακοίνωση της ιστορικής ύφεσης στην οποία εισήλθε η ευρωζώνη στο β’ τρίμηνο συνέχισαν να κινούνται επιφυλακτικά, ωστόσο βασικοί δείκτες όπως ο DAX και ο CAC-40 κινήθηκαν έστω και με μικρές μεταβολές στα θετικά. Παράλληλα, αν και με μικρές απώλειες στο άνοιγμα, η Wall Street έδειξε να ξεπερνά το σοκ της Πέμπτης από την επίσης ιστορική ύφεση στις ΗΠΑ.

Στα στατιστικά του Χ.Α, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,20% στις 617,61 μονάδες, με χαμηλό ημέρας τις 612,31 μονάδες και υψηλό τις 624,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 48,12 εκατ. ευρώ.

Στο "κόκκινο" έκλεισε ο Ιούλιος για το Χρηματιστήριο - "Βουτιά" 16,8% στις τράπεζες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε οριακά κατά 0,32% στις 1.485,96 μονάδες, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε άνοδο 0,62% στις 819,85 μονάδες.

Ο τραπεζικός δείκτης περιόρισε τις απώλειες της τάξης του 2,55% που σημείωνε στα χαμηλά ημέρας και στις 298,42 μονάδες και έτσι έκλεισε με πτώση 1,11% στις 302,86 μονάδες, με την Alpha Bank να κλείνει στο -0,57%, την Eurobank στο  -1,79%, την Εθνική Τράπεζα στο -1,02% και την Τράπεζα Πειραιώς στο -0,69%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση 2,63%, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίσης υποχώρησε κατά 2,96% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 8,74%.

Ο Ιούλιος έκλεισε στο -3,33% για τον Γενικό Δείκτη, στο -3,66% για τον FTSE 25 και στο -16,82% για τον τραπεζικό.

Μετά και την ολοκλήρωση του Ιουλίου, το Χ.Α καταγράφει απώλειες της τάξης του 32,7% από τις αρχές του έτους, τις μεγαλύτερες διεθνώς και ακολουθούν ο αυστριακός ΑΤΧ με απώλειες 32,6%, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με απώλειες 27,5% και το χρηματιστήριο της Βουδαπέστης με απώλειες 24,2% από τις αρχές του 2020.

Η επίδοση αυτή του Χ.Α οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στην αδυναμία των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες μετά από ένα σύντομο μίνι-ράλι μεταξύ των τελών Μαΐου και των τελών Ιουνίου, έχουν επιστρέψει στην οδό των πιέσεων. 

Αυτό δεν οφείλεται μόνο στο risk-off κλίμα που τηρούν οι επενδυτές στις αγορές της ευρωπεριφέρειας και στην αβεβαιότητα γύρω από την πορεία της οικονομίας και του τουρισμού, αλλά και στο “πάγωμα” της αγοράς ακινήτων καθώς ο κλάδος δεν θα βοηθηθεί φέτος από το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων, ούτε επενδυτικά ούτε και από πλευράς αποτίμησης αλλά και στα πλάνα των τιτλοποιήσεων που προγραμματίζουν. 

Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για το πώς στην πράξη θα επηρεάσει η κρίση του κορονοϊού τα business plans των τραπεζών, ενώ ο κίνδυνος για τη δημιουργία νέου κύματος NPLs το 2021 όταν και θα έχουν λήξει τα μορατόρια προκαλεί επίσης ανησυχίες για τις προοπτικές του κλάδου ο οποίος πριν ξεσπάσει η πανδημία βρισκόταν στην οδό ομαλοποίησης.

Σύμφωνα με τον Μάνο Χατζηδάκη της Beta Securities, παρά την αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε στο θέμα των τουρκικών ερευνών και την αναστολή της αποστολής πλοίου σεισμογραφικών ερευνών ΝΑ του Καστελόριζου η Αγορά δεν έδειξε να ενθουσιάζεται, συνεχίζοντας την καθοδική της πορεία με χαμηλούς συναλλακτικούς όγκους. Η αύξηση που παρατηρείται στα κρούσματα κορονοϊού τα τελευταία 24ωρα δημιούργησε εκ νέου σκεπτικισμό στους εμπλεκόμενους της Λεωφ. Αθηνών που δείχνουν ιδιαίτερα διστακτικοί να αυξήσουν το ρίσκο τους στην εγχώρια αγορά.

Επιπλέον, οι πρώτες επίσημες αναφορές για την υποχώρηση του ΑΕΠ στο β’ τρίμηνο του 2020 δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για το ύψος της εγχώριας ύφεσης β’ τριμήνου που θα ανακοινωθεί στις 4 Σεπτεμβρίου από την Ελληνική Στατιστική αρχή. 

Το περιβάλλον νέων κάθε άλλο παρά βοηθάει στην παρούσα φάση να σταθεροποιηθεί το Χρηματιστήριο. Οι περισσότεροι διαχειριστές κινούνται στη λογική των “ήρεμων διακοπών” και αυτό βγαίνει εμφατικά στον αναιμικό τζίρο και την απουσία ακόμα και του επιλεκτικού ενδιαφέροντος που σε άλλες εποχές συντηρούσε την δράση σε ένα κομμάτι της αγοράς. 

Η συνεχής πίεση, ακόμα και με τους μικρούς αυτούς όγκους, έχει δημιουργήσει ένα είδος κόπωσης στο ταμπλό που με την σειρά της έχει οδηγήσει σε ένα απόλυτα εσωστρεφές χρηματιστηριακό σκηνικό.

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending