Connect with us

Οικονομία

Σήμερα στη Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – Στις Βρυξέλλες μάχη χαμηλών προσδοκιών για το σχέδιο ανάκαμψης

της Δήμητρας Καδδά

Στην Ελλάδα το εφαρμοστικό έργο συνεχίζεται με ένα νέο νομοσχέδιο, άνω των 400 σελίδων, το οποίο όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση του Γαλλο-ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, περιλαμβάνοντας τις φορολογικές διατάξεις για το non dom. Θα περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις πέραν όσων τέθηκαν  σε δημόσια διαβούλευση.

Παράλληλα στις Βρυξέλλες ξεκινά η μεγάλη μάχη για το σχέδιο ανάκαμψης με χαμηλές τις πιθανότητες συμφωνίας, αν και ο ΥΠΟΙΚ διατηρεί τις ελπίδες του λέγοντας πως “ευελπιστούμε να υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις” που να στηρίζουν τις ελληνικές επιδιώξεις”.

“Θα καταθέσουμε στη Βουλή άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο”, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την ομιλία του. Είπε πως θα κατατεθεί σήμερα και θα περιλαμβάνει κίνητρα “σε ό,τι αφορά στην έρευνα και την καινοτομία, τα κίνητρα για να προσελκύσουμε συνταξιούχους αλλοδαπής, επεκτείνοντας το non dom”, καθώς και “άλλες ειδικότερες παρεμβάσεις φορολογικής φύσεως”.

Ουσιαστικά ο ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στο νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις προηγούμενες ημέρες. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις.

Η Σύνοδος Κορυφής

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ίδια εκδήλωση του Γαλλοελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου ανέφερε πως “ευελπιστούμε να υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης”. Μίλησε για αποφάσεις οι οποίες θα πρέπει να στηρίζονται κυρίως σε επιδοτήσεις και όχι στα δάνεια και να μην έχουν ειδικούς όρους.  Μίλησε επίσης για μία απόφαση η οποία θα πρέπει να αφήνει τα κράτη να διαμορφώνουν το δικό τους σχέδιο ανάπτυξης.

Η ευθύνη της εφαρμογής

Εξήγησε πως το δύσκολο βήμα μετά για την Ελλάδα είναι να οργανώσει το ολιστικό της πρόγραμμα. Μίλησε για σκληρή δουλειά εντός της χώρας ούτως ώστε τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο να κατατεθούν τα αντίστοιχα σχέδια.

Αναφέρθηκε επίσης στις συζητήσεις που έγιναν με τους θεσμούς την προηγούμενη Δευτέρα και Τρίτη και είπε ότι σε αυτές παρουσιάστηκαν οι προτεραιότητες κάθε Υπουργείου. Κατέστησε σαφές πως “έχουμε πολύ μεγάλη ευθύνη ως Ελληνική Κυβέρνηση να φανούμε συνεπείς”, αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας για το σχέδιο ανάκαμψης.

Ανέφερε πως “πρέπει να κινηθούμε άμεσα και συγχρονισμένα για την υλοποίηση δημοσιονομικών πολιτικών για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και φόρων, αλλά και για την ολοκλήρωση διαρθρωτικών αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα”. “Μόλις λήξει η παρένθεση θα επιστρέψουμε στη σωστή δημοσιονομική πολιτική”, επανέλαβε δηλαδή στη μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

“Όταν έχουμε καλύτερη εικόνα για την ένταση και την έκταση της κρίσης αλλά και για το πώς θα κινηθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη τα επόμενα χρόνια, με την Ελλάδα προφανώς να μην έχει τους υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε τα προηγούμενα χρόνια, εκτιμούμε ότι θα μπορούμε στο προϋπολογισμό το 2021 να μιλήσουμε συγκεκριμένα για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων μας και για τη φορολογική πολιτική που θα εφαρμοστεί τον επόμενο χρόνο”, είπε ο ΥΠΟΙΚ.

Αναφέρθηκε στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στο σχεδιασμό που υπήρχε πριν το ξέσπασμα της κρίσης. Επισήμανε επίσης και τα ευεργετικά οφέλη για τις διμερείς σχέσεις από τη συνεργασία που υπεγράφη στο Παρίσι τον Ιανουάριο.

Μίλησε επίσης  για τα μέτρα στήριξης που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Προανήγγειλε το νέο κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής μαζί με τη συνολική αναθεώρηση του προϋπολογισμού στα 3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον μέτρα

“Προφανώς έχουμε κρατήσει εφόδια για το μέλλον” ανέφερε. “Είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί λαμβάνοντας υπόψη και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας να αυξηθούν τα μέτρα αυτά στο μέλλον”  πρόσθεσε. Αναφέρθηκε στην ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων μέσα από τις επιτυχημένες εξόδους στις αγορές.

“Ναι έχουμε υστέρηση στα έσοδα, έχουμε αποκλίσεις” ανέφερε.  Αλλά επισήμανε ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους ιδιώτες τα εργαλεία στήριξης των δημοσίων εσόδων που δημιουργήθηκαν (κίνητρα καταβολής).

Ελπίζουμε να αρχίσει η ροή πόρων από την ΕΕ τους επόμενους μήνες ανέφερε, επαναλαμβάνοντας ότι όλα τα κράτη μέλη δεν έχουν συνεισφέρει στο πρόγραμμα SURE.

Εξήγησε επίσης ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι “όταν κλείσει αυτή η παρένθεση να πετύχουμε υψηλή διατηρήσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική μεγέθυνση το 2021 και μετά και πάνω σε αυτό το πρόγραμμα η ελληνική κυβέρνηση θα αναπτύξει το επόμενο χρονικό διάστημα ένα ολιστικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη”.

Ανέφερε ότι θα ήθελε υψηλότερες ταχύτητες από το τραπεζικό σύστημα και εκτίμησε ότι πλέον υπάρχει επιτάχυνση στο ρυθμό διοχέτευσης πόρων στην πραγματική οικονομία. “Το τραπεζικό σύστημα πέρασε από διάφορες φάσεις τα τελευταία χρόνια. Νομίζω πως καταφέραμε να σταθεροποιηθεί” είπε.

Επισήμανε πως “θα θέλαμε να τρέξει μαζί με γρηγορότερους ρυθμούς μέσα στην κρίση” αλλά είπε πως “πρέπει να είμαστε και δίκαιοι” και δεν πρέπει να  “δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων”. Επανέλαβε το στόχο για πιστωτική επέκταση  κατά 15 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους.

 

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending