Αθλητικά
Παραμένει ζωντανό το έργο της Διπλής Ανάπλασης


Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Εδώ και αρκετούς μήνες το έργο της Διπλής Ανάπλασης Βοτανικού – Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχει επιστρέψει στο προσκήνιο, ενώ με, πρόσφατες δηλώσεις του (ρ/σ Αθήνα 9,84) ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι ο Δήμος επεξεργάζεται ένα ολοκληρωμένο σε επαφή και συνεργασία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.
“Ελπίζουμε σύντομα να παρουσιάσουμε και να δημοσιοποιήσουμε το σχέδιό μας. Θα το είχαμε κάνει νωρίτερα αλλά είχαμε κάποια ζητήματα όπως ο κορωνοϊός” είπε. Ως εκ τούτου, μένει να φανεί εάν η σημερινή διοίκηση του Δήμου Αθηναίων θα καταφέρει να υπερπηδήσει τα εμπόδια, που έχουν καταδικάσει-για περίπου 14 χρόνια με αφετηρία τη ψήφιση του σχετικού νόμου- σε μακέτα το έργο που εκτιμάται ότι θα μπορούσε προσελκύσει κεφάλαια άνω των 200 εκατ. ευρώ.
Το σχέδιο
Όπως έχει γίνει γνωστό από το περασμένο Φθινόπωρο, η Διπλή Ανάπλαση θα περιλαμβάνει και την κατασκευή γηπέδου μπάσκετ της ΠΑΕ Παναθηναϊκός. Όχι, δηλαδή, μόνο το γήπεδο ποδοσφαίρου, που θα νοικιάσει η ΠΑΕ Παναθηναϊκός και το αθλητικό κέντρο του Ερασιτέχνη.
Το ζήτημα της Διπλής Ανάπλασης αποτελεί ψηφιδωτό με πολυάριθμους πρωταγωνιστές. Τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, τον Δήμο Αθηναίων (φορέας ανάπτυξης βάσει του Ν.3481/2006), τον Ερασιτέχνη Παναθηναϊκό, την Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική (ΜΒΔΤ), την Alpha Bank, την τράπεζα Πειραιώς και την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines.
Οι τρεις τελευταίες έχουν συστήσει από κοινού εταιρεία ειδικού σκοπού για την αξιοποίηση του ημιτελούς εμπορικού κέντρου στο Βοτανικό, βάσει των όσων προβλέπει η συμφωνία εξυγίανσης της ΜΒΔΤ.
Με τα δεδομένα αυτά τα βλέμματα είναι στραμμένα, καταρχάς, στις ανακοινώσεις της ΠΑΕ Παναθηναϊκός και του Δημάρχου Αθηναίων, με τον Δ. Γιαννακόπουλο να έχει προαναγγείλει εξελίξεις για το ζήτημα, ήδη, πριν την έλευση του 2020.
Παρά την καθυστέρηση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, όλες οι πλευρές προσβλέπουν στην εύρεση χρυσής τομής: η ΠΑΕ Παναθηναϊκός επιδιώκει αποκτήσει τις εγκαταστάσεις της στο Βοτανικό, ο Δήμος Αθηναίων και η πολιτεία να υλοποιήσουν ένα έργο που θα αποτελεί αναπτυξιακή ανάσα.
Το ερώτημα όμως, είναι εάν θα υπάρξουν προσφυγές κατά του έργου, αντίστοιχες με αυτές που οδήγησαν στην αναστολή των εργασιών κατασκευής του εμπορικού κέντρου της ΜΒΔΤ. Η απάντηση είναι αρνητική, δεδομένου ότι το έργο της Διπλής Ανάπλασης προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε το 2012 και προβλέπει συγκεκριμένες χρήσεις και όρους δόμησης. Στο Βοτανικό, προβλέπεται η ανέγερση των γηπέδων ποδοσφαίρου και μπάσκετ, αθλητικών εγκαταστάσεων του Παναθηναϊκού και αθλητικών εγκαταστάσεων του δήμου Αθηναίων, ενώ στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας θα υλοποιηθεί πάρκο και υπόγειο πάρκινγκ.
Εφόσον προχωρήσει το σχέδιο της Διπλής Ανάπλασης, θα μπορούσε να βγει από το συρτάρι και το εγχείρημα της αποπεράτωσης του ημιτελούς εμπορικού κέντρου της ΜΒΔΤ. Το συγκεκριμένο έργο θα τρέξει η εταιρεία ειδικού σκοπού- ελέγχουν η Alpha Bank και η Πειραιώς- που έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Hines.
Η αποπεράτωση του mall εκτιμάται ότι θα απαιτήσει επιπρόσθετη επένδυση αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ προϋπόθεση για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών είναι να προηγηθεί η έκδοση άδειας κατεδάφισης για το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων.
dimitris.delevegos@capital.gr