Connect with us

Πολιτική

Ο καθρέφτης της Πρώτης Φοράς

| CreativeProtagon

Protagon Logo

Απόψεις

Καμμένος και Παπαγγελόπουλος δεν ανήκουν στο σώμα της Αριστεράς. Λειτούργησαν όμως ως ζωτικά της όργανα. Ο Καμμένος ξεκλείδωσε την εξουσία και ο Παπαγγελόπουλος εργάστηκε στους αρμούς της, όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας. Και στα δύο πρόσωπα αποτυπώνεται προσωπική του επιλογή του πρώην πρωθυπουργού

Κώστας Γιαννακίδης

Κώστας Γιαννακίδης

24/06/2020, 23:00

Πριν από λίγες μέρες διαβάσαμε διαλόγους αξιωματικών της Αστυνομίας με εμφανές άγχος για την πίεση που τους ασκούσε η σύζυγος του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με τη συνομιλία των αστυνομικών, η κυρία Τζούλη φέρεται να ζητούσε τη σύλληψη εκδότη και δημοσιογράφου με τους οποίους το στεφάνι της ήταν σε αντιδικία. Για τον κυβερνητικό βίο και την πολιτεία του συζύγου της θα μπορούσε να δημιουργηθεί λεύκωμα. Πέρα από την ελεγχόμενη, ως προς το ήθος, συμπεριφορά, υπάρχει συνομιλία με ισοβίτη και διάφορα άλλα που, αν τα προσεγγίσεις, πρώτα η μύτη σου θα καταλάβει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα περί «μαγαζιού» τα μαθαίνουμε τώρα. Και απ’ ότι φαίνεται έχουμε να μάθουμε περισσότερα. Τα υποψιαζόμασταν, αλλά τώρα ζωντανεύουν στα αφτιά μας συνοδεία αγοραίων εκφράσεων. Ακούμε τον Νίκο Παππά να αναφέρεται στις outsourcing δουλειές του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και στα πολλά λεφτά που τζιράρει το παραμάγαζο, αν και η ατζέντα του κεντρικού μαγαζιού είχε το όνομα της Μαρέβας στην κορυφή της.

Καμμένος και Παπαγγελόπουλος δεν ανήκουν στο σώμα της Αριστεράς. Λειτούργησαν όμως ως ζωτικά της όργανα. Ο Καμμένος ξεκλείδωσε την εξουσία και ο Παπαγγελόπουλος εργάστηκε στους αρμούς της, όπως θα έλεγε και ο Τσίπρας. Και στα δύο πρόσωπα αποτυπώνεται η προσωπική του επιλογή. Κανένας δεν τον υποχρέωσε να κυβερνήσει με τον Καμμένο. Και κανένας δεν του υπαγόρευσε να δώσει χαρτοφυλάκιο στον Παπαγγελόπουλο. Αυτές οι δύο επιλογές ρίχνουν και τις μεγαλύτερες σκιές στα πεπραγμένα της Πρώτης Φοράς. Αν μάλιστα δεχθούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν και η ιστορική παρακαταθήκη που άφησε η κυβέρνηση Τσίπρα, ο Καμμένος δεν είχε την παραμικρή συμβολή.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν συντάξει και πόρισμα για τα αίτια της εκλογικής ήττας. Έγραψαν πολλές σελίδες. Είπαν ότι έφταιγε η διαπλοκή, το κακό timing, ο χρόνος που δεν επέτρεψε στο εκλογικό σώμα να κατανοήσει τον φιλολαϊκό χαρακτήρα της διακυβέρνησης και την προοπτική της συνολικής ευημερίας. Εντάξει. Μόνο που δεν έχουν ασχοληθεί ούτε ένα λεπτό με το ήθος της εξουσίας που άσκησαν. Και τι να σου κάνει ένας Φίλης που πήγε να πει μία-δύο κουβέντες;

Υπάρχουν πολλές πτυχές στη μομφή που μπορεί να αποδώσει κάποιος στην Τσίπρα. Μερικές από αυτές τις πτυχές έχουν να κάνουν με τις κεντρικές επιλογές, αλλά, εντάξει, εδώ υπεισέρχεται και το στοιχείο της υποκειμενικότητας. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι η διαπραγμάτευση του ήταν εξαιρετική, το δημοψήφισμα έκρυβε έναν σπουδαίο ελιγμό και το μνημόνιο έφερε την καλύτερη δυνατή συμφωνία. Όμως για τις επιλογές Καμμένου και Παπαγγελόπουλου δεν μπορεί ούτε καν να γίνει συζήτηση. Και οι δύο δημιούργησαν γραμμάτια που εξοφλούνται τώρα και ποιος ξέρει για πόσο καιρό ακόμα.

Τους επέλεξε, άραγε, ως μέντορες για τον τρόπο με τον οποίο ασκείται η εξουσία και λειτουργούν τα «μαγαζιά»; Μήπως ήταν «προσλήψεις» για συγκεκριμένες δουλειές; Ή ήταν, τελικά, ένας συνεταιρισμός στη βάση του αμοιβαίου συμφέροντος; Μπορεί να είναι ένα από όλα ή και τα τρία μαζί. Το αποτέλεσμα μετράει. Και αυτό ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να το δει στον καθρέφτη του, χωρίς να απορεί τι κάνουν πάνω στο γυαλί ο Καμμένος με τον Παπαγγελόπουλο.

Πηγή: Protagon.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending