Connect with us

Κόσμος

Ο Ελληνας επιδημιολόγος που «παρέσυρε» τον Τραμπ, Παύλου Παπαδόπουλου

Aμερικανοί πολίτες με προστατευτικές μάσκες, στο Πόρτλαντ του Μέιν (φωτ. Α.P.).

Μπορεί ο Ελληνας καθηγητής Επιδημιολογίας, Ιατρικής και Στατιστικής του πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ, Γιάννης Ιωαννίδης, να έχει επηρεάσει την πολιτική του προέδρου Τραμπ για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η ιστοσελίδα Buzzfeed, η οποία επικαλείται σειρά από email του αιρετικού ακαδημαϊκού. Δεν πρόκειται για απόρρητα emails, αλλά για έγγραφα επικοινωνίας με πολλούς αποδέκτες, στα οποία εκφράζονται λίγο – πολύ οι ίδιες θέσεις για τον κορωνοϊό, που ο κ. Ιωαννίδης είχε καταστήσει γνωστές σε σειρά από εμφανίσεις του σε διεθνή, αλλά και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τον 54χρονο Γ. Ιωαννίδη, που έγινε διάσημος στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για την έρευνα με την οποία απέδειξε, πριν από 15 χρόνια, ότι οι περισσότερες επιστημονικές έρευνες είναι ανακριβείς(!), ο κορωνοϊός έχει θνησιμότητα συγκρίσιμη με εκείνη της κοινής γρίπης. Κατά συνέπεια, κατά τον ίδιο, οι καραντίνες μπορούν να οδηγήσουν σε τόσο μεγάλη οικονομική κρίση ώστε να απειληθούν πολύ περισσότερες ζωές. Ωστόσο, οι προσεγγίσεις του κ. Ιωαννίδη, παρά το γεγονός ότι δεν απέχουν πολύ από αντίστοιχες του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που ήρθε σε σύγκρουση με το Imperial College, το οποίο «επέβαλε» την καραντίνα, χαρακτηρίστηκαν επιστημονικά αβάσιμες από πολλούς επιδημιολόγους, ανάμεσα στους οποίους και ο Μαρκ Λίπσιτς, καθηγητής Επιδημιολογίας του Χάρβαρντ.

Τον Μάρτιο, ο κ. Ιωαννίδης υποστήριζε ότι η μετάδοση του ιού στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess» δείχνει ότι ο αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερος από τον αριθμό των φορέων με συμπτώματα. Κατά συνέπεια, η θνησιμότητα, αν υπολογιστεί με βάση το σύνολο όσων έχουν προσβληθεί, είναι πολύ μικρή. Δεν σταμάτησε όμως εκεί, αλλά συγκέντρωσε δίπλα του οκτώ επιστήμονες από το Stanford, το Berkeley και άλλα πανεπιστήμια και επιχείρησε να συναντηθεί με τον πρόεδρο Τραμπ. Η συνάντηση δεν έγινε, αλλά πολλοί πιθανολογούν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ παρακολουθούσε τη δραστηριότητα του κ. Ιωαννίδη, ο οποίος εμφανίστηκε και στο δίκτυο Fox. Ισως αυτό να είναι η αιτία που, παρότι ο Τραμπ αποφάσισε την επιβολή καραντίνας στις 23 Μαρτίου, αμέσως φρόντισε να συμπληρώσει ότι «η χώρα πρέπει να ανοίξει έως το Πάσχα», δηλαδή στις 12 Απριλίου.


Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης είχε ταχθεί υπέρ των αυστηρών συστάσεων και της λήψης μέτρων (όπως η χρήση μάσκας) σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, αλλά κατά της καραντίνας.

Εν τω μεταξύ, τον Απρίλιο, ο κ. Ιωαννίδης ολοκλήρωσε μια μελέτη αντισωμάτων στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας, η οποία περίπου επιβεβαίωσε την εικόνα του «Diamond Princess» και έδειξε ότι στην ευρύτερη κοινότητα o αριθμός των ασυμπτωματικών φορέων είναι 50 με 85 φορές μεγαλύτερος από τους φορείς με συμπτώματα, κατά συνέπεια η πραγματική θνησιμότητα είναι 0,12-0,2%. Πρόσφατα, ο κ. Ιωαννίδης διόρθωσε το ποσοστό σε 0,27%, αλλά δέχεται αυστηρότατη κριτική.

Κατ’ αρχάς, ένας από τους χρηματοδότες της έρευνας στη Σάντα Κλάρα είναι ο Ντάνιελ Νίλμαν, ιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας Jet Blue. Ο κ. Ιωαννίδης έχει παραδεχθεί τη χρηματοδότηση του κεντρικού ταμείου ερευνών του Stanford από τον επιχειρηματία, αλλά έχει αποκαλέσει ανοησίες τους υπαινιγμούς ότι η έρευνα σχεδιάστηκε για να αποδείξει ένα προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Δεν θα έθετε σε κίνδυνο την επιστημονική του φήμη και σταδιοδρομία για να αποδείξει ψευδώς κάτι που θα ήξερε ότι δεν ισχύει. Η έρευνα έχει κατηγορηθεί και για ορισμένα μεθοδολογικά λάθη, τα οποία ο κ. Ιωαννίδης έχει αποδεχθεί και διορθώσει, χωρίς όμως να έχουν οδηγήσει σε δραματική μεταβολή των αποτελεσμάτων.

Εκείνο που πολλοί καταλογίζουν στον Ελληνα καθηγητή είναι ότι επηρέασε τον Τραμπ και άλλους ηγέτες, με συνέπεια να επιβάλουν μέτρα αργοπορημένα και με μισή καρδιά. Αποτέλεσμα, να αποτύχουν να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Ο κ. Ιωαννίδης είχε ταχθεί υπέρ των αυστηρών συστάσεων και της λήψης μέτρων σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού, αλλά κατά της καραντίνας. Ωστόσο, του καταλογίζεται ότι τον Μάρτιο είχε προβλέψει ότι από τον κορωνοϊό θα πεθάνουν 10.000 Αμερικανοί, ενώ μέχρι σήμερα τα θύματα ξεπερνούν τις 150.000. Βεβαίως, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση του Center for Disease Control and Prevention (CDC) των ΗΠΑ, μόνο για το 6% των θανάτων από κορωνοϊό αναφερόταν η μόλυνση από την ασθένεια ως μοναδική αιτία στο πιστοποιητικό θανάτου. Οι υπόλοιποι αποβιώσαντες είχαν κατά μέσον όρο επιπλέον 2,6 αιτίες. Μόνο που αυτοί οι θάνατοι παρατηρούνται σε συνθήκες παγκόσμιας καραντίνας. Τι θα γινόταν χωρίς lockdown;

Ισως η ισχυρότερη κριτική στον κ. Ιωαννίδη είναι ότι με τον τρόπο του συνέβαλε στην υποβάθμιση μιας ασθένειας, της οποίας οι συνέπειες στον οργανισμό, ακόμα και στους ασυμπτωματικούς φορείς, δεν έχουν πλήρως ερευνηθεί, ενώ όσοι έχουν νοσήσει μιλούν για μια πολύ σκληρή δοκιμασία. Κάτι που έχει τη σημασία του είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι επικοινώνησε με επιδημιολόγους διεθνούς κύρους, απέφυγε να επικοινωνήσει με τον κ. Ιωαννίδη. Ισως ο πρωθυπουργός θεωρούσε από την αρχή ότι οι προβλέψεις του, όπως είπε ο Μαρκ Λίπσιτς, είναι «επιστημονικά αβάσιμες» και καμία χώρα δεν θα μπορούσε να αποφύγει την καραντίνα απέναντι σε μια τόσο επιθετική ασθένεια. Δεν ξέρουμε αν ο Τραμπ έχει μετανιώσει που «βλέπει Fox», αλλά η επιστημονική και πολιτική αντιπαράθεση προφανώς θα συνεχιστεί.

Πηγή: Kathimerini.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending