Connect with us

Οικονομία

Μητσοτάκης: Αύξηση των δόσεων για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και οφειλές επιχειρήσεων

  – Πρώτον, πρόγραμμα ΣΥΝεργασία ενισχύεται με ακόμη 190 εκατομμύρια. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος. Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο. Στόχος, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης με τους εργοδότες να τις κρατούν οπωσδήποτε ενεργές.

   – Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών. Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου από το 2021. Στόχος, να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

– Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ. Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων. Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5. Στόχος και πάλι, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.

– Τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσα αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση του φόρου εισοδήματος σε ποσοστό 2%. Στόχος, προφανώς να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι. Αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.

«Ανακαλύψατε τώρα τη μικρομεσαίους και τη μεσαία τάξη εσείς που τη φορολογήσατε βάναυσα και την οδηγήσατε σε κατάσταση πλήρους απελπισίας» τόνισε, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.
 
Όπως επισήμανε o πρωθυπουργός, αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης της πορείας της οικονομίας είναι η εμπιστοσύνη στις αγορές, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δανείζεται στο 10ετές ομόλογο με 3,9% επιτόκιο στις 12/3/2019, τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%. 

«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε με 1% το 4ο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά 0,9% στην Ελλάδα. Ο μέσος όρος συρρίκνωσης στην υπόλοιπη ευρωζώνη είναι 3,6%, τέσσερις φορές λιγότερος από την Ευρώπη, και εσείς μιλάτε ‘’για ύφεση ΝΔ και ύφεση Μητσοτάκη’’». 

Κυβερνήσατε 4,5 χρόνια από το 2015 μέχρι το 2018 ο συνολικός ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν 0,7%, όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος ήταν 2,3% ο χαμηλότερος στην Ευρώπη. 

Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θωρακίσαμε αμέσως το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δύο εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της πολιτείας

Για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων διατίθενται αυτή τη στιγμή 7 δισ. ευρώ. Θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες να ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διoχετευθεί στις ανάγκες τους. Τα κονδύλια δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς ούτε οπισθοβαρώς όπως γράφεται στην ερώτησή σας. 
Από την αρχή της υγειονομικής περιπέτειας είχαμε τονίσει ότι πρέπει να επιμεριστούμε με δίκαιο τρόπο το βάρος της κρίσης. 

Η πολιτεία θα συνεχίσει να είναι πολύ αυστηρή στις επιχειρήσεις στους ελέγχους και θα επιβάλλει αν χρειαστεί τα ανάλογα πρόστιμα. 

Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις που να δημιουργούν νέο πλούτο. Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας. Δε γίνεται ένα εστιατόριο ένα ξενοδοχείο που είναι αντιμέτωπο με πολύ μειωμένο τζίρο να κρατά όλο το προσωπικό με τους ιδίους μισθούς. Από την άλλη, μεγάλη ζήτηση με λίγο προσωπικό θα οδηγούσε σε κακές υπηρεσίες. Χρειάζεται να υπάρξουν –προσωρινές- λύσεις με τόλμη. Το πρόγραμμα ΣΥΝεργασία έχει κεντρική προτεραιότητα να μην χαθούν πολλές θέσεις εργασίας. Αντί για επιδόματα ανεργίας προκρίνει την επιδότηση της εργασίας. Η κυβέρνηση αντί για τα λουκέτα επιλέγει την απασχόληση. Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ατομικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Όποιος εδώ μέσα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά. Ως τα τέλη Οκτωβρίου επιχειρήσεις που είδαν τον τζίρο τους να γκρεμίζεται και τώρα υπολειτουργούν, θα μπορούν να προσαρμόζουν ανάλογα τον όγκο εργασίας τους με το πρόγραμμα. Όταν χρειάστηκε, η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους. 

Έχει έρθει η ώρα να καταλάβετε ότι αυτή κυβέρνηση, μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση, γνωρίζει πολύ καλά πότε το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει και πότε να στηρίζει τη επιχειρηματικότητα. Η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που πολεμάτε κ. Τσίπρα δεν υπάρχει. Ο κορωνοϊός μπορεί να ανέκοψε προσωρινά την ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν έπληξε όμως τη βάση της.

Η Κομισιόν έβαλε στο τραπέζι ένα πρόγραμμα ύψους 750 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που στηρίζεται πολύ περισσότερο σε επιχορηγήσεις παρά σε δανεικά. Θα έχουμε δύσκολη διαπραγμάτευση για το πρόγραμμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο παραδέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση ενώ βρισκόμασταν σε τροχιά ανάπτυξης… Αυτό το καλοκαίρι θα είναι πολύ διαφορετικό και θα απαιτήσει την κινητοποίηση όλων των δυνάμεων της κοινωνίας.

Πηγή: skai.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πηγή: Skai.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending