Connect with us

Ελλάδα

Κορονοϊός: Κλείνουν τα περίπτερα τα μεσάνυχτα – Τι θα ανακοινώσει ο Χαρδαλιάς

Νέα δέσμη μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού αναμένεται, να ανακοινώσει εντός της ημέρας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr,σήμερα, πιθανόν να ανακοινώσει ότι τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ θα κλείνουν τα μεσάνυχτα και θα ανοίγουν στις 05:00. Το μέτρο αυτό αποσκοπεί στο να παύσει η πώληση αλκοόλ την νύχτα σε μία προσπάθεια να περιοριστεί η κυκλοφορία και ο συνωστισμός στις πλατείες.

Τι είπε στη Βουλή

Την ίδια ώρα, τη βεβαίωση ότι η πολιτεία δεν θα διστάσει να λάβει νέα μέτρα για να περιορίσει την πανδημία του κορονοϊού, έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, από την Βουλή εκτιμώντας παράλληλα ότι είμαστε μακριά από μια απόφαση για lockdown.

Την ίδια ώρα εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι «είμαστε μακριά από lockdown». Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς «έδειξε» άλλα δύο μέτρα στη «φαρέτρα» των αρχών προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε μακριά από ένα Lock Down. Έχουμε πολλά ακόμη μέτρα πριν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για παράδειγμα σας λέω, τη χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ή πιθανόν μέτρα για ηλικιακές ομάδες άνω των 65, αλλά και αυτό θα το δούμε με βάση τα στοιχεία της συγκεκριμένης στιγμής».

Τα νέα μέτρα πριν το lockdown

Τα νέα μέτρα προανήγγειλε άλλωστε ο Νίκος Σύψας, μιλώντας στο MEGA, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά, έχουν ήδη δώσει κάποια επίδραση στην επιδημία. Εάν τα μέτρα συνεχίσουν να αποδίδουν κι αν προσθέσουμε και νέα μέτρα, που ενδεχομένως θα προσθέσουμε, τότε θα δούμε μια επιπέδωση της επιδημίας, που είναι το πρώτο βήμα πριν την κάμψη», είπε.

Οι ειδικοί επιμένουν πως πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα, παρά το γεγονός πως στην τελευταία σύσκεψη με τον πρωθυπουργό, διαπίστωσαν θετικά σημάδια από την εξέλιξη της πανδημίας στην Αττική.

Τα 4 νέα μέτρα που έρχονται

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα μέτρα που φέρονται να επεξεργάζονται οι ειδικοί, είναι τέσσερα:

Πρώτον, η χρήση μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους. Είναι ένα μέτρο που εδώ και καιρό έχουν προτείνει ανοιχτά οι λοιμωξιολόγοι, καθώς θεωρούν πως θα περιορίσει πολύ περισσότερο την εξάπλωση της πανδημίας. Δεύτερον, ο περιορισμός της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6:00 το πρωί, όπου η μετακίνηση θα επιτρέπεται μόνο με SMS.Τρίτον, αποστολή SMS για τις μετακινήσεις όλων των πολιτών άνω των 65 ετών. Τέταρτον, η επιβολή ωραρίου σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα προκειμένου να μην υπάρχει συνωστισμός των νέων σε πλατείες.

Τα SMS, αλλά και το ωράριο σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα είναι μεν στο τραπέζι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν προκρίνονται από την κυβέρνηση.

Ανησυχούν τα φαινόμενα συνωστισμού στις πλατείες

Από την ημέρα που θεσπίστηκαν τα νέα μέτρα για απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννέα ατόμων, παρουσιάζεται και πάλι η εικόνα με τις γεμάτες πλατείες όπου κυρίως νέοι συγκεντρώνονται και πίνουν αλκοόλ μετά τις 12 τα μεσάνυχτα, όταν και κλείνουν τα μπαρ και τα εστιατόρια.

Το ενδεχόμενο να μπει ωράριο στα περίπτερα πιθανολογείται πως θα εμποδίσει τους νεαρούς να αγοράζουν αλκοόλ, ωστόσο αυτό μπορεί να φέρει αντιδράσεις από τους εργαζόμενους στον κλάδο. Έτσι, δεν αποκλείεται να γίνεται απλά σύσταση για να μην πωλούν αλκοολούχα ποτά μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν αποκλείεται επίσης τις επόμενες εβδομάδες να υπάρξει μία διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να διασφαλιστεί καλύτερα η δημόσια υγεία και να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού.

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν… πάτησε το κουμπί

Ως το «έσχατο των μηνυμάτων» χαρακτήριζαν ορισμένοι κυβερνητικοί το απόγευμα της Πέμπτης, όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενους στους πολίτες. Πώς «κάηκε» το lockdown, πώς, πότε και γιατί θα ξαναπέσει στο τραπέζι.

Εάν μπορούμε να συνοψίσουμε σε μία φράση το μήνυμα του πρωθυπουργού, αυτή θα ήταν «αυτοπροστασία ή καραντίνα». Ενώ λοιπόν τα προηγούμενα 24ωρα τα σενάρια για lockdown στην Αττική, τα οποία συντηρούσαν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, έδιναν και έπαιρναν, λίγες ώρες πριν το μήνυμα του πρωθυπουργού, είχε γίνει σαφές πως η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να μην… πατήσει το κουμπί.

Οι λόγοι είναι δύο. Αφενός, όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης, το σύστημα υγείας δεν έχει υποστεί τέτοια πίεση που να απαιτούνται τόσο δραστικά μέτρα, ενώ αφετέρου, ακόμη κι αν υπάρχουν οι πόροι για να στηριχθεί μία τέτοια απόφαση, η ζημιά στην Οικονομία θα ήταν πολύ μεγάλη, με δεδομένο πως στην Αττική μένει το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Newsbomb.gr, παρόμοια είναι και η άποψη των μελών της επιτροπής υγείας την οποία συμβουλεύεται ο πρωθυπουργός, επικεφαλής της οποίας είναι ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο κ. Τσιόδρας συμμετέχει στις συνεδριάσεις, εκφράζει την άποψή του και ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται», μεταφέρει στο Newsbomb.gr ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας.

Πώς φτάσαμε στο μήνυμα Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση προετοιμαζόταν για παν ενδεχόμενο εδώ και πολύ καιρό, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες που η κατάσταση στην Αττική ήταν εμφανώς πιεστική. Είχε λοιπόν συζητήσει με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων κάθε ενδεχόμενο. Ένα τοπικό lockdown ήταν μέσα στις επιλογές που είχαν πέσει στο τραπέζι. Άλλωστε αυτό είχε ειπωθεί και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο σε συνεντεύξεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Οι συζητήσεις, που όντως είχαν γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, έθεταν έναν ορίζοντα για την λήψη νέων μέτρων κατά τη διάδοσης του κορονοϊού στην Αττική, την ερχόμενη εβδομάδα με πιθανή ημέρα ανακοίνωσης την ερχόμενη Παρασκευή.

Ο σχεδιασμός άλλωστε ήταν φανερό πως είχε προχωρήσει και η Πολιτεία ήταν έτοιμη. Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημείωνε πως η Οικονομία θα αντέξει και πως έχουν διασφαλιστεί οι αναγκαίοι πόροι, ενώ είχε ήδη προχωρήσει ο σχεδιασμός προκειμένου οι πολίτες να ενημερώνονται ηλεκτρονικά για τα μέτρα που θα ισχύουν στην περιοχή τους.

Ωστόσο, τελικά, το σενάριο δεν τέθηκε προς το παρόν, σε εφαρμογή για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Άλλωστε όπως φάνηκε από την ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, επικρατεί μία συγκρατημένη αισιοδοξία στο κυβερνητικό στρατόπεδο για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.

«Θα μπορούσαμε να έχουμε φτάσει τα 1.600 κρούσματα ημερησίως», είπε ο κ. Πέτσας, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων αλλά χάρις στα μέτρα που έχουν ληφθεί έχουμε σταθεροποιηθεί στα 350 κρούσματα.

«Η καλύτερη επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα να μην οδηγεί σε εφησυχασμό, είπε και είπε ακόμα ότι τα μέτρα καθορίζονται από την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων. Τα κρούσματα παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από τον Ιούλιο έχουν σταθεροποιηθεί αλλά είναι υψηλά ειδικά στην Αττική. Για να αποφύγουμε πιο σκληρά μέτρα πρέπει να ακολουθήσουμε όσα έχουν αποφασιστεί. Μάσκες σε κλειστούς χώρους και σε μέσα μαζικής μεταφοράς», είπε.

 

Ελλάδα5 ώρες πρίν

Oruc Reis: Κρίσιμες ώρες! Κινείται πάλι προς Καστελόριζο – Πώς θα απαντήσει η Ελλάδα

Αθλητικά5 ώρες πρίν

«Ανατροπή με Μίσιτς και συμφωνία με Ντιναμό»

Αθλητικά9 ώρες πρίν

Η ανακοίνωση για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα ποδοσφαίρου

Αθλητικά9 ώρες πρίν

Σαλπιγγίδης στο SDNA: «Ευφυέστατος ο Μπόλονι, εμπνέει σεβασμό»

Κόσμος9 ώρες πρίν

Στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πάνω από 1.000 μαχητές από τη Συρία

Lifestyle9 ώρες πρίν

Δανάη Μπάρκα: Οι αιχμές του Μουτσινά για τη “στενή της σχέση” με τον Απόστολο Ρουβά

Κόσμος9 ώρες πρίν

Ταραχή σε αεροπλάνο: Έβηχε επίτηδες πάνω στους συνεπιβάτες φωνάζοντας «όλοι θα πεθάνουν»

Ελλάδα9 ώρες πρίν

Κορονοϊός: Στο “κόκκινο” η ανησυχία για Αττική, Θεσσαλονίκη, Σέρρες – Πού εντοπίστηκαν τα 438 νέα κρούσματα

Ελλάδα9 ώρες πρίν

Οργή Μακρόν εναντίον των ισλαμιστών! Ετοιμάζει μαζικές απελάσεις

Κόσμος9 ώρες πρίν

Νοσοκομείο για τη μάχη με τον κορωνοϊό γίνεται το εθνικό στάδιο της Βαρσοβίας

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία4 μήνες πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ελλάδα4 μήνες πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Lifestyle4 μήνες πρίν

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης δίνει το 50% του χρηματικού επάθλου στον Σταυρή

Κόσμος4 μήνες πρίν

Πατέρας ανάγκασε τον 11χρονο γιο του να πιει τρία λίτρα νερό σε 4 ώρες και πέθανε

Ελλάδα4 μήνες πρίν

Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι – «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν»

Ελλάδα4 μήνες πρίν

EKTAKTO: Νουλέζας – «Κατέρρευσε» η 33χρονη- Μπαίνει σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

trending