Connect with us

Covid19

Κορονοϊός: “Καταστροφική” η κατάσταση στη νότια Ασία, το νέο μεγάλο επίκεντρο της πανδημίας

Λίστες αναμονής, ασθενείς που δεν γίνονται δεκτοί, επιδείνωση της περίθαλψης: τα συστήματα υγείας στη Νότια Ασία δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του αριθμού των ασθενών με κορονοϊό, καθώς πια παρατηρείται ραγδαία άνοδος έπειτα από αρκετούς μήνες με λίγα κρούσματα, αν και η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή.

Στην Πεσαβάρ του Πακιστάν το νοσοκομείο όπου εργάζεται η χειρουργός Σάμρα Φάχαρ στέλνει ασθενείς στο σπίτι τους “σχεδόν καθημερινά”, καθώς δεν υπάρχουν κλίνες ή αρκετό οξυγόνο. “Υπάρχει αγανάκτηση” στους πολίτες, η οποία συχνά μετατρέπεται σε “βία” προς το υγειονομικό προσωπικό, κατήγγειλε η ίδια.

Το Πακιστάν, με τον τρίτο πιο νέο πληθυσμό παγκοσμίως, κατέγραφε για καιρό μικρό αριθμό κρουσμάτων της covid-19. Όμως, όπως και σε άλλες χώρες της περιοχής, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται ραγδαία άνοδος των μολύνσεων, η οποία οφείλεται τόσο στη διεξαγωγή περισσότερων διαγνωστικών τεστ –αν και ακόμη είναι ανεπαρκή– όπως και και στην εξάπλωση του ιού.

Η χώρα, το σύστημα υγείας της οποίας είναι σε κακή κατάσταση, μετρά επισήμως 160.000 κρούσματα της covid-19, με την κυβέρνηση να φοβάται ότι ο αριθμός θα φτάσει το 1.2 εκατομμύριο ως τα τέλη Ιουλίου. Έκθεση εκτίμησε πρόσφατα ότι μόνο στη Λαχόρη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, υπάρχουν 670.000 κρούσματα.

Αναιμική οικονομία

“Αυτή τη στιγμή το Πακιστάν δεν πληροί κανέναν από τους όρους για το άνοιγμα (της χώρας)”, με το σύστημα παρακολούθησης των ασθενών (απομόνωση και καραντίνα) να παραμένει “ασθενές”, τον εξοπλισμό “περιορισμένο” και τον πληθυσμό να “μην είναι έτοιμος να αλλάξει συνήθειες”, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Δύο εβδομάδες αφού ανακοίνωσαν την άρση του lockdown οι πακιστανικές αρχές άρχισαν να κλείνουν τις πλέον πληγείσες περιοχές. Από την έναρξη της πανδημίας ο πρωθυπουργός Ίμραν Χαν είναι αντίθετος στο πλήρες lockdown, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, “θα σώσει τους ανθρώπους από τον κορονοϊό, αλλά θα τους κάνει να πεθάνουν από την πείνα”.

Αντίθετα στην Ινδία οι αρχές επέβαλαν αυστηρό lockdown στα τέλη Μαρτίου. Το μέτρο αποδείχθηκε καταστροφικό για εκατομμύρια φτωχούς, οι οποίοι ξαφνικά βρέθηκαν χωρίς δουλειά και αναγκάστηκαν να διανύσουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, συχνά με τα πόδια, για να επιστρέψουν στα χωριά του, κάτι που ευνόησε την εξάπλωση της covid-19.

“Σε μια χώρα όπως η Ινδία, με τη μεγάλης κλίμακας φτώχεια και τη μεγάλη κοινότητα (εργατών) μεταναστών, δεν μπορεί κανείς να περιμένει ότι όλος ο κόσμος θα μείνει στα σπίτια του περιμένοντας να περάσει η καταιγίδα”, σχολίασε ο Αμερικανός αναλυτής Μάικλ Κούγκελμαν. “Η Ινδία δεν είναι η Νέα Ζηλανδία”.

Αντιμέτωπο με μια αναιμική οικονομία το Νέο Δελχί ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου την άρση του lockdown αν και η επιδημία φαινόταν να βρίσκεται σε έξαρση. Με 366.000 κρούσματα η Ινδία, όπου κάποια νοσοκομεία έχουν δημιουργήσει λίστες αναμονής για τους ασθενείς με κορονοϊό ενώ άλλα πωλούν πολύ ακριβά τα τελευταία διαθέσιμα κρεβάτια τους, είναι πια η τέταρτη πλέον πληγείσα χώρα από την covid-19 παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής η θνησιμότητα παραμένει χαμηλή, με 12.000 θανάτους να έχουν αναφερθεί σε σύνολο πληθυσμού 1,3 δισεκατομμυρίου, αν και χθες Τετάρτη ανακοινώθηκαν 2.000 νέοι θάνατοι.

Ινδονησία

Οι αρχές της Ινδονησίας ανακοίνωσαν σήμερα 1.331 νέα κρούσματα του κορονοϊού, τη μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από τότε που ξέσπασε η επιδημία, με τον συνολικό αριθμό των ασθενών να φτάνει τις 42.762.

Με 2.339 θανάτους η χώρα έχει τον μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών από την covid-19 στην ανατολική Ασία, εκτός Κίνας, ενώ πλέον έχει και τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων στην περιοχή.

Καταστροφή

Το Μπανγκλαντές από την πλευρά του μετρά 1.300 νεκρούς σε συνολικό πληθυσμό 161 εκατομμυρίων. Πολύ μικρή θνησιμότητα σε σχέση με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, η οποία όμως προβλέπεται να αυξηθεί.

“Η κατάσταση είναι καταστροφική”, προειδοποίησε ο Αμπντούρ Ρομπ, γιατρός στην Τσιταγκόγνκ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Μπανγκλαντές. “Οι ασθενείς πεθαίνουν στα ασθενοφόρα την ώρα που τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα νοσοκομεία της πόλης διαθέτουν 350 κλίνες για ασθενείς με κορονοϊό, από τα οποία 25 σε μονάδες εντατικής θεραπείας, ένας αριθμός πολύ μικρός σε σχέση με τις ανάγκες.

Στην πρωτεύουσα Ντάκα τα μέσα ενημέρωσης, βασιζόμενα στον αριθμό των κηδειών, εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ υποτιμημένος.

Το ίδιο συμβαίνει και στο Πακιστάν, όπου έχουν καταγραφεί 3.000 θάνατοι για 220 εκατομμύρια κατοίκους, ποσοστό που στη Βραζιλία, μια χώρα με αντίστοιχο πληθυσμό, είναι δεκαπέντε φορές μεγαλύτερο.

“Η νότια Ασία βρίσκεται σε προηγούμενο στάδιο στην καμπύλη” της πανδημίας σε σχέση με τη Λατινική Αμερική, παρατήρησε ο Άρτσι Κλέμενς επιδημιολόγος στο πανεπιστήμιο Curtin της Αυστραλίας.

Στο Αφγανιστάν, έπειτα από τέσσερις δεκαετίες πολέμου και με ένα σύστημα υγείας κατεστραμμένο, τα χειρότερα φαίνεται ότι έχουν ήδη έρθει, αν και αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα επίσημα στατιστικά στοιχεία, με 27.00 κρούσματα και 500 θανάτους.

Ο κυβερνήτης της Καμπούλ, που εκτιμά σε ένα εκατομμύριο τους ανθρώπους που έχουν προβληθεί από την covid-19 μόνο στην αφγανική πρωτεύουσα, περιμένει “μια καταστροφή”. “Έχουμε αναφορές για αύξηση των ύποπτων θανάτων και για ανθρώπους να θάβουν πτώματα μέσα στη νύχτα”, δήλωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending