Connect with us

Οικονομία

Κοινή εταιρεία δημιουργούν Vodafone – Wind για τις κεραίες κινητής

Στην σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής με τον τίτλο Vantage Towers Greece προχωρούν οι Wind και Vodafone, η οποία θα διαθέτει και θα διαχειρίζεται τον παθητικό εξοπλισμό των σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας για τις δύο εταιρείες στην Ελλάδα.

Κατόπιν συνομιλιών που διήρκεσαν ακρετό καιρό, ανακοινώθηκε ότι επετεύχθη συμφωνία μεταξύ του μετόχου πλειοψηφίας της Wind Ελλάς, Crystal Almond Sarl, και της Vodafone Europe B.V., 100% θυγατρική εταιρεία του Vodafone Group Plc, για την σύσταση εταιρείας κοινής συμμετοχής με τον διακριτικό τίτλο «TowerCo».

Τι προβλέπει η συμφωνία

Με την ολοκλήρωσή της συμφωνίας, το ποσοστό συμμετοχής της Crystal Almond (Wind) στη νεοσύστατη εταιρεία Vantage Towers Greece θα διαμορφωθεί στο 38% ενώ αυτό του ομίλου της Vodafone στο 62%. Ωστόσο μελλοντικά η Crystal Almond προτίθεται να πουλήσει το ποσοστό της στη Vodafone. Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, το συνολικό ύψος της συμφωνίας θα ανέλθει στα €400 εκατ ευρώ.

Ειδικότερα, όπως διευκρινίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα των επενδυτών, με την σύσταση της νέας εταιρείας, Vantage Towers Greece, η Vodafone θα καταβάλει 25 εκατ. στον βασικό μέτοχο της Wind, Crystal Almond.

Επιπλέον, η Crystal Almond παραχωρεί στην ευρωπαϊκή Vantage Towers δικαίωμα προαίρεσης (Call option) να εξαγοράσει το εναπομείναν ποσοστό του 38% που θα διαθέτει στη νέα εταιρεία η Wind έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 έναντι 288 εκατ. ευρώ, με την τιμή να προσαυξάνεται κατά 5% εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν έχει ασκηθεί έως την 1η Ιουλίου 2021.

Δεδομένου ότι ο όμιλος της Vodafone σχεδιάζει να μεταφέρει τη συμμετοχή του στην ευρωπαϊκή Vantage Towers και επιπλέον ότι η Vantage Towers σχεδιάζει την δημόσια εγγραφή της στις αρχές του 2021, η Crustal Almond θα αποκτήσει επιπλέον 100 εκατ. ευρώ από μετοχές που θα αγοράσει η Vantage Tower κατά την δημόσια εγγραφή της, ανεβάζοντας με τον τρόπο αυτό το τίμημα στα 400 εκατ.

Με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η «TowerCo» θα αναδειχθεί στη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης παθητικής υποδομής για σταθμούς βάσης κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας στο χαρτοφυλάκιό της περισσότερους από 5.200 σταθμούς βάσης, με εκτιμώμενα έσοδα για το οικονομικό έτος του 2020 ύψους 132 εκατομμυρίων ευρώ, προσαρμοσμένο EBITDAL στα 114 εκατ. ευρώ και προσαρμοσμένο EBITDA 55 εκατ. ευρώ. 

Ταυτόχρονα, η WIND Ελλάς και η Vodafone Ελλάδας δεσμεύονται σε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία με την «TowerCo» (Σύμβαση Πλαίσιο Παροχής Υπηρεσιών – «MSA») με αρχική διάρκεια τα οκτώ έτη και δυνατότητα ανανέωσης για τρεις επιπλέον περιόδους διάρκειας 8 ετών η καθεμία. Μεταξύ άλλων, με βάση τη συμφωνία αυτή, η Vantage Towers Greece θα είναι ο προτιμώμενος προμηθευτής νέων σταθμών βάσης και για τις δύο εταιρείες.

Όσον αφορά στην υφιστάμενη συμφωνία για την από κοινού χρήση δικτύου (network sharing) μεταξύ της WIND Ελλάς και της Vodafone οριοθετείται εντός του πλαισίου της νέας συνεργασίας και παραμένει σε ισχύ. (σ.σ. να υπενθυμίσουμε ότι η Vodafone Ελλάδος και η Wind έχουν δημιουργήσει την εταιρεία Victus η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα κινητής τους τηλεφωνίας, που περιλαμβάνουν περί τις 4.500 κεραίες χωρίς να έχει την κυριότητά τους).

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι συμφωνία αφορά αποκλειστικά τον παθητικό εξοπλισμό, δηλαδή τον σταθμό βάσης, κι όχι την κεραία, το ραδιοδίκτυο ή τις άδειες συχνοτήτων, δηλαδή ο ενεργητικός εξοπλισμός ο οποίος παραμένει ξεχωριστά σε κάθε πάροχο.

Πλέον αναμένεται ο έλεγχος της συμφωνίας από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές και η έγκρισή της ώστε να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020.

«Η συμφωνία για τη δημιουργία της «TowerCo», όπως και η προηγούμενη συμφωνία για την κοινή χρήση δικτύου, θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης, απελευθερώνοντας πόρους και κεφάλαια ώστε να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη ένταση σε νέες επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, παρέχοντας ποιοτικές υπηρεσίες επικοινωνίας προς όφελος των πελατών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ζαρκαλής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της WIND.

Από πλευράς του ο Χάρης Μπρουμίδης, πρόεδρος και  διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας δήλωσε: «Οι τελευταίοι μήνες ανέδειξαν τον κρίσιμο ρόλο των αξιόπιστων δικτύων τηλεπικοινωνιών ώστε οι κοινωνίες μας να παραμείνουν συνδεδεμένες. Η ίδρυση της Vantage Towers Greece θα συμβάλει ουσιαστικά στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μέσω της εξέλιξης και περαιτέρω ανάπτυξης μιας νέας αγοράς για την φιλοξενία παθητικών υποδομών στη χώρα μας, συμβάλλοντας παράλληλα σε μια πιο ψηφιακή, πράσινη Ελλάδα». 

Πηγή: Insider.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending