Connect with us

Κόσμος

Ιερουσαλήμ: Τη μνήμη της θείας του στον Κήπο των Δικαίων ανάμεσα στα Εθνη τίμησε ο Μητσοτάκης

Με την επίσκεψη στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ο Πρωθυπουργός ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ολοκλήρωσε την Τρίτη την επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ καταθέτοντας στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και αποτίοντας φόρο τιμής στη θεία του, Ευαγγελία Γεωργιάδου.

Στη συνέχεια, πήγε στον Κήπο των Δικαίων ανάμεσα στα Εθνη, όπου είναι φυτεμένα δέντρα στη μνήμη ανθρώπων που έσωσαν τη ζωή Εβραίων κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος.

Στα ονόματα των Ελλήνων Δικαίων ανάμεσα στα Εθνη υπάρχει και αυτό της θείας του Πρωθυπουργού, Ευαγγελίας Γεωργιάδου.

Ο Πρωθυπουργός, φορώντας το εβραϊκό κιπά, αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς του Ολοκαυτώματος

Ο κ. Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον Κήπο των Δικαίων με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη και τον γιο τους Κωνσταντίνο.

Ο Πρωθυπουργός εκεί ανέφερε: «Είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Η Ευαγγελία Γεωργιάδου ήταν η νεότερη αδερφή της γιαγιάς μου. Ηταν θεία μου. Τη θυμάμαι ζωηρά. Εκανε μια πράξη γενναιότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου όπως πολλοί άλλοι μη Εβραίοι που τιμώνται ως οι Δίκαιοι ανάμεσα στα Εθνη.

»Και αυτή η προσωπική ιστορία μάς υπενθυμίζει ότι αυτό που βλέπουμε εδώ δεν είναι κάτι που μαθαίνουμε από τα βιβλία της Ιστορίας. Κάθε όνομα που αναγράφεται σε αυτό το μνημείο, μας αφηγείται και μια προσωπική ιστορία γενναιότητας. Και για μένα είναι πολύ σημαντικό να είμαι εδώ και να τιμώ την μνήμη της Ευαγγελίας Γεωργιάδου και το όνομά της τιμά όλους τους Ελληνες. Αλλά και τον καθένα ξεχωριστά, που κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος, αυτής της φρικτής και ανείπωτης τραγωδίας που θα στοιχειώνει την ανθρωπότητα για πάντα, προέβη σε μια πράξη μεγάλης γενναιότητας για να σώσει συνανθρώπους του. Και σήμερα η θεία μου «επιβιώνει» μέσω της κόρης της Σάκης Κυπραίου, η οποία σε κάποια φάση, ενώ ήταν πολύ νέα, καλωσόρισε στο σπίτι της ένα μικρό κορίτσι χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, απλά εμφανίστηκε, και της είπαν ότι η οικογένειά της είχε ακόμα ένα μέλος και ότι έπρεπε να περνάει χρόνο μαζί της.

Ο κ. Μητσοτάκης αγγίζει το όνομα της θείας του, Ευαγγελίας Γεωργιάδου, στον Κήπο των Δικαίων ανάμεσα στα Εθνη

»Καθώς ο χρόνος περνάει και απομακρυνόμαστε από αυτά τα φρικτά γεγονότα, η μνήμη όσων συνέβησαν πρέπει να μείνει ζωντανή. Ως εκ τούτου, για μένα είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή να είμαι εδώ μαζί σας. Ευχαριστώ και πάλι για όλα όσα κάνετε και διατηρείτε ζωντανή τη μνήμη πολύ γενναίων ανθρώπων κατά τη διάρκεια της πιο δύσκολης φάσης της ιστορίας της ανθρωπότητας και που τους έχετε καθιερώσει ως Δικαίους ανάμεσα στα Εθνη».

Γιατί τιμούν οι Εβραίοι την Ευαγγελία Γεωργιάδου

Η Ευαγγελία Γεωργιάδου (γεν. 1910), μητέρα δύο παιδιών, ζούσε στη Φιλοθέη, ένα προάστιο των Αθηνών. Εγινε φίλη με την Μπιάνκα Βεντούρα, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και ήρθε στην Αθήνα το 1942, αφότου κατέλαβαν τη νήσο οι Γερμανοί. Η Μπιάνκα και ο σύζυγός της Ραφαέλ είχαν δύο παιδιά, την Υβέτ (γεν. 1936) και τον Ιωσήφ (γεν. 1938), τα οποία ήταν συνομήλικα με τα παιδιά της Γεωργιάδου. Οταν ξεκίνησαν οι διώξεις των Εβραίων στην Αθήνα, η οικογένεια Βεντούρα έμεινε πάμφτωχη. Συνεπώς, άρχισαν να κρύβονται σε σπίτια διαφόρων ελλήνων φίλων τους σε ολόκληρη την Αθήνα, όμως καθώς περνούσε ο καιρός, αντιλαμβάνονταν ολοένα και περισσότερο ότι έθεταν σε κίνδυνο τη ζωή αυτών που τους φιλοξενούσαν. Κατά συνέπεια, αποφάσισαν να χωριστούν. Η Μπιάνκα αποτάνθηκε στη φίλη της, Ευαγγελία Γεωργιάδου, ζητώντας της να κρύψει την κόρη της, Υβέτ. Η Γεωργιάδου συμφώνησε να κρύψει το κορίτσι στο σπίτι της, προσφέροντάς της καταφύγιο, παρόλο που γνώριζε τον κίνδυνο που διέτρεχε. Η Υβέτ παρέμεινε στο σπίτι της Γεωργιάδου και της οικογένειάς της από τις αρχές του 1944 μέχρι την απελευθέρωση, τον Οκτώβριο του 1944. Η οικογένεια Γεωργιάδου τη φιλοξένησε με θέρμη και την αντιμετώπισε σαν τρίτο παιδί της οικογένειας. Η Γεωργιάδου δεν απεκάλυψε την πραγματική ταυτότητα του κοριτσιού στους γείτονες και τους φίλους της. Κάποια φορά, όταν αρρώστησε βαριά η μικρή, η Γεωργιάδου της προσέφερε τη μέγιστη ιατρική περίθαλψη χωρίς να επικοινωνήσει με τη μητέρα του κοριτσιού, ώστε να μην ανησυχήσει. Η Μπιάνκα δεν μπορούσε να επικοινωνεί με τη Γεωργιάδου και, συνεπώς, δεν μάθαινε νέα της κόρης της, αλλά ήταν σίγουρη πώς η Υβέτ ήταν σε καλά χέρια. Η Μπιάνκα Βεντούρα και η Ευαγγελία Γεωργιάδου παρέμειναν στενές φίλες μετά τον πόλεμο και συνέχισαν να συναντιούνται τακτικά για πολλά χρόνια.

Στις 3 Νοεμβρίου 1986, το Γιαντ Βασέμ, το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ, ανακήρυξε την Ευαγγελία Γεωργιάδου ως Δίκαιη των Εθνών.

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι και μετά με τον πρόεδρο του Ισραήλ Ρεουβέν Ριβλίν, ενώ την Τρίτη, επισκέφθηκε μαζί με τη σύζυγό του, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και τον Ναό της Αναστάσεως (φωτογραφίες κάτω).

Πηγή: Protagon.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending