Connect with us

Πολιτική

Η ογκώδης άγνοια ενός προέδρου: ο Μπόλτον αποδομεί τον Τραμπ

Μπορεί οι Δημοκρατικοί να το περιφρονούν –το συγγραφικό πόνημα του Τζον Μπόλτον– αλλά ο Τραμπ καλά κάνει και τρέμει την έκδοση του βιβλίου του πρώην συμβούλου του επί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα νομικά μέσα για να εμποδίσει ή έστω να καθυστερήσει την επικείμενη κυκλοφορία του, αλλά είναι ήδη γνωστό πως στις 577 σελίδες του «The Room Where It Happened» ο Μπόλτον υποστηρίζει μεταξύ πολλών άλλων ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποπειράθηκε να πείσει τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ να τον συνδράμει στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ο σκληροπυρηνικός και ακραίος στις απόψεις του όσον αφορά την αμερικανική εξωτερική πολιτική πρώην σύμβουλος του Τραμπ εισήλθε στα άδυτα του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο του 2018 και παρέμεινε εκεί έως τον Σεπτέμβριο της επόμενης χρονιάς. Κατά την αποχώρησή του, ο ίδιος υποστήριξε πως αποφάσισε αυτοβούλως να εγκαταλείψει τη θέση του. Το πρώην αφεντικό του, ωστόσο, δήλωσε πως τον απέλυσε λόγω των σοβαρών διαφωνιών που τους χώριζαν.

Οπότε, το ότι ένας πικραμένος, πρώην στενός συνεργάτης του Τραμπ βάλθηκε να γράψει ένα βιβλίο για να τον ξεμπροστιάσει, δεν προκαλεί πλέον μεγάλη εντύπωση. Πριν από τον Μπόλτον προηγήθηκαν άλλοι πρώην σύμβουλοι του Τραμπ, ακόμη και νυν ανώνυμοι βοηθοί του, οι οποίοι δεν δίστασαν να αφηγηθούν ανέκδοτα για έναν πρόεδρο (των Ηνωμένων Πολιτειών) ο οποίος αδιαφορεί απόλυτα για τις βασικές αρχές της ορθής διακυβέρνησης, ενώ συγχρόνως είναι επικίνδυνα απληροφόρητος για βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, από τότε δηλαδή που ο Τραμπ ανέλαβε την εξουσία, έχουν κυκλοφορήσει πολλές ιστορίες για την ένταση και την αντιπαλότητα, πέρα από το χάος, που επικρατεί στον Λευκό Οίκο.

Ομως το βιβλίο του Μπόλτον ξεπερνάει το εν λόγω πλαίσιο. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει στην ανάλυσή του o Αντονι Ζάρκερ, ανταποκριτής του BBC στη Βόρεια Αμερική, επισημαίνοντας ότι ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Τραμπ συνθέτει το πορτρέτο ενός προέδρου ο οποίος εμφανίζεται έτοιμος να προβεί σε αμφιλεγόμενους συμβιβασμούς κατά την άσκηση εξωτερικής πολιτικής, με στόχο να εξυπηρετήσει καλύτερα τα προσωπικά του συμφέροντα στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Προσάπτοντάς του την ίδια κατηγορία, τον παρέπεμψαν στη γερουσία οι Δημοκρατικοί τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Τζον Μπόλτον επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς τους όσον αφορά τις πιέσεις που φέρεται να άσκησε ο Ντόναλντ Τραμπ στον ουκρανό ομόλογό του (μέσω της παρακράτησης στρατιωτικής βοήθειας) για να του παράσχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να βλάψουν τον αντίπαλό του στις επικείμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου Τζο Μπάιντεν.

Τώρα ο Τζον Μπόλτον προσθέτει πως ο Ντόναλντ Τραμπ συνομιλούσε και με τον Σι Τζινπίνγκ, έχοντας κατά νου και πάλι αποκλειστικά το προσωπικό του συμφέρον, αλλά και ότι συχνά πυκνά ενεργούσε κατά το δοκούν προς όφελος διακείμενων φιλικά τον ίδιο αυταρχικών ηγετών ανά την υφήλιο.

Ωστόσο, την ώρα που οι Ρεπουμπλικανοί υποστηρίζουν ότι ο Μπόλτον θέλει να εκδικηθεί τον Τραμπ επειδή τον έδιωξε από τη θέση του, βγάζοντας συγχρόνως λεφτά με την έκδοση του βιβλίου του, οι Δημοκρατικοί εμφανίζονται στην καλύτερη περίπτωση δύσπιστοι όσον αφορά τις πραγματικές προθέσεις του Μπόλτον, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχε σπεύσει να καταθέσει όλα όσα αναφέρει στο βιβλίο του στο Κογκρέσο όταν ο Τραμπ δικαζόταν για το «ουκρανικό ζήτημα».

Τελικά ο Τραμπ αθωώθηκε και δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, αλλά σύμφωνα με τον βρετανό δημοσιογράφο, το βιβλίο του Μπόλτον μπορεί να πλήξει και μάλιστα βαριά τον αμερικανό πρόεδρο, εμποδίζοντας τόσο τον ίδιο όσο και τους επιτελείς της προεκλογικής του εκστρατείας να βρουν τον βηματισμό τους λιγότερο από πέντε μήνες πριν από την ημέρα της εκλογικής αναμέτρησης.

Σι Τζινπίνγκ – «ο πιο σπουδαίος ηγέτης στην κινεζική ιστορία»

Ολα όσα ισχυρίζεται ο Μπόλτον όσον αφορά την απόπειρα του Τραμπ να πείσει τον κινέζο ομόλογό του να τον βοηθήσει να κερδίσει τις επικείμενες εκλογές φέρεται ότι έλαβαν χώρα στην Οσάκα της Ιαπωνίας πέρυσι τον Ιούνιο κατά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20).

Σύμφωνα με απόσπασμα του βιβλίου που δημοσίευσαν οι New York Times, ο Σι Τζινπίνγκ παραπονέθηκε τότε στον Τραμπ για το γεγονός πως κάποιοι επικριτές της Κίνας στις ΗΠΑ τάσσονταν υπέρ ενός νέου Ψυχρού Πολέμου. Και εκείνος, θεωρώντας πως ο Σι αναφερόταν στους Δημοκρατικούς αντιπάλους του, «έστρεψε εντυπωσιακά τη συζήτηση στις επερχόμενες αμερικανικές προεδρικές εκλογές, παραπέμποντας στις οικονομικές δυνατότητες της Κίνας και εκλιπαρώντας τον Σι να του εξασφαλίσει ότι θα κερδίσει», σημείωσε ο Μπόλτον. Πώς, όμως, θα μπορούσε ο κινέζος ηγέτης να βοηθήσει τον Τραμπ να επανεκλεγεί στην προεδρία; Αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες γεωργικών προϊόντων τα οποία παράγονται σε κρίσιμες για την επανεκλογή του πολιτείες.

Οταν ο Σι συμφώνησε να τεθούν τα γεωργικά προϊόντα στην κορυφή της λίστας των θεμάτων προς συζήτηση στις μεταξύ τους εμπορικές διαπραγματεύσεις, ο Ντόναλντ Τραμπ τον ευχαρίστησε, χαιρετίζοντάς τον ως τον «πιο σπουδαίο ηγέτη στην κινεζική ιστορία». Το απόγευμα της Τετάρτης ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ απέρριψε με συνοπτικές διαδικασίες τους ισχυρισμούς του Μπόλτον. Ο οποίος πάντως στο βιβλίο του αναφέρει επίσης πως κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης συζήτησης μεταξύ των δύο ηγετών, ο Σι ενημέρωσε τον Τραμπ για την ανέγερση στρατοπέδων «αναμόρφωσης» στη βορειοδυτική περιοχή Σιντζιάνγκ. Σύμφωνα με τον Μπόλτον ο αμερικανός πρόεδρος τον επικρότησε, δηλώνοντας, μάλιστα, πως «αυτό είναι το σωστό». Εως σήμερα σε αυτά τα στρατόπεδα έχουν φυλακιστεί τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι, Ουιγούροι κυρίως αλλά και μέλη άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών μειονοτήτων της Κίνας.

Διαθέτει και η Βρετανία πυρηνικά; Ανήκει στη Ρωσία η Φινλανδία;

Πηγή: Protagon.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending