Ελλάδα
Η επίδραση της καραντίνας στο εμπόριο, ηλεκτρονικό και μη


Η επιβεβλημένη καραντίνα επηρέασε κάθε συνήθεια της ζωής μας, από τα μέρη που μπορούμε να πάμε, μέχρι το πώς περνάμε το χρόνο μας, στις προτεραιότητες που έχουμε και στον τρόπο που ξοδεύουμε τα χρήματά μας.
Όπως είναι λογικό, αυτό είχε ευρείες επιπτώσεις και στο μάρκετινγκ, τη διαφήμιση και φυσικά στο ηλεκτρονικό εμπόριο – καθώς και έναν αριθμό άλλων τομέων όπως τα ταξίδια , ψυχαγωγία κτλ.
Πιο συγκεκριμένα
Ο δείκτης των Εξαγωγών είχε πτώση –30,6% μονάδες τον Απρίλιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019, ενώ το Λιανικό Εμπόριο, είχε πτώση –3,1% το Μάρτιο του 2020 σε σχέση με τον αντίστοιχο του 2019. Το αντίστοιχο διάστημα οι ηλεκτρονικές πωλήσεις παρουσίασαν άνοδο περίπου 6%.
Ειδικότερα οι κατηγορίες του Λιανικού Εμπορίου το Μάρτιο του 2020, το πρώτο χρονικό διάστημα της καραντίνας, σε σχέση με το Μάρτιο του 2019 που παρουσίασαν πτώση :
Καταλύματα -64,2%
Τυχερά παιχνίδια/ στοιχήματα -57,8%
Ένδυσης -Υπόδησης -49,8%
Πολυκαταστήματα -25,3%
Βιβλία – Χαρτικά – Λοιπά είδη -16,9%
Έπιπλα – Ηλεκτρικά είδη -13,8%
Καύσιμα και λιπαντικά αυτοκινήτων -11,5%
Ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι κατηγορίες του Λιανικού Εμπορίου που εμφάνισαν άνοδο :
Καταστήματα τροφίμων (Super Market) 20,5%
Καταστήματα ειδών διατροφής 15,6%
Φαρμακευτικά – Καλλυντικά 13,8%
Είναι προφανές ότι ολόκληρη η “πίτα” των πωλήσεων, κατά τη διάρκεια του lockdown, πήγε στα Super Market και τα φαρμακεία αφού στην ουσία ήταν και οι μόνες επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ούτε λεπτό παρά την καραντίνα. Από την άλλη, ενώ θα ήταν αναμενόμενη μια σημαντική αύξηση του τζίρου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου κάθε κλάδου που αφορά το λιανικό εμπόριο αφού δεν υπήρχε άλλος τρόπος αγοράς πέραν της παραγγελίας μέσω eshop, αυτό δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Οι λόγοι ποικίλουν.
Ο σημαντικότερος λόγος, φαίνεται να είναι, η ιεράρχηση των αναγκών του αγοραστικού κοινού κατα τη διάρκεια της καραντίνας. Έτσι, ενώ τα είδη Ατομικής Προστασίας όπως πχ. Μάσκες, Αντισηπτικά κτλ απογειώθηκαν σε πωλήσεις κατα τη διάρκεια του lockdown, είδη ρουχισμού, βιβλία, έπιπλα και ηλεκτρικά είδη πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.
Εξίσου σημαντική παράμετρος στη μη αύξηση του τζίρου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, σύμφωνα με μαρτυρίες εμπόρων των οποίων τα ηλεκτρονικά καταστήματα αποτελούν ισχυρά brands και καταλαμβάνουν υψηλές θέσεις στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ήταν η αδυναμία ανταπόκρισης των εταιριών courier, στην απότομη αύξηση της ζήτησης σε συνδυασμό με την αναγκαστική μείωση του προσωπικού μέσω των ειδικών αδειών. Έτσι, ενώ οι παραγγελίες αυξάνονταν, οι ταχυμεταφορείς αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν και οι -λογικές- καθυστερήσεις στις παραδόσεις οδηγούσαν σε ένα φαύλο κύκλο.
“Οι ιδιοκτήτες των eshops βλέποντας ότι στην ουσία μόνο “μπούκωναν” ένα σύστημα που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί και να λειτουργήσει σταματούσαν τις διαφημίσεις και τις όποιες προωθητικές ενέργειες ελαχιστοποιώντας από μόνοι τους τζίρους.” μας λέει ο ιδιοκτήτης της εταιρίας Creative Media, που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Και συνεχίζει “Ήταν φυσικό σε μια ακραία κατάσταση, να αναζητηθούν ακραίες λύσεις. Δεν ήταν λίγοι οι καταστηματάρχες που έψαχναν να βρουν τρόπο να κάνουν μόνοι τους παραδόσεις. Αυτό βέβαια ήταν αδύνατο, με τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν“.
Ηλεκτρονικό Εμπόριο: Ποιοι κέρδισαν τελικά
Συμπερασματικά, κατα τη διάρκεια του lockdown, ενώ αυξήθηκε η επισκεψιμότητα των eshop σχεδόν κάθε κλάδου ξεχωριστά, κερδισμένες βγήκαν όσες εταιρίες είχαν έτοιμες υποδομές ώστε να ανταποκριθούν στις έκτακτες ανάγκες που δημιουργήθηκαν. Αυτές, όπως είναι φυσικό, ήταν οι μεγαλύτερες εταιρίες του, αυτές δηλαδή που και πριν την κρίση του κορωνοϊού είχαν τους μεγαλύτερους τζίρους σε κάθε κλάδο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα κορυφαία Super Markets καθώς ήταν από τους ελάχιστους κλάδους με θετικό πρόσημο κερδών, με περιπτώσεις αύξησης ώς και 48,3%.
Ν. Ανδρούτσος – Todayfocus.gr