Connect with us

Οικονομία

Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία οι πιο ευνοημένες του νέου πακέτου – Δεν είναι δεδομένα τα 32 δισ. για τη χώρα

Της Δήμητρας Καδδά 

Τα καλά νέα είναι πως η  Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία είναι οι πιο ευνοημένες χώρες του νέου πακέτου που προτείνει η Κομισιόν. Ωστόσο, τα λεφτά που αναλογούν στη χώρα μας, δηλαδή τα “έως 32 δισ. ευρώ” δεν είναι δεδομένα για 2 λόγους. Πρώτον γιατί η απόφαση για το πακέτο ανά την ΕΕ δεν έχει ληφθεί και δεύτερον γιατί μία σειρά από κανόνες κατανομής καθώς και συγκεκριμένες προθεσμίες πρέπει να ικανοποιηθούν.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η “κλείδα” (όπως λέγεται) διανομής των 750 δισ. ευρώ ανά κράτος (δηλαδή έως 32 δισ. στην Ελλάδα) είναι θέμα διαπραγμάτευσης και συζήτησης με τα κράτη-μέλη. Επιπλέον είναι μεγάλη η σημασία της πολιτικής έγκρισης του πακέτου, αφού διαφορετικά μπορεί να  επαναληφθεί η αρνητική πείρα της προηγούμενης κρίσης κατά τη διάρκεια της οποίας διστακτικά βήματα προκάλεσαν μεγάλες οικονομικές επιπτώσεις.

Όσον αφορά στους κανόνες που διέπουν το πακέτο της Κομισιόν, το ποσό της κατανομής προτείνεται να είναι “κλειδωμένο” για κάθε κράτος μέλος, όπως έγραφε και το Capital.gr για τα πρώτα μόνο έτη, δηλαδή έως το 2022. Μετά, για τα επόμενα 2 χρόνια (το σχέδιο ανάκαμψης λήγει το 2024)  μπορεί ένα κράτος να κάνει αίτηση για χρηματοδότηση μόνο αν “περισσεύουν” λεφτά, στο πλαίσιο των προκηρύξεων της Επιτροπής. Ουσιαστικά τα κράτη θα έχουν δύο χρόνια να καταθέσουν τα σχέδιά τους και να επωφεληθούν από το μέγιστο του ποσού που τους αναλογεί. Μετά το 2022 τα διαθέσιμα ποσά θα γνωστοποιούνται από προσκλήσεις της Κομισιόν  στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. 

Επιπλέον ένα κράτος θα πρέπει να έχει εξαντλήσει το σκέλος των επιδοτήσεων για να ζητήσει δάνεια (από τα 32 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ελλάδα τα 9,4 δισ. ευρώ είναι δάνεια). Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 τα κράτη θα μπορούν να ζητήσουν και δάνεια επιπλέον των επιδοτήσεων αλλά θα πρέπει να εξηγήσουν/αποδείξουν πως έχουν επιπλέον ανάγκες που συνδέονται με επιπλέον επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

Το αίτημα

Όσον αφορά στο πώς θα διεκδικήσει η Ελλάδα τα χρήματα που της αναλογούν, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχει άτυπη διαπραγμάτευση με την Κομισιόν για το περιεχόμενο του πακέτου πριν υποβληθεί επισήμως η πρόταση στις Βρυξέλλες. Η 1η πρόταση θα γίνει Σεπτέμβριο – Οκτώβριο (αν εγκριθεί το πακέτο), αλλά η “κανονική” πρόταση θα γίνεται πριν το τέλος Απριλίου κάθε χρόνου.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα έχει την ίδια αντιμετώπιση με τα άλλα κράτη – μέλη. Τα σχέδια θα πρέπει να δίνουν έμφαση στο σκέλος των δημοσίων επενδύσεων αλλά και στη διασφάλιση της μετάβασης σε μία πράσινη και ψηφιακή  οικονομία. Δηλαδή τα σχέδια θα πρέπει να είναι συμβατά με την πράσινη και την ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ. Ουσιαστικά θα συνιστούν ένα συνεκτικό εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Τα κράτη καλούνται να ετοιμάσουν τα σχέδιά τους. θα υπάρχει διάλογος ανάμεσα στην Επιτροπή και στα κράτη-μέλη αναφορικά με τη σχέδια. Θα εξεταστεί αν είναι συμβατά με τους στόχους (πράσινη και ψηφιακή ατζέντα) και με τις συστάσεις που υπάρχουν για κάθε κράτος-μέλος στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Πρώτα θα υπάρχει μία άτυπη συμφωνία μεταξύ Κομισιόν και κράτους-μέλους και μετά θα υπάρχει μία επίσημη διαδικασία συμφωνίας για το σχέδιο που θα υποβληθεί προς έγκριση. Τα σχέδια θα συνδέονται και με επενδύσεις και με μεταρρυθμίσεις.

Μεγάλες πιέσεις στην ΕΕ

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κράτη-μέλη είναι σε πολύ δύσκολη θέση όσον αφορά στις δυνατότητες που έχουν να  στηρίξουν την οικονομία τους.  Έτσι, αν δεν αναληφθεί δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα υπάρξουν μεγαλύτεροι κίνδυνοι στην οικονομία αλλά και ο κίνδυνος για μεγάλο χρονικό διάστημα να εγκλωβιστεί η Ευρώπη σε χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ και του εισοδήματος.

Υπολογίζεται πως  το “κενό” των χρηματοδοτικών αναγκών των κρατών μελών είναι 1,7 τρισ. ευρώ το 2020 και το 2021.

Η μεγάλη “ατμομηχανή” είναι ο νέος μηχανισμός που θα μοιράσει 560 δισ. ευρώ. Ωστόσο θα δοθούν επιπλέον χρήματα από το εργαλείο  φερεγγυότητας στο οποίο θα μπορούν να μετέχουν επιχειρήσεις που έχουν έδρα και λειτουργούν στην ΕΕ, είναι οικονομικά βιώσιμες αλλά έχουν πληγεί από την πανδημία και είναι δύσκολο να χρηματοδοτηθούν από την αγορά. Επίσης έμφαση δίδεται στο πρόγραμμα διάδοχο του SURE που επιχειρείται να ξεκινήσει φέτος.

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending