Connect with us

Πολιτική

Βρούτσης : Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου τα αναδρομικά των συνταξιούχων

Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα πληρωθούν σε μια δόση τα αναδρομικά σε 1 εκατομμύριο συνταξιούχους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΚΑΛΗΜΕΡΑ, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Τα ποσά των αναδρομικών που θα λάβουν οι συνταξιούχοι είναι τα ακόλουθα:

Από 700-4.560 ευρώ αναμένεται να διαμορφωθούν τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΙΚΑ
Από 1.340-5.100 ευρώ θα είναι πάρουν οι συνταξιούχοι του Δημοσίου
Από 4.500-9.000 ευρώ θα λάβουν οι δικαστικοί
Από 1.450-3.400 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων του ΕΤΑΑ
Από 1.360-9.200 ευρώ αναμένεται να είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους  ΔΕΚΟ και τραπεζών
Από 2.500-6.000 ευρώ θα πάρουν οι απόστρατοι
Από 450-3.718 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι ναυτικοί
Από 1.000-3.730 ευρώ θα είναι τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους των υπόλοιπων ταμείων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου ή σε κάποιες περιπτώσεις τον Οκτώβριο θα καταβληθούν όλες οι συντάξεις χηρείας που αντιμετώπισαν το πρόβλημα του 50% που έπρεπε να γίνει 70% και αφορά έναν ολόκληρο χρόνο. Όπως σημείωσε, οι συγκεκριμένες συντάξουν θα λάβουν το 70% συν τα αναδρομικά τους για ένα χρόνο, από τον Σεπτέμβριο του 2019 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020.

Σημείωσε ότι, τον Δεκέμβριο, θα ακολουθήσει το δεύτερο «κύμα» αναδρομικών.

Όπως είπε, τον Δεκέμβριο, θα καταβληθούν 14 μηνών αναδρομικά κύριων συντάξεων σε όσους έχουν συμπληρώσει 30 έτη και πάνω εργασιακού βίου.

«Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση 4670/2020, αλλάξαμε τα χαρακτηριστικά του ασφαλιστικού και το κάναμε ανταποδοτικό. Επίσης, καλλιεργούμε την ασφαλιστική συνείδηση σε όλους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα κατηργημένα Δώρα και τη μείωση στις επικουρικές, ο κ. Βρούτσης υπογράμμισε πως οι υποχρεώσεις της κυβέρνησης σταματούν στα αναδρομικά των κύριων συντάξεων.

Αναφορικά με την τηλεργασία, ο υπουργός Εργασίας διαβεβαίωσε ότι δεν μεταβάλλονται ούτε η σύμβαση εργασίας ούτε ο μισθός.

Όπως διευκρίνισε, το μέτρο θα λειτουργήσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου και θα αφορά στο 40% των εργαζομένων στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και στο Δημόσιο.

Ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι στη μεγάλη μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, που θα γίνει τον Οκτώβριο, υπάρχει ένα ειδικό κεφάλαιο για την εξ αποστάσεως εργασία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα υγιές και σαφές περιβάλλον.

Ο υπουργός Εργασίας υπογράμμισε επίσης τη σημασία του προγράμματος για τη δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασίας και της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών.

Όπως είπε, το εν λόγω πρόγραμμα ξεκινάει από την 1η Οκτωβρίου και θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές και εργοδότη και εργαζομένου.

Το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, θα έχει διάρκεια έξι μήνες.

Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, οι επιχειρήσεις πρέπει να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων με αυτόν που έχουν σήμερα επιπρόσθετα με όσους προσλάβουν, ενώ οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, πρέπει να είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμερες και, αν χρωστούν, πρέπει να έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

Για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως συνοδεύτηκε από αναλογιστική μελέτη, αλλά και από τη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την επάρκεια των συντάξεων.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι η δημιουργία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (eΕΦΚΑ), μέσα από την οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των φορέων απονομής συντάξεων, είναι γεγονός.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, επιτυγχάνεται οργανωτική και διοικητική ενοποίηση όλων των Ταμείων, με τη διατήρηση, όμως, της λογιστικής αυτοτέλειας των επιμέρους κλάδων κύριας σύνταξης, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχής.

Υπογράμμισε δε, τη σημασία της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών του eΕΦΚΑ, με κορυφαία μεταρρύθμιση την ψηφιακή σύνταξη «ΑΤΛΑΣ».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι το ασφαλιστικό πλαίσιο για τους μισθωτούς, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, χαρακτηρίζεται από απλότητα, ανταποδοτικότητα, ελκυστικότητα και βιωσιμότητα, ενώ υπάρχει ειδική μέριμνα για τους νέους ασφαλισμένους και ευνοϊκές διατάξεις για τους απασχολούμενους στον πρωτογενή τομέα.

Ο υπουργός Εργασίας συμπλήρωσε ότι, με τη νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, επανορθώνονται «οι αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου – ΣΥΡΙΖΑ στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις».

Επιπλέον, όπως σημείωσε :

«Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ενθαρρύνει την ανάπτυξη της οικονομίας, εγγυάται την παροχή συντάξεων στις επόμενες γενιές, συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, εμπεδώνει τα αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης στο ασφαλιστικό σύστημα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, “αγκαλιάζει” όλους τους πολίτες χωρίς διακρίσεις, διασφαλίζει τους αδύναμους και είναι ανταποδοτικό για όσους συνεισφέρουν με πολλά έτη εργασίας στο ασφαλιστικό σύστημα».

«Το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμοστέρεο, καμία σύνταξη δεν κινδυνεύει» ανέφερε ο κ. Βρούτσης.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών δήλωσε: «H μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για το 2021 για τον ιδιωτικό τομέα, συνυπολογίζοντας και την ήδη εφαρμοσθείσα μείωση των 0,90 ποσοστιαίων μονάδων από το β’ εξάμηνο του 2020, μειώνει συνολικά κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες τις ασφαλιστικές εισφορές

Και προσέθεσε:

«Η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αποτελεί μία ακόμα προεκλογική μας δέσμευση, που γίνεται πραγματικότητα, αλλά, παράλληλα, συνιστά την πιο ρεαλιστική και αποτελεσματική πολιτική για την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ θα συμβάλει καίρια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας».

Ο υπουργός Εργασίας ανέλυσε και το χρονοδιάγραμμα – ορόσημο για να υποβληθεί η αίτηση για συνταξιοδότηση στο ψηφιακό σύστημα Άτλας.

«Με ρωτούν πολλοί πότε συμφέρει να πάρουν σύνταξη» είπε ο υπουργός.

«Τον Μάρτιο του 2021 θα δοθούν συντάξεις αναπηρίας και γιατρών. Το Νοέμβριο του 2021 συντάξεις ιδιωτικού, δημοσίου τομέα μισθωτοί και μηχανικοί και τον Δεκέμβριο του 2021 οι μισθωτοί, δικηγόροι, νομικοί και δημοσιογράφοι. Συμφέρει λοιπόν κάποιος να κάνει αίτηση όταν θα μπει σε λειτουργία το σύστημα Άτλας, δεν είναι κάτι που συστήνω, ο καθένας αποφασίζει πότε θα υποβάλλει αίτηση. Αλλά εάν δεν θέλει να ταλαιπωρηθεί, μπορεί όμως να κάνει αίτηση ακριβώς την στιγμή που θα λειτουργεί αυτόματα και ψηφιακά ώστε να βγει η σύνταξη σε ένα δευτερόλεπτο», υπογράμμισε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στα μέτρα στήριξης, ο κ. Βρούτσης σημείωσε πως οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης στην αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων συνεχίζονται και θα διευρυνθούν, όσο χρειαστεί, ενώ άφησε ανοιχτό παράθυρο για παράταση του προγράμματος «ΣυνΕργασία» και μετά το τέλος του 2021.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Κοινωνία10 ώρες πρίν

Πέθανε ο Κώστας Μπατής! Θρήνος για το ελληνικό μπάσκετ και τη δημοσιογραφία

Covid1910 ώρες πρίν

Κορονοϊός: Κυριακάτικο… σοκ με 438 νέα κρούσματα!

Ελλάδα10 ώρες πρίν

Κορωνοϊός: Τι λέει ο πρύτανης του ΑΠΘ για το φοιτητικό πάρτι του Σαββάτου

Ελλάδα10 ώρες πρίν

Ερντογάν: Κάποιος να τον σταματήσει! Τα 10 ανοιχτά μέτωπα του «σουλτάνου» σε τρεις ηπείρους

Κοινωνία10 ώρες πρίν

Στο νοσοκομείο εσπευσμένα η Βίκυ Σταμάτη

Covid1910 ώρες πρίν

Θετικοί στον κορωνοϊό 14 μαθητές στη Θεσσαλονίκη

Covid1910 ώρες πρίν

Έρημο Παρίσι: Άδειοι δρόμοι και κλειστά μαγαζιά μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας (Φωτογραφίες)

Αθλητικά10 ώρες πρίν

Ο Μακέντα έβγαλε τη φανέλα και πανηγύρισε τον δεύτερο βαθμό στο 94′!

Ελλάδα16 ώρες πρίν

Το Oruc Reis προς Καστελόριζο και στην Αθήνα πολλοί “πέφτουν πάλι από τα σύννεφα” με τον χάρτη πρόκληση

Covid1916 ώρες πρίν

Κορονοϊός: Κανένα αίσθημα ευθύνης – Πάρτι στο ΑΠΘ με 1.500 άτομα!

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία4 μήνες πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ελλάδα4 μήνες πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Lifestyle4 μήνες πρίν

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης δίνει το 50% του χρηματικού επάθλου στον Σταυρή

Κόσμος4 μήνες πρίν

Πατέρας ανάγκασε τον 11χρονο γιο του να πιει τρία λίτρα νερό σε 4 ώρες και πέθανε

Ελλάδα4 μήνες πρίν

Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι – «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν»

Ελλάδα4 μήνες πρίν

EKTAKTO: Νουλέζας – «Κατέρρευσε» η 33χρονη- Μπαίνει σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς κατηγορία4 μήνες πρίν

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

trending