Πολιτική
Βουλή: Σύγκρουση Μητσοτάκη και Τσίπρα στο πεδίο της συναίνεσης


Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή για τον κορωνοϊό έλαβε χώρα σε βαρύ κλίμα λόγω της έξαρσης της πανδημίας.
Οι δεκάδες νεκροί καθημερινά, το οριακό σημείο στο οποίο βρίσκεται το ΕΣΥ, οι διασωληνωμένοι που κάθε μέρα αυξάνονται, και η οικονομική καθίζηση λόγω του lockdown, δημιουργούν μια πνιγηρή ατμόσφαιρα όπου συναντιούνται η θλίψη, ο φόβος και η αγωνία για το μέλλον. Μέσα σε αυτήν την πνιγηρή ατμόσφαιρα, τα κόμματα καλούνται να προσέξουν τον βηματισμό του και αν κρατήσουν τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην πολιτική αντιπαράθεση που αποτελεί το οξυγόνο της δημοκρατίας, και το αίτημα της κοινωνίας για ενωτική αντιμετώπιση της κοινής απειλής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας φάνηκαν στις πρωτολογίες του να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κλίμα που δημιουργείται. Με τις ομιλίες του θέλησαν να δείξουν ότι λαμβάνουν υπόψη τις ανησυχίες των πολιτών και αποφεύγουν τη στείρα οξύτητα. Γι’ αυτό και η αντιπαράθεσή τους έγινε στο πεδίο της συναίνεσης και των συγκεκριμένων προτάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δύο ηγέτες ηγέτες αντάλλαξαν κατηγορίες για το ποιος προκαλεί τον διχασμό. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι έλειψαν η οξύτητα και οι προσωπικές βολές.
Οι άξονες του Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με μια έκκληση για χαμηλούς τόνους:
«Πιστεύω ότι οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές μας, οι συμπολίτες μας οι οποίοι ασθενούν και αναζητούν σήμερα περίθαλψη σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, το τελευταίο το οποίο θα ήθελαν σήμερα να ακούσουν είναι έναν ακόμα ανούσιο πολιτικό καυγά στην Εθνική Αντιπροσωπεία.»
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη είχε τους εξής άξονες:
-Η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε, για να αποφευχθεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και το δεύτερο lockdown. «Εγώ δεν θα πω λοιπόν ότι είναι άριστα. Θα πω όμως ότι έχει καταβληθεί κάθε ανθρωπίνως δυνατή προσπάθεια ώστε να μπορέσουμε, το διάστημα το οποίο μεσολάβησε από το πρώτο κύμα μέχρι του σημείου που βρισκόμαστε σήμερα, να ενισχύσουμε με κρεβάτια και με προσωπικό τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», είπε χαρακτηριστικά.
–Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν απέφυγε την έξαρση του δεύτερου κύματος και το lockodown με τα μερικά στοχευμένα μέτρα που αρχικά υιοθετήθηκαν από όλους.
-Τα αρχικά μέτρα δεν λειτούργησαν όπως έπρεπε γιατί δεν τηρήθηκαν όπως έπρεπε, ιδιαίτερα από τους νέους. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι:
«Η βασική αιτία διασποράς του ιού στην Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη ήταν η διασκέδαση νέων ανθρώπων.»
-Η κυβέρνηση πήρε τα περιοριστικά μέτρα νωρίτερα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέλος. Ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε την πρόταση Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής με το επιχείρημα ότι η χώρα έχει υπεύθυνη κυβέρνηση.
Πρότεινε τη Λινού
Ξεκινώντας, ο Αλέξης Τσίπρας είπε: «Ο κ. Μητσοτάκης είχε μία τελευταία ευκαιρία να συμπεριφερθεί επιτέλους με υπευθυνότητα. Έντεκα εκατομμύρια Έλληνες έχουν ευθύνη, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη. Δεν περίμενα μια διχαστική ομιλία όπως αυτή. Γιατί δεν είπατε αυτό που είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια έκλαμψη ειλικρίνειας: Πέσαμε έξω. Πέσαμε έξω στο άνοιγμα του τουρισμού. Γιατί δεν το λέτε αυτό;»
Οι άξονες της ομιλίας Τσίπρα ήταν οι εξής:
-Η έξαρση του δεύτερου κύματος και το lockdown δείχνουν την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής.
-Ο πρωθυπουργός επαιρόταν για την επιτυχία στο πρώτο κύμα, αντί να προετοιμάζει τη χώρα για το δεύτερο. «Επιχειρήσατε να κερδοσκοπείτε με τα υγειονομικά ζητήματα», είπε χαρακτηριστικά.
-Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους νέους για να καλύψει την ανεπάρκειά της στο ΕΣΥ, τα ΜΜΜ, τα σχολεία.
-Η κυβέρνηση αρνείται να κάνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ γιατί δεν πιστεύει στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας πρότεινε την καθηγήτρια Αθηνά Λινού ως υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής.