Connect with us

Πολιτική

Αιχμές Τσίπρα από το βήμα του Economist για Μακρόν και εξοπλιστικά προγράμματα

Της Νίκης Ζορμπά

Με μια ξεκάθαρη αιχμή για τον Μανουέλ Μακρόν , έστω  και χωρίς να τον κατονομάσει, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του Economist , απέδωσε τη στήριξη του γάλλου προέδρου στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία, σε “απαίτηση” για εμπορικές συναλλαγές και εξοπλιστικά προγράμματα. 

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος παρίσταται στον Economist, δήλωσε επακριβώς και με έμφαση στον τόνο του, εξαίροντας τον ρόλο του στην κρίσιμη διαπραγμάτευση του 2015: “Ο Ολάντ δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι η Ελλάδα θα έμενε εκτός της ευρωζώνης. Και αυτό δεν το έκανε ούτε απαιτώντας εμπορικές συναλλαγές ή εξοπλιστικά προγράμματα ούτε υπολογίζοντας κόστη και οφέλη. Το έκανε υπηρετώντας τις αρχές του”.

Παραλλήλως πάντως, επέκρινε την Ε.Ε για τη στάση της απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, κατηγορώντας τη πως παρακολουθεί τον Ερντογάν να επιδίδεται σε ανατολίτικο παζάρι μαζί της χωρίς να έχει στρατηγική ούτε “μαστιγίου” ( κυρώσεις) αλλά ούτε “καρότου” ( μιας προοπτικής διαλόγου). 

Για τις οικονομικές προκλήσεις ελέω πανδημίας, ο κ. Τσίπρας μίλησε για δίλημμα: Δαπάνες για κοινωνική στήριξη ή για εφαρμογή της ανοσίας της αγέλης στην Οικονομία ( επιφυλάσσοντας ασφαλώς για τον ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο του θιασώτη των πολιτικών που θα αμβλύνουν τις κοινωνικές ανισότητες). 

Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, ” Η πολιτική που έχει σαν βασικό άξονα τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων δεν ήταν αποτελεσματική ούτε πριν από την πανδημία. Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική γρήγορα θα βρεθεί η χώρα σε κοινωνικά αδιέξοδα”. 

Σταχυολογώντας την παρέμβαση Τσίπρα είπε για: 

Οικονομία

Η πολιτική που έχει σαν βασικό άξονα τη μείωση της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων δεν ήταν αποτελεσματική ούτε πριν από την πανδημία. Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική γρήγορα θα βρεθεί η χώρα σε κοινωνικά αδιέξοδα. 

Η ΕΕ αντιμετώπισε την πανδημία με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από ό,τι την κρίση του χρέους το 2008. Τα βήματα που έγιναν στην Οικονομία ήταν θεαματικά σε σχέση με την Ευρώπη του 2015. Το κρίσιμο ζήτημα τώρα είναι με ποιο στόχο και ποιο σκοπό ξοδεύει κανείς χρήματα. Και κυρίως πώς αξιοποιεί την κρίση: Για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών ή για εφαρμογή της ανοσίας αγέλης στην Οικονομία. Αυτή θα είναι η κρίσιμη συζήτηση των επόμενων μηνών.

Κάποιοι βλέπουν την πανδημία ως ευκαιρία να διασπείρουν μίσος απέναντι στον αδύναμο, ψεύδη, αντιεπιστημονικές απόψεις και να επενδύσουν στον κοινωνικό κανιβαλισμό. 
Άλλοι βλέπουν τη πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλουν τις ακραίες απόψεις τους για την οικονομία, χωρίς πολιτικές συγκρούσεις. Δια της φυσικής και βιολογικής εξολόθρευσης των μικρότερων επιχειρήσεων και των δικαιωμάτων της εργασίας. 

Και κάποιοι άλλοι, θέλουν να κάνουν τη διαχείριση της πανδημίας εικονική πραγματικότητα για να αποκομίσουν πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη, χωρίς να αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που έχει αυτή η στάση τόσο για τους ίδιους, όσο όμως και για τους πολίτες.

Η πανδημία είναι η ευκαιρία μας τώρα είναι να συνειδητοποιήσουμε ξανά, όπως και μετά τη καταστροφή του ΒΠΠ την αξία του Δημόσιου χώρου.
Την αξία του κράτους όχι μόνο ως ρυθμιστή αλλά και ως καθοδηγητή της οικονομικής εξέλιξης. 

Δεν υπάρχει εξέλιξη της επιστήμης, της έρευνας αν δεν επενδύσουμε σε δημόσια πανεπιστήμια και δημόσια σχολεία. 
Δεν υπάρχει υγειονομική ασφάλεια χωρίς ισχυρά και σύγχρονα δημόσια συστήματα υγείας προσβάσιμα για κάθε πολίτη. 
Δεν υπάρχει εξέλιξη αν οι νέες τεχνολογίες και η καινοτομία είναι προνόμιο των λίγων, τη στιγμή που εκατομμύρια εργαζόμενοι στον πλανήτη χάνουν τις δουλειές τους επειδή δεν έχουν πρόσβαση σε φθηνό και γρήγορο ίντερνετ για να εργαστούν από το σπίτι. 
Δεν υπάρχει, τέλος, μέλλον στον πλανήτη αν συνεχίζουμε να του προκαλούμε ανεπανόρθωτες πληγές στο όνομα μιας εφήμερης ανάπτυξης. 

Δεν χρειάζεται, πιστεύω, ακόμα μια σκληρή υπενθύμιση για να συνειδητοποιήσουμε ότι ο δρόμος του αχαλίνωτου κέρδους και της διεύρυνσης των ανισοτήτων, είναι ένας δρόμος αδιέξοδος. Και ότι είναι ώρα να ανιχνεύσουμε, να διεκδικήσουμε έναν άλλο δρόμο.

ΣΥΡΙΖΑ 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η ραχοκοκαλιά του προοδευτικού χώρου. Η πολιτική μας πρόταση θα έρθει η στιγμή που θα γίνει κατανοητή από τους Πολίτες και θα επιβραβευτεί. 

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει η αντιπολίτευση να είναι προγραμματική. Κάποιοι λένε ότι δεν αρκεί και χρειάζεται σκληρή αντιπολίτευση. Δεν συμφωνώ με αυτό. Μπορείς να κάνεις σκληρή αντιπολίτευση καταθέτοντας προτάσεις, όπως κάνουμε εμείς. Προτείναμε πολύ συγκεκριμένα μέτρα στην Κυβέρνηση. Δεν τις άκουσε η Κυβέρνηση. Σήμερα έρχεται η ώρα που πρέπει να μιλήσουμε  για το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η προτεραιότητά μας τα 4,5 χρόνια στην διακυβέρνηση ήταν να σώσουμε την χώρα από την χρεοκοπία. Εμείς ολοκληρώσαμε με επιτυχία ένα δύσκολο πρόγραμμα προσαρμογής αλλά ρυθμίσαμε και το χρέος, με σκληρούς πιστωτές απέναντί μας , κάποιους μάλιστα να φλερτάρουν με την ιδέα να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.

Τουρκία

Πρωτοφανής  κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Επιδιώκει να πάρει όσο περισσότερα μπορεί στο ανατολίτικο παζάρι με την Ε.Ε. Η λύση δεν μπορεί να είναι να αφήνει η Ε.Ε τα πράγματα να εξελίσσονται σαν να μην την αφορούν. 

Χρειάζεται και ισχυρό μαστίγιο, όπως η κυρώσεις όσο και καρότο, η προοπτική ενός διαλόγου. Δεν βλέπω ούτε το ένα ούτε το άλλο. 

Η Κυβέρνηση δεν λέει την αλήθεια στον ελληνικό λαό λόγω των ψηφοφόρων της. 

Η διαφορά μας είναι μόνο μία, ο ορισμός της υφαλοκρηπίδας. Αυτή είναι η θέση μας. Πρέπει να είμαστε σαφείς για την εθνική γραμμή. Εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να την αλλάξει, πρέπει να μας ενημερώσει και να συγκαλέσει το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. 

Σε κάθε βήμα της κρίσιμης διαπραγμάτευσης που είχαμε με τον Ζόραν Ζάεφ, ενημερώναμε τους πολιτικούς αρχηγούς, για κάθε εξέλιξη της διαπραγμάτευσης.  Πορευτήκαμε με βάση την εθνική γραμμή που είχε χαραχθεί από τον Κώστα Καραμανλή. 

 

Πηγή: Capital.gr

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα4 ώρες πρίν

«Βόμβα» από τον Κικίλια, μιλά για 900 κρούσματα στο κέντρο της Αθήνας

Αθλητικά4 ώρες πρίν

«Πρώτη» για Τσόλακ με γκολ (vid)

Πολιτική4 ώρες πρίν

Υπόμνημα «βόμβα» Καλογρίτσα: Με ήθελαν για «μπροστινό», εκείνοι έβαζαν τα χρήματα και τη διοίκηση

Ελλάδα5 ώρες πρίν

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Ελλάδα5 ώρες πρίν

Κορονοϊός: ”Μαύρα” μαντάτα από Ελληνα καθηγητή – «Μην περιμένουμε εμβόλια αυτό τον χειμώνα»

Πολιτική5 ώρες πρίν

Δημοσκόπηση MRB: «Απεταξάμην» το lockdown! Σαφής υπεροχή ΝΔ, Μητσοτάκη και Δένδια

Κόσμος5 ώρες πρίν

Το «θαύμα» του Φραντσέσκο Τότι: Η φωνή του ξυπνησε αθλήτρια από το κώμα

Κόσμος5 ώρες πρίν

Πρώην υπάλληλοι του οίκου Hermès κατασκεύαζαν «μαϊμού» τσάντες Birkin

Lifestyle5 ώρες πρίν

Αδυνατισμένος και ανανεωμένος ο Πασχάλης Τερζής επιστρέφει σε ντουέτο με την κόρη του Γιάννα (video)

Πολιτική5 ώρες πρίν

Στον «πάγο» βάζει η Βουλή τις συμφωνίες με τη Β. Μακεδονία

Χωρίς κατηγορία3 μήνες πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 μήνες πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 μήνες πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Ελλάδα3 μήνες πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Χωρίς κατηγορία3 μήνες πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Lifestyle3 μήνες πρίν

MasterChef: Ο Σταύρος Βαρθαλίτης δίνει το 50% του χρηματικού επάθλου στον Σταυρή

Κόσμος3 μήνες πρίν

Πατέρας ανάγκασε τον 11χρονο γιο του να πιει τρία λίτρα νερό σε 4 ώρες και πέθανε

Ελλάδα4 μήνες πρίν

Βρέθηκαν οι βασιλικές άμαξες στο Τατόι – «Κανείς δεν ήξερε πού ήταν»

Ελλάδα3 μήνες πρίν

EKTAKTO: Νουλέζας – «Κατέρρευσε» η 33χρονη- Μπαίνει σε νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη

Χωρίς κατηγορία3 μήνες πρίν

Έπιασαν την “κοκκινομάλλα” για την αρπαγή της μικρής Μαρκέλλας

trending