Connect with us

Οικονομία

Αγορές: Τι έρχεται για τις αγορές μετά το ράλι των 22 τρισ. δολ.

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Κατά σχεδόν 22 τρισ. δολάρια αυξήθηκε η κεφαλαιοποίηση των διεθνών αγορών από τα χαμηλά Μαρτίου, σε ένα ράλι που εξέπληξε πολλούς, “κόντρα” στην ύφεση που χτυπά όλες τις οικονομίες διεθνώς, το πλήγμα σε επιχειρήσεις και αγορά εργασίας λόγω της κρίσης, καθώς και τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που αναδύονται για το επόμενο διάστημα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις της.

Ο… παραλογισμός αυτός των αγορών γονάτισε τους shorts, ενώ οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν αν αυτό το ράλι –που το χαρακτήρισαν ως bear market rally και σε καμία περίπτωση επιστροφή στην bull market− θα μπορέσει να διατηρηθεί ή αν σύντομα θα φτάσει στο τέλος του. Η αντίδραση και η διόρθωση των αγορών μετά τις μαύρες εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομίας που έδωσε η Fed αποτελούν μια ένδειξη ότι τα χρηματιστήρια δεν είναι τόσο… απαθή στο τι συμβαίνει και τι αναμένεται να συμβεί, με τους επενδυτές να είναι έτοιμοι και πρόθυμοι ανά πάσα στιγμή να ρευστοποιήσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους, περιμένοντας τη συνέχεια.

Δεύτερο κύμα

Σε ένα reality check για την πρόσφατη ευφορία που κυριάρχησε στα χρηματιστήρια διεθνώς, η Fed ανακοίνωσε πως αναμένει συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας κατά 6,5% το 2020 πριν επεκταθεί κατά 5% το 2021, ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, κράτησε επιφυλακτική στάση παρά τα πρόσφατα ενθαρρυντικά σημάδια για την ανάκαμψη της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η οικονομία παραμένει “ιδιαίτερα αβέβαιη”. Παράλληλα, ενισχύονται οι εκτιμήσεις για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος της πανδημίας πολύ νωρίτερα από το φθινόπωρο, ως συνέπεια του ανοίγματος των οικονομιών και –ειδικά– του τουρισμού.

Το ράλι 40% και πλέον του παγκόσμιου δείκτη MSCI All Country World Index από τα χαμηλά του Μαρτίου, το οποίο ακολούθησε “πιστά” και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αποτελεί την καλύτερη επίδοση από το 2009 −ενώ οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι οι υψηλότερες από το 2002− και οφείλεται στα μέτρα των κυβερνήσεων αλλά και των κεντρικών τραπεζών, που κυριολεκτικά “έσωσαν” επενδυτές και αγορές, αλλά και στις προσδοκίες για ένα ριμπάουντ της πραγματικής οικονομίας.

Αυτές οι προσδοκίες αμφισβητήθηκαν την περασμένη εβδομάδα και αυτό υποδηλώνει ότι οι αγορές παραμένουν ευαίσθητες στη ροή ειδήσεων και ανά πάσα στιγμή είναι πιθανές οι διορθώσεις. Το ράλι ήρθε μετά την εξαντλητική διόρθωση που προκάλεσε το ξέσπασμα της πανδημίας, οδηγώντας τότε στην ταχύτερη bear market της ιστορίας για τον δείκτη-βαρόμετρο S&P 500, με τις αγορές να αρκούνται στα νέα της επανεκκίνησης των οικονομιών −η οποία θα βγάλει τη δραστηριότητα από το…mute−, έτσι ώστε να ξεσπάσουν ανοδικά. Η άνοδος αυτή (όπως και η πτώση που προηγήθηκε) ήταν πολύ μεγάλη, έγινε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και βασίστηκε στις προσδοκίες. Εάν η προσωρινή αμφισβήτηση των προσδοκιών αυτών μετατραπεί σε πλήρη αλλαγή τους, τότε τα πράγματα θα αλλάξουν ριζικά για τις αγορές.

Τα ράλι που κατέρρευσαν

Όπως επισημαίνει και το Bloomberg, η ιστορία έχει πολλά παραδείγματα με ράλι που τελικά κατέρρευσαν, περιπλέκοντας τον δρόμο προς την ανάκαμψη. Έως τις αρχές Ιανουαρίου του 2009 ο S&P 500 είχε σημειώσει άνοδο 24% από τα χαμηλά του Νοεμβρίου του 2008, ωστόσο η χρηματοπιστωτική κρίση έκρυβε και άλλους “πονοκεφάλους”. Έως τις αρχές Μαρτίου του 2009 ο δείκτης σημείωσε βουτιά 28%, ασκώντας πιέσεις για μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ο κίνδυνος, τόσο για τους επενδυτές όσο και για τους φορείς χάραξης πολιτικής, είναι πλέον πως οποιαδήποτε επιπλοκή στην οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να προκαλέσει ταχύτατη αντιστροφή στα κέρδη των αγορών, σε μια στιγμή που δεν υπάρχει άλλος χώρος για επιπλέον μέτρα στήριξης, δεδομένου του τεράστιου μεγέθους αυτών που έχουν ήδη εφαρμοστεί. Έτσι, οι αντοχές των αγορών στα αποτελέσματα της πορείας της οικονομίας κατά το β’ εξάμηνο θα είναι μικρές.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics, Mark Zandi, “είναι λογικό να περιμένουμε ότι το σενάριο της πανδημίας θα έχει κι άλλες δυσμενείς ανατροπές. Αν οι τιμές των μετοχών υποχωρήσουν και πάλι σημαντικά, αυτό θα αποτελέσει ακόμα ένα εμπόδιο για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και θα ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στις κεντρικές τράπεζες και τις κυβερνήσεις”. Βέβαια, στο σενάριο που οι προοπτικές της οικονομίας αποδειχτούν πιο δείκτες από ό,τι προβλέπεται, τότε οι αγορές θα τρέξουν έντονα.

Επιλεκτικές τοποθετήσεις

Η UBS υποστηρίζει πως όλα, όσον αφορά τις αγορές, εξαρτώνται από το αν θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα έξαρσης των κρουσμάτων από την COVID-19. Στο βασικό της σενάριο, αν και κάποιοι περιορισμοί θα συνεχίσουν να υφίστανται, εκτιμά πως δεν θα επιβληθεί ξανά lockdown και βλέπει ότι θα υπάρξει βιώσιμη ανάκαμψη από το γ’ τρίμηνο του 2020, ενώ η κανονικότητα θα επιστρέψει το α’ εξάμηνο του 2021.

Όπως σημειώνει, οι βασικοί δείκτες είναι 40% πάνω από τα χαμηλά τους, με τον S&P 500 να αναμένεται να αγγίξει τις 3.300 έως 3.500 μονάδες, στο βασικό και το αισιόδοξο σενάριό της αντίστοιχα, έως τον Ιούνιο του 2021. Οι μετοχές διεθνώς στα τρέχοντα επίπεδα στηρίζονται από το “άνοιγμα” των οικονομιών και τα συνεχιζόμενα μέτρα τόνωσης από τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες. Ωστόσο, οι επενδυτές πρέπει να είναι επιλεκτικοί, όπως επισημαίνει, κυνηγώντας τις μετοχές και τους κλάδους που έχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, η UBS θεωρεί πως πρέπει να γίνονται τοποθετήσεις σε μετοχές “αξίας”, οι οποίες, μετά τα χαμηλά δύο δεκαετιών που άγγιξαν σε σχέση με τις μετοχές “ανάπτυξης”, έχουν αρχίσει και ανακάμπτουν από τα τέλη Μαΐου και έχουν σημαντικά περιθώρια για περαιτέρω ριμπάουντ. Επίσης, εκτιμά ότι οι κυκλικές μετοχές και οι εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα υπεραποδώσουν, καθώς οι οικονομίες ξανανοίγουν, και οι επενδυτές θα κοιτούν μετοχές που είναι περισσότερο ευαίσθητες στην πορεία της οικονομίας και έχουν υποαποδώσει το προηγούμενο διάστημα.

Ελκυστική, επίσης, θεωρεί την επένδυση σε ομόλογα υψηλής απόδοσης, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίζουν το πρόγραμμα ανοιχτής αγοράς που ήδη εφαρμόζουν. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής άρχισαν να αγοράζουν εταιρικά ομόλογα, οι εταιρείες έχουν πλέον αλλάξει στρατηγική και από φιλικές προς τους μετόχους έχουν γίνει φιλικές προς τους ομολογιούχους, και οι τρέχουσες αποτιμήσεις στα εταιρικά ομόλογα αποζημιώνουν τους επενδυτές για τον πιθανό κίνδυνο υποβάθμισης και default, σημειώνει. Η UBS προτιμά τα κρατικά ομόλογα αναδυόμενων αγορών σε δολάρια ΗΠΑ, τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας και τα ομόλογα υψηλής απόδοσης στις ΗΠΑ, καθώς και τα πράσινα ομόλογα.

Τα επτά εμπόδια

Παράγοντες της αγοράς εντοπίζουν επτά πιθανά μεγάλα εμπόδια στη συνέχεια του ράλι των αγορών, τα εξής:

1. Αύξηση των κρουσμάτων. Δεν είναι ακόμη γνωστός ο τελικός αντίκτυπος της επανεκκίνησης των οικονομιών και του τουρισμού, καθώς και των μαζικών διαδηλώσεων όπως αυτές στις ΗΠΑ, και οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την περίπτωση αυξανόμενων καθημερινών κρουσμάτων από τον κορονοϊό.

2. Εάν το ράλι των μετοχών παραμείνει σε στενό εύρος. Η Goldman Sachs σε πρόσφατη έκθεσή της σημείωσε ότι θα χρειαστεί ευρύτερη συμμετοχή της αγοράς για να αυξηθεί σημαντικά και βιώσιμα ο δείκτης S&P 500.

3. Κλιμάκωση των εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας σε μεγάλο βαθμό. Ένα τέτοιο σενάριο, όπου το εμπόριο διακοπεί και επηρεαστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού, θα αποτελέσει έναν σημαντικό παράγοντα αναταραχής των αγορών διεθνώς, όπως έχουμε δει και στο πρόσφατο παρελθόν.

4. Εάν οι θέσεις εργασίας ανακάμψουν με βραδύτερο ρυθμό από ό, τι αναμένουν οι επενδυτές, υποδηλώνοντας μια πιο μακροπρόθεσμη ζημιά στην οικονομία.

5. Απουσία περισσότερων μέτρων τόνωσης με τον τρόπο που περιμένουν οι επενδυτές, όπως, για παράδειγμα, να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές σε ό,τι αφορά το σχέδιο που έχει προτείνει η Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας της Ε.Ε.

6. Εάν ο χρόνος παρασκευής εμβολίων και εξεύρεσης της θεραπείας του κορονοϊού αυξηθεί σε σχέση με τα εξαιρετικά αισιόδοξα επίπεδα που ήδη έχουν αποτιμήσει οι αγορές και αναφέρονται στον διεθνή Τύπο.

7. Τέλος, σημαντικός παράγοντας κινδύνου των αγορών είναι οι εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Εάν οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον Λευκό Οίκο και τη Γερουσία, είναι πολύ πιθανή η αύξηση των εταιρικών και ατομικών φορολογικών συντελεστών και αυτό αναμφίβολα θα ταρακουνήσει έντονα τη Wall Street.

Σημείο καμπής για τη Λ. Αθηνών

Την ίδια στιγμή, το Ελληνικό Χρηματιστήριο, με έντονες τις αρνητικές εξωτερικές επιρροές, δεν κατάφερε να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα, προς τις 700 μονάδες, που πολλοί προέβλεπαν ως εφικτό στόχο για το επόμενο διάστημα.

Οι ρευστοποιήσεις από την ανοδική κίνηση των προηγούμενων εβδομάδων ήταν άμεσες, δείχνοντας πως οι Έλληνες επενδυτές θα πρέπει να συνηθίσουν στην έντονη μεταβλητότητα. Η μεγάλη διόρθωση του τραπεζικού κλάδου παρέσυρε την αγορά σημαντικά χαμηλότερα και κατέδειξε πως η κίνηση της αγοράς θα επηρεαστεί σημαντικά στο επόμενο διάστημα από τις εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, καθώς πολλά μέτωπα σε Ελλάδα και Ευρώπη παραμένουν ανοιχτά.

Ποιες μετοχές “ψηφίζουν” οι Goldman Sachs, BοfA και Barclays

Οι αναλυτές των Goldman Sachs, Bank of America και Barclays πιστεύουν ότι η απότομη στροφή των επενδυτών από τις αμυντικές προς τις κυκλικές μετοχές και τις μετοχές αξίας, η οποία σημειώνεται το τελευταίο διάστημα, θα μπορούσε να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα.

Οι κυκλικές μετοχές είναι εκείνες που συνδέονται έντονα με τον οικονομικό κύκλο. Έτσι, καθώς η ανάπτυξη βελτιώνεται, η κερδοφορία των εταιρειών των κυκλικών κλάδων και η απόδοση των μετοχών τους τείνουν να αυξάνονται, και το αντίστροφο.

Οι συμμετέχοντες στην αγορά φαίνεται να αποτιμούν μια ευρεία οικονομική ανάκαμψη, καθώς οι χώρες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να αίρουν τους περιορισμούς και να ανοίγουν τις οικονομίες τους, ενισχύοντας τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων. Οι αναλυτές της Goldman Sachs πιστεύουν ότι οι αγορές έχουν μετακινηθεί σε μια “δεύτερη φάση” τις τελευταίες εβδομάδες.

Στροφή στην αξία

Ακόμα ένα ράλι στις μετοχές έχει οδηγηθεί από την “απότομη στροφή προς τις μετοχές αξίας και τις κυκλικές μετοχές, οι οποίες έχουν υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα”, τονίζει ο Oppenheimer σε πρόσφατη έκθεση της αμερικανικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι αυτό το είδος στροφής είναι χαρακτηριστικό αυτού που συνήθως βλέπουμε όταν η bear market αγγίζει τα χαμηλά της επίπεδα. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση της G.S., το μεγαλύτερο ερώτημα για τους επενδυτές είναι: Πόσο θα διαρκέσει αυτό το κυκλικό ράλι και αν θα μπορούσε να γίνει η αρχή μιας νέας τάσης.

“Η εμπειρία δείχνει ότι αυτή η τρέχουσα εναλλαγή θα μπορούσε να συνεχιστεί βραχυπρόθεσμα”, τονίζουν οι αναλυτές της Goldman Sachs, σημειώνοντας ότι υπήρξαν 15 περίοδοι όπου οι κυκλικές μετοχές ξεπέρασαν σε αποδόσεις τις αμυντικές την τελευταία δεκαετία.

Κατά μέσο όρο στην Ευρώπη αυτές οι εναλλαγές διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες και δημιούργησαν υπεραπόδοση 15%. Επομένως, “η χρήση αυτού ως μέσου όρου θα σήμαινε ότι επί του παρόντος είμαστε περίπου στο 80% μέσω μιας μέσης κυκλικής περιστροφής“.

Οι αναλυτές της Barclays πιστεύουν ότι, μόλις αρχίσει να ανακάμπτει η οικονομική δραστηριότητα, οι κυκλικοί κλάδοι είναι πιθανό να αποδώσουν καλύτερα, επειδή “συσχετίζονται πολύ” με τους μεταποιητικούς δείκτες,PMIs.

Σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας στις προηγούμενες περιπτώσεις ανάκαμψης της δραστηριότητας από τα χαμηλά επίπεδα, οι κυκλικές μετοχές τείνουν να έχουν υψηλότερη απόδοση κατά το επόμενο έτος. Οι κυκλικοί κλάδοι έχουν σημειώσει γενικά καλύτερη απόδοση τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ οι μετοχές αξίας εξακολουθούν να αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Παρ’ όλα αυτά, καθώς οι αποτιμήσεις στις μετοχές “ποιότητας” και “ανάπτυξης” άγγιξαν ακραία επίπεδα μετά το ράλι του Μαρτίου, μπορεί το επόμενο διάστημα οι κυκλικές μετοχές να καλύψουν αυτό το χάσμα των αποτιμήσεων, τονίζει η Barclays.

Σε ό,τι αφορά τις μετοχές αξίας, η ανάκαμψή τους έχει ήδη καθυστερήσει πολύ, με τον τραπεζικό κλάδο να αναμένεται να σημειώσει δυναμική ανάκαμψη το επόμενο διάστημα εάν δεν υπάρξει κάποιο νέο μεγάλο σοκ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει από τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη από τις αρχές του έτους, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα.

Εν τω μεταξύ, η Savita Subramanian, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών των ΗΠΑ στην Bank of America, σημείωσε σε note προς τους πελάτες της τράπεζας ότι ο δείκτης μετοχών “αξίας” Russell 1000 είχε ξεπεράσει σε αποδόσεις τον αντίστοιχο δείκτη των μετοχών “ανάπτυξης” τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαΐου. “Βλέπουμε σημάδια ότι αυτό θα μπορούσε να συνεχιστεί. Και στις 14 τελευταίες περιόδους ύφεσης οι μετοχές “αξίας” έχουν υπεραποδώσει των μετοχών “ανάπτυξης” επί τουλάχιστον τρεις μήνες όταν η οικονομία έδειξε σημάδια βελτίωσης. Αυτό δείχνει ότι το ράλι αξίας που ξεκίνησε στο τέλος του Μαΐου θα μπορούσε να έχει συνέχεια.

Πηγή: Capital.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending