Connect with us

Κοινωνία

Αγανακτισμένη η τοπική κοινωνία στο Μαρκόπουλου για το σχέδιο που ανατρέπει τις ζωές τους

Προ ημερών λάβαμε μια σειρά από επιστολές κατοίκων του δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας που διαμαρτύρονταν έντονα στην προοπτική δημιουργίας Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων λίγο έξω από το αεροδρόμιο των Σπάτων καθώς εκεί θα μεταφέρονται μεν όλες οι ακαθαρσίες των κοντινών δήμων, αλλά ακολούθως μέσω αγωγών θα εκρέουν επεξεργασμένες στο θαλάσσιο μέτωπο του δήμου τους και ειδικότερα στην περιοχή Χαμολιά, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας.

Ζητήσαμε από τον δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη να μας εκθέσει και την δική του άποψη πιστοποιώντας εάν όντως είναι τόσο τραγική η κατάσταση. «Αποφασίσανε για εμάς χωρίς εμάς» δηλώνει εξαρχής παραχωρώντας συνέντευξη στο newsbeast. «Χωρίς να έχουμε ενημέρωση, χωρίς να μας ειδοποιήσει κανείς, τελικός αποδέκτης των λυμάτων του Κέντρου Επεξεργασίας, συνολικού κόστους ανέγερσης της τάξης των 133 εκατομμυρίων ευρώ, θα είναι η είσοδος του κόλπου του Πόρτο Ράφτη που ανήκει στο δήμο μας» προσθέτει.

Να σημειωθεί ότι στο Κέντρο αυτό θα μεταφέρονται και όλα τα λύματα του παραλιακού μετώπου που διατρέχει τον δήμο Σαρωνικού, δηλαδή των περιοχών της Αναβύσσου, του Αγίου Δημητρίου, του Λαγονησίου, της Σαρωνίδας, της Παλαιάς Φώκαιας και του Θυμαρίου. Οι σχετικοί αγωγοί που θα καταλήγουν στη θάλασσα του δήμου Μαρκόπουλου θα έχουν μήκος 52 χιλιομέτρων και θα μεσολαβούν 13 αντλιοστάσια.

«Εμείς υποστηρίζουμε ότι θα πρέπει κάθε δήμος να διαχειρίζεται τα λύματά του εντός των διοικητικών ορίων που κατέχει, υποστηρίζει ο κ. Αλλαγιάννης. Αρχικά υπήρχαν δύο διαφορετικές μελέτες για να λυθεί το πρόβλημα αλλά στην πορεία εγκαταλείφθηκαν. Η μια ήταν της ΕΥΔΑΠ και ήθελε να δημιουργείται το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας όπου ήταν μάλιστα αδειοδοτημένες και οι περιβαλλοντικές μελέτες αλλά το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε, όπως εγκαταλείφθηκε και η προοπτική σύνδεσης του παραλιακού μετώπου της Ανατολικής Αττικής με την Ψυττάλεια, η οποία θα μπορούσε να δεχθεί λύματα».

«Παρ’ όλα αυτά κάποιοι σκέφτηκαν ότι για να λυθεί το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού θα πρέπει να φέρουν όλα τα λύματα σε εμάς. Η τακτική των ιθυνόντων εξωθεί την αγανακτισμένη τοπική κοινωνία μας σε αντιδράσεις και μη επιθυμητές πρακτικές προκειμένου να επιβληθεί η λογική και να εξασφαλιστεί ένα ευοίωνο μέλλον για τους κατοίκους και τα παιδιά τους» σημειώνει ο δήμαρχος που σύμφωνα με πληροφορίες αυτό τον καιρό επιδιώκει να κλείσει ραντεβού τόσο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη όσο και με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ώστε να τους εκθέσει τις απόψεις του.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή

Οι κάτοικοι του Μαρκοπούλου υποστηρίζουν ειρωνικά ότι «σε λίγο θα έχουμε την ομορφότερη χαβούζα της Αττικής» και έχουν συνασπιστεί προκειμένου να αποτρέψουν την προοπτική να χύνονται τα επεξεργασμένα λύματα στη θάλασσα της περιοχής τους, δημιουργώντας ομάδες στα social media και προβαίνοντας σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπως αυτή που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις επτά το απόγευμα από την Ομοσπονδία Συλλόγων Πόρτο Ράφτη και μια σειρά άλλων φορέων στο σημείο του σούπερ μάρκετ Γέγος τηρώντας βέβαια όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον δήμαρχο Μαρκοπούλου κ. Κωνσταντίνο Αλλαγιάννη έχει ως εξής:

– Δήμαρχε, εξηγείστε μας πως ξεκίνησε αυτή η ιστορία με το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων;

Εμείς αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο του 2019. Από τον Ιούλιο του 2018 υπήρχε ένας σχεδιασμός, μια επιλογή της ΕΥΔΑΠ, το παραλιακό μέτωπο του δήμου Σαρωνικού (και όταν λέμε παραλιακό μέτωπο εννοούμε την Ανάβυσσο την Παλαιά Φώκαια, τη Σαρωνίδα, το Λαγονήσι  – στο οποίο περιλαμβάνεται και ο Άγιος Δημήτριος και η Αγία Μαρίνα που είναι στα διοικητικά όρια του δήμου Κορωπίου), να έρθουν με 52 χιλιόμετρα αγωγό και 13 αντλιοστάσια, να μεταφερθούν τα λύματα αυτών των περιοχών στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας που βρίσκεται υπό κατασκευή.

Στο Κέντρο αυτό θα πέφτουν τα λύματα του Κορωπίου, της Παιανίας, του Μαρκοπούλου, των Καλυβίων, του Κουβαρά συν του Πόρτο Ράφτη δηλαδή του παραλιακού μας μετώπου που ανήκει στον δήμο Μαρκόπουλου. Το έργο είναι συμβασιοποιημένο και θα πέφτουν εκεί μόλις ολοκληρωθεί το έργο. Παρά το γεγονός ότι ο τελικός αποδέκτης του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων θα είναι μέσω αγωγού η θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς που ανήκει στα δικά μας διοικητικά όρια, εμείς δεν έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση, κανείς δεν μας ειδοποίησε γι’ αυτό.

– Δεν ρωτηθήκατε ποτέ, έστω να καταθέσετε την άποψή σας ως δημοτική αρχή;

Όχι, δεν μας ζητήθηκε ποτέ η γνώμη και έχουμε διαμαρτυρηθεί γι’ αυτό. Ό,τι έγινε, έγινε κρυπτώ, χωρίς να το ξέρουμε και ουσιαστικά το πρόσχημα ή ο «δούρειος ίππος», ήταν η κυκλική οικονομία: η επαναχρησιμοποίηση του νερού για άρδευση του κάμπου των Μεσογείων. Δηλαδή με το πρόσχημα ότι «ρε παιδιά, θα φέρουμε λύματα που θα τα επεξεργαστούμε βέβαια στο Κέντρο Επεξεργασίας Κορωπίου – Παιανίας, ώστε με τριτοβάθμια επεξεργασία να έχουμε νερό για άρδευση και να το δώσουμε στους αγρότες της Παιανίας, του Μαρκόπουλου, του Κορωπίου και τα λοιπά».

– Από ποιους έγινε αυτό;

Αυτό έγινε από την ΕΥΔΑΠ – όχι δωρεάν, επί πληρωμή εννοείται, δεν το συζητάμε αυτό… Εμείς αντιδρούμε στον σχεδιασμό αυτό της ΕΥΔΑΠ (όπου συμφωνεί η Παιανία και το Κορωπί και βεβαίως ο δήμος Σαρωνικού), γιατί έχουμε ως βασική μας αρχή και θέση ότι ο κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα λύματα εντός των διοικητικών του ορίων.

Δεν μπορεί να παίρνουμε εμείς συνεχώς τα λύματα άλλων δήμων. Ήδη έχουμε πάρει άλλων δήμων, μην προσθέσουμε κι άλλα. Δεν μπορούμε να επιβαρυνόμαστε με επιπλέον λύματα όσο καθαρά και εάν είναι αυτά μετά την επεξεργασία όπως μας λένε, όσο και εάν γίνεται επαναχρησιμοποίηση του νερού.

– Εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν;

Υπήρχαν δύο μελέτες. Μια μελέτη από την ΕΥΔΑΠ για να γίνει ένα κέντρο επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή Γερακίνα της Παλαιάς Φώκαιας όπου ήταν και αδειοδοτημένες μάλιστα οι περιβαλλοντικές μελέτες, αλλά εγκαταλείφθηκε για κάποιους λόγους. Εγκαταλείφθηκε επίσης και η άλλη μελέτη που αφορούσε τη σύνδεση του παραλιακού μετώπου  με την Ψυτάλλεια που μπορεί να πάρει επιπλέον λύματα (σ.σ. για όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν η Ψυττάλεια είναι ένα μικρό νησί του Σαρωνικού που βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι του Πειραιά και τη Σαλαμίνα όπου στο έδαφός της λειτουργούν οι μεγαλύτερες εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων της Ευρώπης, εξυπηρετώντας σχεδόν όλη την Αττική). Έτσι σκέφτηκαν ότι για να λυθεί και το αποχετευτικό πρόβλημα του παραλιακού μετώπου του Σαρωνικού να τα φέρουν εδώ πέρα.

– Τώρα, βρίσκεστε σε κινητοποιήσεις;

Οι κάτοικοι και όλο το δημοτικό συμβούλιο σύσσωμα και ομόφωνα διαμαρτυρόμαστε εντόνως για την διαδικασία αυτή, γιατί δεν ρωτηθήκαμε και εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε και τα λύματα άλλου δήμου ή άλλων δήμων στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων που θα εκβάλλονται στη θάλασσα της Χαμολιάς.

Έχουμε κάνει κάποιες κινητοποιήσεις, για παράδειγμα την Παρασκευή 3 του μηνός κλείσαμε για λίγο τον δρόμο της Αττικής Οδού, αλλά για πολύ λίγο ώστε να μην επιβαρύνουμε τους οδηγούς, ενώ θα κάνουμε τώρα μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Κυριακή στις 19:00 στο Πόρτο Ράφτη, στο σημείο του σούπερ μάρκετ Γέγος, χωρίς να κλείσουμε δρόμους.

– Με τους εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ πότε συναντηθήκατε τελευταία φορά;

Στις 26 Ιουνίου πήγαμε να ενημερωθούμε από την εταιρεία, όμως δεν βγήκε άκρη. Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εκπροσώπων του δήμου για τον σχεδιασμό της διάθεσης των λυμάτων του παράλιου μετώπου του Δήμου Σαρωνικού στο Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Παιανίας – Κορωπίου και στη θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς. Αντί αυτής της ενημέρωσης όμως, ο χρόνος καταναλώθηκε από την ΕΥΔΑΠ στην εκτενή παρουσίαση των ωφελειών της επαναχρησιμοποίησης του ανακυκλούμενου νερού για την άρδευση των καλλιεργειών  της περιοχής και τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα.

Στην εύλογη διαμαρτυρία των εκπροσώπων του δήμου μας, ότι ο σκοπός  της ενημερωτικής συνάντησης ήταν διαφορετικός και αφορούσε τον συγκεκριμένο σχεδιασμό και το λόγο για τον οποίο προτείνεται, δεν δόθηκε συγκεκριμένη απάντηση, ενώ διαπιστώθηκε η πασιφανής πρόθεση της ΕΥΔΑΠ να προχωρήσει στην υλοποίηση της ειλημμένης προ 18μηνου απόφασής της, έστω και χωρίς την κοινωνική  αποδοχή  του έργου από το δήμο Μαρκοπούλου. Άλλα λόγια ν’ α αγαπιόμαστε δηλαδή.

– Θα κινηθείτε και νομικά;

Ζητήσαμε να δούμε τη μελέτη και μας είπαν να φτιάξουμε μία ομάδα εργασίας από τεχνικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες συν την πολιτική ηγεσία του δήμου και να δούνε τι θέλουν και είμαστε σε αυτή τη διαδικασία… Εμείς θα προσφύγουμε νομικά σε κάθε κίνηση της ΕΥΔΑΠ, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα κάποια περιβαλλοντική μελέτη, κάποια μελέτη για την άρδευση. Εμείς ξεκάθαρα, δεν θέλουμε εδώ τα λύματα, από τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν άλλες δύο εναλλακτικές λύσεις οι οποίες  θα μπορούσαν κάλλιστα να υλοποιηθούν όπως σας είπα.

– Πόσο θα κοστίσει όλο αυτό το έργο με την επεξεργασία λυμάτων;

Φανταστείτε ότι ο προϋπολογισμός του έργου αυτού είναι 133 εκατομμύρια – με εκτιμήσεις της ΕΥΔΑΠ. Θα μπορούσαν με πολύ λιγότερα χρήματα να μην υπάρχει αγωγός 52 χιλιομέτρων, να μην υπάρχουν 13 αντλιοστάσια, να μην πληρωθούν απαλλοτριώσεις, αλλά… είναι και το εργολαβικό συμφέρον το εργολαβικό κέρδος μέσα σε αυτό.

Πιστεύω ότι το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων θα έχει τελειώσει σε ένα με ενάμιση χρόνο. Όσον αφορά τη μεταφορά των λυμάτων, η ΕΥΔΑΠ μας είπε ότι έχουν καταθέσει τεύχη δημοπράτησης και περιμένουν να δημοπρατηθεί ώστε να χρηματοδοτηθεί το έργο από το ΕΣΠΑ 2021-2027 και να προχωρήσει – δεν θα γίνει όμως άμεσο αυτό.

– Έχετε φροντίσει να δείτε εκπροσώπους της κυβέρνησης;

Προσπαθώ τώρα να κλείσω ραντεβού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη αλλά και με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη ώστε να τους εκθέσουμε τις απόψεις μας και αυτοί τις δικές τους.

– Εκτιμάται ότι η κυβέρνηση συνηγορεί με τη λύση που προτείνει η ΕΥΔΑΠ;

Μάλλον είναι και πολιτική η απόφαση να προχωρήσει έτσι το έργο, διότι πλέον δεν χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση καινούργια Κέντρα Επεξεργασίας Λυμάτων, οπότε αυτός είναι ένας εύσχημος τρόπος. Σου λέει, πρέπει οπωσδήποτε και η Ανατολική Αττική και τα παράλια του Σαρωνικού να αποχευτούν. Σωστό και λογικό. Ποια είναι η λύση; Κατ’ αυτούς αυτή με την οποία διαφωνούμε που παρεμπιπτόντως δεν είναι και η  οικονομικότερη. Αυτό μας το είπαν και από την ΕΥΔΑΠ.

– Δηλαδή όπως καταλαβαίνουμε, δεν είναι ούτε η οικονομικότερη αλλά ούτε και η οικολογικότερη αυτή η λύση που προκρίνεται…

Όντως, ούτε η οικολογικότερη λύση είναι. Στον κάμπο των Μεσογείων, και μιλάω για τον κάμπο του δήμου Μαρκοπούλου, έχουμε τα σύκα μας που είναι με ονομασία προέλευσης, έχουμε τα οπωροκηπευτικά μας, έχουμε τα φιστίκια μας, έχουμε τα αμπέλια μας και τόσα άλλα για τα οποία υπάρχουν γεωτρήσεις και αρδεύονται. Το νερό που χρησιμοποιείται εκεί είναι αρίστης ποιότητας και όχι υφάλμυρο που μας λέει η ΕΥΔΑΠ.

(Εξωτερική φωτογραφία: Αρχείου)

Πηγή: Newsbeast.gr

Click to comment

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Covid191 έτος πρίν

Οι Ασθενείς Με COVID-19 Διατρέχουν Αυξημένο Κίνδυνο Για Ανάπτυξη Καρδιαγγειακών Νοσημάτων

Κόσμος2 έτη πρίν

Politico: Η Γερμανία παραβίασε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη με τα εμβόλια και η Κομισιόν της δίνει άφεση

Αθλητικά2 έτη πρίν

Οπαδοί του ΠΑΟΚ στην προπόνηση στην Τούμπα: Τα “έψαλλαν” στους παίκτες, ζήτησαν στήριξη σε Γκαρσία

Κόσμος2 έτη πρίν

Εισβολή στο Καπιτώλιο: Συνέλαβαν τον άντρα που έκλεψε το αναλόγιο της προέδρου της Βουλής

Covid192 έτη πρίν

Κορωνοϊός -Λέσβος: Στους 36 οι νεκροί της πανδημίας – Τρεις νεκροί από χθες το βράδυ

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορωνοϊός: Παράταση ΝΟΤΑΜ για πτήσεις εσωτερικού έως 18 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Σούπερ μάρκετ: Το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 11 Ιανουαρίου

Ελλάδα2 έτη πρίν

Κορονοϊός: Εκεί εντοπίζονται τα 800 νέα κρούσματα του 24ώρου

Covid192 έτη πρίν

Κορονοϊός: 800 νέα κρούσματα και 32 νεκροί σήμερα 09/01

Ελλάδα2 έτη πρίν

Voucher 200 ευρώ για τάμπλετ, λάπτοπ: Ξεκινά η διαδικασία

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Νέο ΛΑΘΟΣ σε ανάρτηση του Π. Πολάκη. Το ρήμα “κωλώνω” παράγεται από τον κώλο και όχι από την Κολωνία κ. Πολάκη

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Απαγωγή Μαρκέλλας: Φρικτές οι περιγραφές της 33χρονης για όσα έκανε στη 10χρονη

Κοινωνία3 έτη πρίν

Μαρκέλλα: «Tη χάιδεψε, όπως χαϊδεύεις ένα παιδάκι που το αγαπάς» λέει ο δικηγόρος της 33χρονης (videos)

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

«Έφυγε» στη διάρκεια της γέννας η μεγάλη αντίπαλος της Κορακάκη, Μπομπάνα Βελίτσκοβιτς

Lifestyle2 έτη πρίν

The Voice – Μυρτάλη Νομικού: Όσα δεν ξέρεις για την κόρη του εφοπλιστή Λουκά Νομικού και της καλλονής Υβόννης Ζαχαρίου (pics,vid)

Ελλάδα3 έτη πρίν

ΣΟΚ η κατάθεσή της 33χρονης, «της έδωσα τρία Ζάναξ και έβαλα στα δόντια της κοκαϊνη» – Να την σώσει ήθελε επιμένει ο συνήγορός της

Ελλάδα2 έτη πρίν

«Έπεσε» το δίκτυο της Vodafone – Προβλήματα σε πολλές περιοχές

Χωρίς κατηγορία3 έτη πρίν

Σάλος από τις καταγγελίες Κούγια για παρέμβαση πασίγνωστου επιχειρηματία στην υπόθεση. Εξιτήριο πήρε η 10χρονη. (pics – video)

Αθλητικά2 έτη πρίν

Φουλ για φούντο η Νότιγχαμ: Νέα ήττα και 21η στη βαθμολογία

Lifestyle3 έτη πρίν

Θυμάσαι την πρώην του ΣΕΦΕΡΛΗ! Τρομερό ΤΟΥΜΠΑΝΟ! Δες την πως είναι σήμερα!

trending